AOV voor zware beroepen: meer mogelijk dan je denkt

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

De zelfstandige aannemer die elke dag bikkelt op de bouw. De ondernemende boer die voor dag en dauw al in de weer is. Vakmensen in hart en nieren, die hun werk vooropzetten. Met de nodige risico’s, want het werk is zwaar en veeleisend. En een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zit niet standaard tussen het gereedschap. Logisch, of een gemiste kans?

Die vraag legden we voor aan Ludwina Bisschop, Propositiemanager AOV. Ze weet alles van de arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar kent ook de doelgroep door en door.

Waarom heb je eigenlijk een AOV nodig?

Met die vraag vallen we bij Ludwina gelijk met de deur in huis. En in plaats van direct alle voordelen op te sommen, stelt ze een vraag terug: “Als je niet meer kunt werken, kun je dan nog leven zoals je nu doet? In je huis blijven wonen, je kinderen laten studeren en je gezin onderhouden?”

“Dat klinkt misschien wat dramatisch,” gaat Ludwina verder. “Maar het is wel de vraag die je jezelf als ondernemer moet stellen. Misschien heb je het antwoord erop al zelf geregeld. Omdat je genoeg spaargeld hebt bijvoorbeeld, of een partner op wiens inkomen je kunt terugvallen. Maar als dat niet zo is, kan de arbeidsongeschiktheidsverzekering het antwoord zijn.”

Meer dan alleen een vergoeding

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering denk je vooral aan de uitkering die je krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Maar een AOV biedt vaak nog veel meer, iets dat ondernemers vaak niet weten. “Het voorkomen van arbeidsongeschiktheid is ook een belangrijk onderdeel van de AOV,” vertelt Ludwina enthousiast. “Daar hebben wij als verzekeraar natuurlijk belang bij, maar de ondernemer ook. Die is ook gewoon liever aan het werk.”

“Zo krijg je een preventiebudget,” licht ze toe. “Dat kun je besteden aan diensten die je helpen om gezond te blijven. Zoals bijvoorbeeld een expert die bij jou op de werkplek kijkt of je bepaalde handelingen beter of veiliger kunt doen. Of een gezondheidscheck, om te controleren hoe fit je bent. En natuurlijk met tips hoe je nog fitter kunt worden.”

Meer risico, dus een duurdere AOV?

“Het is zeker zo dat je als stratenmaker, melkveehouder, aannemer of in een ander zwaar beroep meer risico loopt,” maakt Ludwina duidelijk. “Je verricht zware, fysieke arbeid en dat vraagt wat van je lichaam. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan nóg belangrijker.”

Uit onderzoek blijkt echter dat veel ondernemers ten onrechte denken dat een AOV heel duur is. Het gevolg is dat je als bouwvakker vaak niet eens overweegt om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Kijken naar wat er wel kan

“Dat is écht een gemiste kans,” zegt Ludwina. “Onze adviseurs kijken juist naar je persoonlijke situatie en zoeken daar een maatoplossing voor. Daarbij is een zwaar beroep niet direct reden voor een hogere premie. Als aannemer kun je bijvoorbeeld elke dag zelf op de steiger staan, of leiding geven aan een team. Dat is natuurlijk wel een verschil.”

“Ook zijn er mogelijkheden om de premie van de AOV betaalbaar te houden,” vervolgt Ludwina. “Heb je wat spaargeld waar je even op kunt leven? Dan kun je ervoor kiezen om een wachttijd aan je AOV te koppelen. Je krijgt dan pas na een bepaalde tijd uitgekeerd, waardoor je premie lager wordt. Bovendien is de premie van een AOV ook nog eens aftrekbaar van de belasting.”

Ontdek wat er in jouw situatie kan

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus veel meer dan een verzekering voor inkomen. Het is een heel persoonlijk product, dat voor iedereen anders is. Dat geeft natuurlijk iets om over na te denken. Je Univé-adviseur denkt graag met je mee. Neem contact op voor een afspraak en ontdek hoe je voortaan met een gerust hart aan het werk kunt.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Hoe zorg jij voor inkomsten bij arbeidsongeschiktheid?

Een van de eerste lessen die je als ondernemer leert, is dat jij zelf voor financiële zekerheid moet zorgen. Je wordt niet beschermd door regelingen van een werkgever of de overheid. Ook niet als je inkomsten wegvallen omdat je arbeidsongeschikt bent geworden. Ondernemers blijken voor die situatie uiteenlopende oplossingen te bedenken. Maar werken ze allemaal (altijd) even goed?
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen

Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.