Eerste personeelslid aannemen
26 november 2024 – Maak een afspraak
Als je besloten hebt om personeel aan te nemen is het tijd voor de volgende stappen. Want voordat er echt iemand bij jou aan het werk gaat moet er nog aardig wat gebeuren. Het stappenplan ziet er in de meeste gevallen als volgt uit:
- Werving en selectie: Je moet eerst goed weten wie je zoekt. Dat breng je in beeld met een functieprofiel. Zet de vacature uit via de kanalen die het beste passen bij jouw branche/werkgebied en voer gesprekken met de sollicitanten.
- Contractonderhandelingen: Bespreek het arbeidscontract dat je hebt opgesteld met de werknemer die je uiteindelijk wilt aannemen. Als jullie het eens zijn, ondertekenen jullie allebei het arbeidscontract.
- Regel de benodigde verzekeringen: Van aansprakelijkheid tot en met een bedrijfsautoverzekering als je medewerker een bedrijfsauto krijgt: je wilt alles goed voor elkaar hebben.
- Aanmelding Belastingdienst: Als werkgever houd je loonheffingen in op het salaris. Hiervoor moet je je aanmelden als werkgever bij de Belastingdienst.
Verplichtingen als werkgever
Als werkgever krijg je ook te maken met nieuw verplichtingen.
Controleer of een CAO van toepassing is: Voordat je een arbeidscontract opstelt, is het belangrijk om te controleren of jouw branche valt onder een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Een CAO bevat afspraken over arbeidsvoorwaarden, zoals loon, werktijden en vakantiedagen. Als er een CAO van toepassing is, ben je verplicht om deze regels te volgen.
Meld je aan bij een Arbodienst: Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht om je aan te sluiten bij een gecertificeerde Arbodienst. Deze dienst ondersteunt je bij het waarborgen van goede arbeidsomstandigheden, het opstellen van een plan voor ziekteverzuimbegeleiding en het voorkomen van langdurige uitval van werknemers.
Maak een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E): De RI&E is een document waarin je als werkgever de risico’s voor de gezondheid en veiligheid van je werknemers in kaart brengt. Je beschrijft hierin de gevaren op de werkvloer en de maatregelen die je neemt om deze risico’s te beperken. Het opstellen van een RI&E is wettelijk verplicht en vormt een belangrijk onderdeel van jouw zorgplicht als werkgever.
Deze verzekeringen horen bij personeel
Om ervoor te zorgen dat je verzekerd bent van een dekking die aansluit bij je nieuwe situatie als werkgever is het belangrijk om altijd contact op te nemen met je verzekeringsadviseur. Hieronder een overzicht van de verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten zodra je personeel aanneemt.
Aansprakelijkheidsverzekering
Als ondernemer loop je risico om aansprakelijk te worden gesteld voor materiële schade of letselschade die ontstaat door jouw bedrijfsactiviteiten. Als werkgever kan dit schade zijn die jijzelf of je medewerkers veroorzaken bij klanten of derden. Daarnaast kun je te maken krijgen met schade die je werknemers zelf oplopen tijdens het werk. Een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor beide situaties. Zo ben je verzekerd tegen schadeclaims van derden én zorg je ervoor dat schade aan je eigen medewerkers goed wordt afgehandeld.
Werknemersschadeverzekering
Lopen je werknemers schade op door werkgerelateerde activiteiten, zoals een eenzijdig ongeluk tijdens een rit van of naar het werk? Met een werknemersschadeverzekering is dit risico af te dekken.
Rechtsbijstandverzekering
In de dekking van een rechtsbijstandverzekering is vaak een juridische preventiedienst opgenomen. Je mag dan bepaalde documenten laten toetsen door een jurist. Denk bijvoorbeeld aan je arbeidsovereenkomst, de algemene voorwaarden of een overeenkomst tot opdracht.
Verzuimverzekering
Door ziekteverzuim komt je bedrijfscontinuïteit in gevaar en dat kan je veel geld kosten. Je moet immers de zieke medewerker doorbetalen én een vervanger inhuren. Zorg daarom dat je een goede verzuimverzekering afsluit.
Arbowet: zorg voor goede arbeidsomstandigheden
Goede arbeidsomstandigheden zijn niet alleen belangrijk voor tevreden medewerkers; ze zijn ook wettelijk verplicht. De Arbowet beschermt de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers.
Wat moet je doen als werkgever?
Je moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit betekent onder andere:
-
- Het uitvoeren van een RI&E.
- Het nemen van maatregelen om arbeidsrisico’s te beperken.
- Het tijdig onderzoeken en rapporteren van bedrijfsongevallen.
Wat wordt verwacht van werknemers?
Werknemers moeten op de juiste manier met machines en apparatuur omgaan, zich houden aan veiligheidsvoorschriften en gevaarlijke situaties melden.
Een veilige werkomgeving verlaagt het risico op ongelukken en ziekte, wat niet alleen beter is voor je werknemers maar ook voordelig is voor je bedrijf en verzekering.
Professioneel advies van Univé
Zoals je ziet, brengt het aannemen van personeel een reeks verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. Van het regelen van verzekeringen tot het voldoen aan de Arbowet: het is belangrijk om alles goed op orde te hebben. Bij Univé kun je terecht voor professioneel advies en ondersteuning, zodat je met vertrouwen een goede werkgever kunt zijn.
Tekst: Univé