De zon mag gaan schijnen voor agrariërs

Maar wees zorgvuldig als je zonnepanelen laat installeren

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Zonnepanelen op je dak. Ja, dat zou je als agrariër best wel willen. Maar is dat eenvoudig een kwestie van bestellen en installeren? Nee. Er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Aan welke voorwaarden moet zo’n zonne-installatie voldoen? En wat zijn de gevolgen voor je verzekeringen? Je Univé adviseur heeft antwoorden.

Wil je een flinke hoeveelheid zonnepanelen laten installeren op je dak? Dan is dat een behoorlijke investering. Je wilt niet alleen een hoge opbrengst, maar ook voorkomen dat je kosten krijgt door schade. De installatie moet daarom aan strenge eisen voldoen. Waar moet je aan denken? We vroegen het aan Jan-Menno Zijlstra, agrarisch adviseur bij Univé.

Installatie is vakwerk

“De zonnepanelen moeten om te beginnen op een vakkundige manier geïnstalleerd worden”, zegt Jan-Menno. “Ga daarom nooit zelf het dak op, maar laat de klus doen door een erkende vakman. Als je vooraf in gesprek gaat met je agrarische adviseur van Univé, krijg je van hem persoonlijk advies. Wij adviseurs sturen altijd een overzicht die je aan de installateur kunt geven. Die weet dan precies welke eisen er gesteld worden aan de installatie.”

Oververhitting voorkomen

Een erkend installateur weet hoe hij de zonnepanelen stevig moet bevestigen zodat ze niet losgerukt worden bij een storm. Hij sluit kabels en stekkers vakkundig op elkaar aan om oververhitting te voorkomen. Ook zorgt hij ervoor dat de warmte goed wordt afgevoerd. Voor een effectieve ventilatie moet er voldoende ruimte zitten tussen de panelen en tussen het dak en de zonnepanelen. “Dat is al helemaal van cruciaal belang als je een rieten dak hebt, want dan is het brandrisico groter”, aldus Jan-Menno. “Ook je omvormer moet veilig geïnstalleerd worden. Dat kan bijvoorbeeld buiten, aan de muur van je pand. Een tip is dan om er een hok omheen te maken. Je omvormer is dan beter beschermd tegen diefstal.”

Denk aan je dak

Klakkeloos je dak vol laten leggen met zonnepanelen, is niet verstandig. Samen hebben ze heel wat gewicht en je dak moet dat wel kunnen dragen. Jan-Menno: “Afhankelijk van het aantal zonnepanelen kan dan een draagkrachtconstructieberekening verplicht zijn. Zo’n berekening is nodig om schade aan je dak te voorkomen, maar ook met het oog op de dekking van je gebouwenverzekering. Wij als adviseurs weten bij welk lokaal bedrijf je een draagkrachtconstructieberekening kunt laten maken. Want we horen nog wel eens wat goede ervaringen van andere klanten en kunnen die kennis met je delen.” 

Bereikbaarheid zonnepanelen

Jan-Menno wijst op nog een belangrijk punt om op te letten. “De zonnepanelen moeten wel bereikbaar zijn. Let er daarom op dat er looppaden tussen de panelen gelegd worden. En bedenk dat er schade door storm kan ontstaat aan de nok van het dak. Dan wil je er niet ineens achter komen dat je voor het herstelwerk een hoogwerker moet huren. Dat zou behoorlijk in de papieren lopen. Laat daarom vooraf een plan maken om te beslissen waar de zonnepanelen precies komen.”

Keuringen laten uitvoeren

Als de zonne-installatie eenmaal is aangelegd, moet er een opleveringskeuring plaatsvinden. Welke keuring geëist wordt, hangt af van het aantal zonnepanelen waarvoor je hebt gekozen. “In onze adviesgesprekken bespreken we dat altijd”, zegt Jan-Menno. “Misschien is een standaard keuring voldoende, maar afhankelijk van de voorwaarden kunnen er ook specifieke eisen gesteld worden aan de keuring. Het blijft trouwens niet altijd bij een eenmalig bezoek. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen wordt bepaald of een eenmalige keuring voldoende is of dat je 1 keer per 5 jaar een Scios Scope 12 keuring uit moet laten voeren.”

Asbest eraf zonnepanelen erop

En heb je nog asbest op het dak van je boerderij of schuur liggen? Kijk dan eens of je dat dak met behulp van Univé kunt verduurzamen: asbest eraf zonnepanelen erop.

Verzekeringen afsluiten of aanpassen

Als je zonnepanelen aanschaft, heeft dat ook gevolgen voor je verzekeringspakket. Welke verzekeringen moet je aanpassen? Of heb je nog aanvullende verzekeringen nodig?

Gebouwenverzekering.
De zonnepanelen die vastzitten aan je dak zijn verzekerd op de gebouwenverzekering. In hoeverre het verzekerd bedrag na de plaatsing omhoog moet, is afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Meld het daarom als je besluit om extra zonnepanelen te laten plaatsen. Het kan ook zijn dat je je dak verhuurt zodat iemand anders er zonnepanelen op kan zetten. Ook het verhuren moet je melden bij je verzekeraar. De eigenaar van die zonnepanelen moet ze dan zelf verzekeren.

Opruimingskosten.
Bedenk dat zonnepanelen door een brand uiteen kunnen spatten. Als deeltjes door de wind of de brand worden meegenomen, kunnen ze in de wijde omgeving terechtkomen. Jij bent dan verantwoordelijk voor het opruimen. Bij Univé kun je die opruimingskosten verzekeren. De dekking is bedoeld voor deeltjes die boven de grond terecht zijn gekomen en met de hand op te ruimen zijn.

Milieuschadeverzekering.
Voor de opruimingskosten van deeltjes die onder de grond of in het water zijn gekomen biedt de milieuschadeverzekering een vergoeding. Goed om te weten: de verzekering kan ook uitkeren als er door brand in de buurt zonnepaneeldeeltjes op jouw land terecht zijn gekomen. 

Bedrijfsaansprakelijkheid.
Ga je met je zonnepanelen energie terugleveren of doorverkopen? Dan is er sprake van een nieuwe bedrijfsactiviteit. Je huidige Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is dan meestal niet toereikend. Lees hiervoor ook onze blog over de juridische risico’s bij stroom verkopen.

Rechtsbijstand.
Met de installatie van zonnepanelen, de verhuur van je dak of de verkoop van stroom, worden je juridische risico’s anders en soms ook groter. Bespreek met je adviseur wat je hebt aan een rechtsbijstandverzekering. Heb je die al? Vraag dan of er aanpassingen nodig zijn.

Gesprek met je adviseur

Al met al komt er heel wat bij kijken als je zonnepanelen op je dak laat leggen. Je adviseur van Univé heeft al verschillende agrariërs begeleid bij deze keuze. Hij weet welk obstakels en verrassingen je kunt tegenkomen. Ga daarom tijdig met hem het gesprek aan over installatie, keuringen en verzekeringen.

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.