‘Bereid bewaarseizoen agrarische producten goed voor’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Het najaar breekt aan, en daarmee de oogsttijd. Veel akkerbouwers nemen hun bewaring weer in gebruik na een aantal maanden leegstand. Hotze Veenstra, agrarisch adviseur bij Univé Noord-Holland, adviseert ondernemers om apparatuur goed te controleren. ‘Zo voorkom je schade aan het product, maar ook voor brandpreventie is het belangrijk.’

‘Een goede bewaring is natuurlijk heel belangrijk. Aardappelen, uien en wortelen liggen soms maandenlang opgeslagen en als akkerbouwer wil je dan ook dat het zo snel mogelijk droogt’, weet Veenstra. ‘Dat brengt risico’s met zich mee. In de eerste plaats het risico dat de klimaatsystemen niet optimaal werken, maar ook brand kan een reëel gevaar zijn.’

Brandgevaar

Ondernemers die hun producten in kuubskisten bewaren, werken vaak met een droogwand. Bij producten die los worden gestort is dat meestal niet zo, dan worden er vaak heteluchtkanonnen of heaters ingezet. ‘Dat brengt natuurlijk brandgevaar met zich mee’, waarschuwt Veenstra. ‘Ik raad ondernemers altijd aan om de apparaten vóór het seizoen een onderhoudsbeurt te geven. Check ook of alles goed is aangesloten, de slangenklemmen bijvoorbeeld, en blijf bij het eerste gebruik even in de buurt.’ De systemen hebben vaak langere tijd stilgestaan en juist de opstart is dan ook een risico.

Tijdige keuring

Met het oog op brandpreventie wijst Veenstra ook op het belang van een tijdige elektrakeuring. ‘Eens in de 5 jaar is een keuring verplicht. Dat geldt eigenlijk voor alle elektrische installaties, ook voor bijvoorbeeld zonnepanelen.’ Veenstra raadt daarbij meestal aan om ook een thermografisch onderzoek te laten uitvoeren. Dat brengt mogelijke zwakke plekken of overbelasting in de bedrading in beeld. ‘Zeker bij agrarische bedrijven, met behoorlijk zware installaties en vaak een stoffige omgeving, is dat verstandig.’ In het kader van de brandpreventie is, tot slot, de jaarlijkse keuring van de blusmiddelen, een vanzelfsprekend maar essentieel onderdeel.

Kwaliteit behouden

Veenstra wijst er echter op dat brandgevaar niet het enige risico is. ‘Het doel van een goede bewaring is om het agrarisch product droog te bewaren en de kwaliteit te behouden. Je wilt absoluut niet dat het product bederft en je daardoor inkomen misloopt.’ Om te voorkomen dat koelinstallaties of klimaatsystemen uitvallen, kunnen ondernemers kiezen voor overspanningsbeveiliging en inductiebeveiliging. ‘Zorg ook voor een goed onderhoudscontract, zodat je bij storing zeker wordt geholpen, en denk er aan om goede afspraken te maken bij externe opslag. Je kunt het zelf allemaal voor elkaar hebben, maar je bent ook afhankelijk van de verhuurder.’

Goede voorbereiding

Samenvattend kan een goede voorbereiding op het bewaarseizoen een hoop kosten en ellende voorkomen. ‘Je zit natuurlijk nooit te wachten op storingen, laat staan op brand, maar zeker niet als je product in de schuur ligt. Een goede voorbereiding is in dit geval meer dan het halve werk.’

Als agrarisch ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Adviseur aan het woord: Erik Kruijer

Ontmoet Erik Kruijer, een nuchtere Noord-Hollander en Buitendienstadviseur mkb bij Univé Noord-Holland. Al 10 jaar adviseert Erik mkb-ondernemers over verzekeringen en risicobeheer. Van dynamische Amsterdamse bedrijven tot het belang van cyberbeveiliging, Erik is er om zijn klanten bij te staan. Benieuwd naar zijn no-nonsense aanpak? Lees verder en ontdek zijn verhalen en advies.

Onder de Wester heeft mijn hart gestolen

Dan ben je pas 25 jaar, maar wel ‘al’ eigenaar van een restaurant. Af en toe knijpt Nienke Snel zichzelf ook even in de arm, want zij mag zichzelf toch echt restauranthouder noemen. In tien jaar tijd transformeert ze van hulp in de spoelkeuken tot eigenaar. Het is geen standaard verhaal van ‘mazzel’ of ‘in de familie’, wél van passie, hard werken en steeds meer zelfvertrouwen kweken.

Waarvoor heb jij je koeien verzekerd?

Waarschijnlijk is jouw belangrijkste kapitaal je melkveestapel. Toch wordt dit kapitaal vaak overgeslagen om volledig te verzekeren. Hoge premie is de voornaamste reden om koeien niet te verzekeren voor ziekte en ongevallen. Maar hoe groot is de schade wanneer je bedrijf getroffen wordt door een ziekte-uitbraak? We geven je een voorbeeld in ons blog.

Adviseur aan het woord: Michel de Kuyper

Al vijftien jaar werkt Michel bij Univé Noord-Holland en hij geniet nog steeds van zijn werk. Of het nu gaat om een klusbedrijf, personal trainer of een Toko-eigenaar, in zijn rol als Adviseur Bedrijven helpt hij gepassioneerde ondernemers met het vinden van de juiste verzekeringen.

Je klant annuleert de opdracht, kan dat zomaar?

Tijdens het voorbereidingsgesprek had je een goede klik. Je voorstel werd daarna met veel enthousiasme ontvangen en nu is de opdracht binnen. Een mooie klus, met flink wat uren en ook nog eens tegen een net tarief. Maar net voordat je aan de slag gaat, annuleert je klant de opdracht. Sta je dan met lege handen?