‘Gevolgschade maakt brandrisico zonnepanelen ondraaglijk voor ondernemer’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Coöperatie Univé breidt dekking opruimingskosten- en milieuschadeverzekering uit na alarm Verbond van Verzekeraars.

Univé gaat ondernemers ruimer verzekeren voor de gevolgen van brandrisico’s door zonnepanelen. Met name in de agrarische sector ziet de coöperatie de belangstelling groeien om zonne-energie op te wekken en toe te passen. En daarmee ook de risico’s die zonnepanelen geven bij eventuele brand. ‘In dat geval spatten zonnepanelen uit elkaar en verspreiden minuscule glas- en metaaldeeltjes zich in de omtrek. Het opruimen hiervan is complex, tijdrovend en kostbaar,’ weet Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé. ‘En tot voor kort had de verzekeringsbranche nog geen antwoord op dit risico.’

Oplossing voor klimaat, risico voor omgeving

Hoewel zonnepanelen onmisbaar zijn voor de energietransitie en daarmee bijdragen aan de oplossing van klimaatproblemen, brengen ze in geval van brand ook een omgevingsrisico met zich mee. Wanneer glas- en metaaldeeltjes als gevolg van een brandend zonnedak soms kilometers verderop neerdalen in wateren, weilanden en woonwijken, is dit volgens Dokter gevaarlijk voor kinderen, huisdieren, natuurwild en vee. 

‘Ondraaglijk risico voor ondernemer’

‘Zo’n gebied moet daarom grondig worden schoongemaakt. Omdat het vaak om vele hectares en soms bijna onzichtbare deeltjes gaat, is dat een tijdrovende operatie waarvan de kosten in de tonnen kunnen lopen,’ legt Dokter uit. ‘We zien een toenemende belangstelling onder ondernemers om door middel van zonnepanelen hun bedrijf te verduurzamen. Een zonnedak wordt vanaf 2025 bovendien verplicht voor alle nieuwe grote gebouwen en dus ook bedrijfspanden. Door de toename van het aantal zonnedaken wordt de kans groter dat bij een eventuele brand ook zonnepanelen sneuvelen, met gevolgen voor onder meer bedrijven in de omgeving. Nu staan ondernemers er zelf voor als hun bedrijf de gevolgschade van een brand in de buurt ondervindt. Dat risico is te groot om zelf te dragen en daar moeten we als verzekeringssector op anticiperen.’ 

Verruiming dekking opruimingskosten- en milieuschadeverzekering

Enkele weken nadat ook het Verbond van Verzekeraars concludeerde dat Nederland onvoldoende is voorbereid op brand met zonnepanelen, verruimt Univé als een van de eerste verzekeraars de verzekeringsdekking om ondernemers voor dit scenario zekerheid te kunnen bieden. Leden van de coöperatie met een opruimingskosten- en milieuschadeverzekering zijn hierdoor vanaf september automatisch verzekerd voor gevolgschade door brand aan hun zonnedak. 

Groeiende populariteit onder boeren

Met de verruiming van beide verzekeringen verwacht Univé vooral veel agrarisch ondernemers zekerheid te geven. De coöperatie heeft als verzekeraar een aanzienlijk aandeel in de agrosector en weet dat boeren en tuinders een aanzienlijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Volgens recent onderzoek van agromedium Nieuwe Oogst maakt ruim de helft van de agrarisch bedrijven gebruik van zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie. Nog eens een kwart zou hiervoor kiezen als de capaciteit van het energienet niet zo beperkt was. Daarnaast werd eind mei duidelijk dat ook hoge energieprijzen zorgen voor een groeiende belangstelling in zonnepanelen onder boeren. Volgens onderzoek van marktonderzoeksbureau AgriDirect is een kwart van de melkveehouders die nog geen zonnedak hebben, om deze reden inmiddels bereid tot een investering hierin, waar dit percentage in 2021 nog slechts 10% was.

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer je personeel inhuurt?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als ondernemer met personeel. Wist je bijvoorbeeld dat jij niet alleen aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die jij veroorzaakt, maar ook voor schade die wordt veroorzaakt door je (ingehuurde) personeel? We geven graag tips om je meer inzicht te geven in de risico’s die jouw bedrijf met zich meebrengt.

Gezond en vitaal ondernemen

Als ondernemer is niet alleen je zaak belangrijk, ook of je goed in je vel zit is relevant. Immers, alleen als je je fit en vitaal voelt, kun je lekker ondernemen en is de kans op arbeidsongeschiktheid een stuk kleiner. Daarom zit er in jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering een gezond en vitaal budget.

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht.

Hoe werd Kaartje2go een succesvolle webshop?

Online een mooie kaart kiezen, laten afdrukken én versturen, voor welke gelegenheid dan ook. Met dat idee voor een webshop ging Foppe Strikwerda samen met zijn neef Klaas Korte aan de slag – nu zo’n 16 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot de beste Webshop in Nederland. Maar hoe hebben ze dat nou voor elkaar gekregen?

Zuiderzeemuseum: elk jaar bij de top drie leukste uitjes

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.” Lees onze blog en laat je meenemen in de wereld van één van de leukste uitjes in Noord-Holland.