Gehackt na het klikken op een phishing e-mail

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Cybercriminelen zijn meesters in het bedenken van nieuwe manieren om in te breken in jouw systemen. Een aantal jaren geleden herkende je een ‘foute e-mail’ aan de vele typefouten. Tegenwoordig zijn deze e-mails bijna niet van echt te onderscheiden. Karel Zandstra is zzp’er en werd getroffen door cybercrime. Hij vertelt zijn verhaal.  

Het verhaal van Karel

Karel Zandstra is zzp’er en heeft een webshop in sportkleding. In maart ontving hij een mail. De afzender leek bekend en Karel klikt niets vermoedend op een link die meegestuurd is in de e-mail. Hij moet inloggen met zijn Facebook-account. Het inloggen mislukt, hij krijgt de melding ‘wachtwoord onjuist’. Een paar dagen later heeft hij een klant aan de telefoon: de klant heeft een bericht van Karel gekregen op Facebook. Vreemd, want Karel heeft niets verstuurd. Hij gaat op onderzoek uit en legt de link met de e-mail die hij had ontvangen. 

Hulp van de Univé Cyberhulp

Omdat hij verzekerd is bij Univé, besluit hij de gratis Univé Cyberhulp te bellen. Aan de hand van een aantal vragen komt een cyberexpert erachter dat het Facebook-account van Karel gehackt is. Hij past zijn wachtwoorden aan en een specialistisch team zoekt voor hem uit of er sprake is van een datalek. Ook worden zijn bedrijfssystemen, servers en apparaten gecontroleerd. Gelukkig voor Karel blijkt de schade verder mee te vallen: er is geen financieel verlies en hij heeft weer toegang tot zijn zakelijke Facebook-account. 

Verschillende wachtwoorden

Op het moment dat Karel zijn wachtwoord intoetste via de link uit de e-mail, kwamen hackers in het bezit van zijn wachtwoord. Gelukkig gebruikt Karel voor verschillende accounts verschillende wachtwoorden, anders was de kans groot dat ook andere accounts gehackt waren. Gebruik daarom voor al je accounts een ander wachtwoord en stel ook twee-factor-authenticatie in. Karel kwam na een paar dagen erachter dat hij gehackt was door signalen van zijn klanten. Criminelen hebben al die tijd toegang gehad tot zijn account.   

Nepaccount

Cybercriminelen maken ook vaak nepaccounts aan. Bijvoorbeeld op Facebook, Instagram of LinkedIn. Ze proberen zo ook aan je wachtwoord te komen. Je denkt in te loggen op je eigen account, maar geeft zo per ongeluk je wachtwoord aan een hacker.  

Computervirus

Het kan ook voorkomen dat je al ingelogd bent. Je klikt ergens onbewust op en je hebt te maken met een computervirus (ransomware). Dit komt voor in twee varianten: 

  1. Ransomware die je ziet. Je krijg direct een melding in je scherm dat je gehackt bent. Je kunt niet meer bij je bestanden. Om weer toegang te krijgen tot je bestanden moet je betalen. Doe dit niet.
  2. Ransomware die je niet ziet. Spyware is daar één van. Deze computervirus zorgt ervoor dat hackers mee kunnen kijken en overal bij kunnen. Gemiddeld duurt het 223 dagen voordat ontdekt wordt dat er iets niet klopt. Al die tijd zit er dan een online dief in je systemen die alles kan zien en ook dingen kan doen.  

Leer cybercrime herkennen

Het is belangrijk om te weten hoe je phishing of andere vormen van cybercrime kunt herkennen. Univé helpt ondernemers en biedt een jaar lang gratis Cyber Fit Service aan. Dit is een programma van een jaar waarbij je als ondernemer meer leert over het herkennen van cybercrime. En ook hoe je je bedrijf kunt beschermen. 

Platform

Na aanmelding krijg je toegang tot een platform. Er worden zeven cyberthema’s behandeld. Zo leer je bijvoorbeeld ook meer over wachtwoorden en over hoe je twee-factor-authenticatie in kan stellen.  

Je bepaalt zelf wanneer je de video’s en informatie wilt bekijken en ook kun je jezelf telkens testen. Je personeel mag ook meedoen aan het programma. En het neemt niet veel tijd in beslag.   

Maak je zaak Cyber Fit en meld je aan. 

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Hoe zorg jij voor inkomsten bij arbeidsongeschiktheid?

Een van de eerste lessen die je als ondernemer leert, is dat jij zelf voor financiële zekerheid moet zorgen. Je wordt niet beschermd door regelingen van een werkgever of de overheid. Ook niet als je inkomsten wegvallen omdat je arbeidsongeschikt bent geworden. Ondernemers blijken voor die situatie uiteenlopende oplossingen te bedenken. Maar werken ze allemaal (altijd) even goed?
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?