‘Gevolgschade maakt brandrisico zonnepanelen ondraaglijk voor ondernemer’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Coöperatie Univé breidt dekking opruimingskosten- en milieuschadeverzekering uit na alarm Verbond van Verzekeraars.

Univé gaat ondernemers ruimer verzekeren voor de gevolgen van brandrisico’s door zonnepanelen. Met name in de agrarische sector ziet de coöperatie de belangstelling groeien om zonne-energie op te wekken en toe te passen. En daarmee ook de risico’s die zonnepanelen geven bij eventuele brand. ‘In dat geval spatten zonnepanelen uit elkaar en verspreiden minuscule glas- en metaaldeeltjes zich in de omtrek. Het opruimen hiervan is complex, tijdrovend en kostbaar,’ weet Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé. ‘En tot voor kort had de verzekeringsbranche nog geen antwoord op dit risico.’

Oplossing voor klimaat, risico voor omgeving

Hoewel zonnepanelen onmisbaar zijn voor de energietransitie en daarmee bijdragen aan de oplossing van klimaatproblemen, brengen ze in geval van brand ook een omgevingsrisico met zich mee. Wanneer glas- en metaaldeeltjes als gevolg van een brandend zonnedak soms kilometers verderop neerdalen in wateren, weilanden en woonwijken, is dit volgens Dokter gevaarlijk voor kinderen, huisdieren, natuurwild en vee. 

‘Ondraaglijk risico voor ondernemer’

‘Zo’n gebied moet daarom grondig worden schoongemaakt. Omdat het vaak om vele hectares en soms bijna onzichtbare deeltjes gaat, is dat een tijdrovende operatie waarvan de kosten in de tonnen kunnen lopen,’ legt Dokter uit. ‘We zien een toenemende belangstelling onder ondernemers om door middel van zonnepanelen hun bedrijf te verduurzamen. Een zonnedak wordt vanaf 2025 bovendien verplicht voor alle nieuwe grote gebouwen en dus ook bedrijfspanden. Door de toename van het aantal zonnedaken wordt de kans groter dat bij een eventuele brand ook zonnepanelen sneuvelen, met gevolgen voor onder meer bedrijven in de omgeving. Nu staan ondernemers er zelf voor als hun bedrijf de gevolgschade van een brand in de buurt ondervindt. Dat risico is te groot om zelf te dragen en daar moeten we als verzekeringssector op anticiperen.’ 

Verruiming dekking opruimingskosten- en milieuschadeverzekering

Enkele weken nadat ook het Verbond van Verzekeraars concludeerde dat Nederland onvoldoende is voorbereid op brand met zonnepanelen, verruimt Univé als een van de eerste verzekeraars de verzekeringsdekking om ondernemers voor dit scenario zekerheid te kunnen bieden. Leden van de coöperatie met een opruimingskosten- en milieuschadeverzekering zijn hierdoor vanaf september automatisch verzekerd voor gevolgschade door brand aan hun zonnedak. 

Groeiende populariteit onder boeren

Met de verruiming van beide verzekeringen verwacht Univé vooral veel agrarisch ondernemers zekerheid te geven. De coöperatie heeft als verzekeraar een aanzienlijk aandeel in de agrosector en weet dat boeren en tuinders een aanzienlijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Volgens recent onderzoek van agromedium Nieuwe Oogst maakt ruim de helft van de agrarisch bedrijven gebruik van zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie. Nog eens een kwart zou hiervoor kiezen als de capaciteit van het energienet niet zo beperkt was. Daarnaast werd eind mei duidelijk dat ook hoge energieprijzen zorgen voor een groeiende belangstelling in zonnepanelen onder boeren. Volgens onderzoek van marktonderzoeksbureau AgriDirect is een kwart van de melkveehouders die nog geen zonnedak hebben, om deze reden inmiddels bereid tot een investering hierin, waar dit percentage in 2021 nog slechts 10% was.

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Voorkom een burn-out met de AOV op maat

Lodewick is een echt familiebedrijf dat al jaren van vader op zoon is overgegaan. Het plan dat Sander nu het stokje gaat overnemen van zijn vader, maakt veel los bij beiden. Gelukkig kan Sander een burn-out buiten de deur houden.

Bewaarseizoen

Het aantreden van het najaar staat gelijk aan de oogsttijd. Oftewel: agrarische ondernemers moeten hun producten als wortelen, aardappelen en uien weer opslaan. Omdat daar apparaten voor nodig zijn die lange tijd niet gebruikt zijn, is het slim een aantal stappen te ondernemen. Wij zetten ze op een rijtje.

Klantervaring zonnepanelen

Melkveehouder Mark van Engen stoort zich aan de vele zonnepanelen in weilanden en natuurgebieden. Hij vindt dat we lege daken meer en beter moeten benutten. ‘Onder het dak zit van alles, boven het dak zit niks. Eeuwig zonde toch?’

Robotisering in de agrarische wereld

Digitale ontwikkelingen gaan snel, ook bij agrariërs. Adviseur Paul Jong vertelt over de mogelijkheden. Lees zijn verhaal.

Een AOV: juist belangrijk voor starters

Het ondernemerschap zit Stan van Heerwaarden in het bloed. Als 12-jarige hield hij zich al bezig met de handel in schapen en pony’s. Komend uit een slagersfamilie, was het te verwachten dat hij uiteindelijk in dat vak zijn ondernemersambitie waar wil maken. Een eigen bedrijf hebben betekent voor hem zelf de regie pakken. Maar dan moet je wel oog hebben voor de risico’s.