Home-Start project biedt ouders steun in de rug

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Mirjam Kaijer

Heb je als gezin ondersteuning nodig, zijn er problemen met de taal, of mis je sociale contacten? “Home-Start biedt ouders op vriendschappelijke basis een steuntje in de rug, waardoor een gezin weer in zijn kracht komt te staan’’, zegt de coördinator van Medemblik Christine Samsom enthousiast

“Dit programma wordt sinds 1973 wereldwijd uitgevoerd in 22 landen en steeds weer zijn er prachtige succesverhalen’’, vertelt ze vol vuur. “Wij koppelen, getrainde vrijwilligers, die zelf ervaring hebben met opvoeding, voor een jaar aan een gezin. Vrijwilligers komen een dagdeel per week bij het gezin thuis. Gezinnen met kinderen van 0-18 jaar kunnen meedoen als de gemeente hiervoor subsidie verleent. We bieden ondersteuning bij alledaagse, lichte opvoedvragen.’’

Laagdrempelig

“Ouders, vrijwilligers en verwijzers in de buurt van onze Home-Start locatie kunnen rechtstreeks contact opnemen met onze coördinatoren. Het grote verschil is dat er geen behandelplannen zijn zoals je ziet bij Jeugdzorg. Het is veel laagdrempeliger, meer vanuit een gelijkwaardige basis. Home-Start heeft wel een signalerende functie omdat we de grote problemen voor willen zijn’’, legt Christine uit. “Het is een preventief programma.’’ 

De juiste klik

Op de vraag of zij een voorbeeld wil geven van een geslaagde match vertelt zij over een moeder met vijf kinderen die hulp had gevraagd. “Zij had relatieproblemen en vader was tijdelijk uit huis gegaan. Moeder kon niet langer alle ballen in de lucht houden en had ernstige vermoeidheidsklachten. Met de toegewezen vrijwilliger had ze meteen een grote klik. De vrijwilliger is gestart met hele kleine basale dingen als een spelletjes doen met de kinderen. Geleidelijk veranderde de sfeer en na 10 maanden had deze moeder haar gezin weer op de rit’’, legt de coördinator uit.  

Impact

“Haar huishouden heeft weer structuur en daarnaast heeft ze zelfs een studie opgepakt. De vrijwilliger doet voor haar gevoel weinig, maar de impact is zo groot”, legt de Christine uit. Zo is er ook het verhaal van Willemien van bijna 62 die Anastasia ging ondersteunen. “Na de bevalling van haar dochtertje had deze jonge moeder lichamelijke klachten en problemen op haar werk. Haar dochtertje werd twee keer in het ziekenhuis opgenomen en ze kreeg het steeds moeilijker. Home-Start zorgde voor een match. Ondanks dat Willemien een stuk ouder is hadden ze een goede klik. Juist vanwege haar leeftijd kon ze goed relativeren en feedback geven en bracht veel gezelligheid mee. Haar dochtertje noemt haar zelfs oma”, zegt Christine enthousiast.

Koppelen

“Ook dacht Willemien mee over het werk van Anastasia. Dankzij die gesprekken is zij een andere baan gaan zoeken, die ze uiteindelijk ook gevonden heeft. De ondersteuning van Home-Start is gericht op de ouder maar kinderen bouwen ook een band op met de vrijwilliger. Wat ik leuk vind aan dit werk is het koppelen, Het is net ‘Love at first site’, maar dan anders’’, zegt ze lachend. “Eigenlijk zou ik prima een datingsbureau kunnen beginnen, want dat is ook precisiewerk. Maar ik hou het lekker bij Home-Start.’’ 

Wil je graag wat voor een ander betekenen of zoek je hulp? Meld je aan: c.samsom@humanitas.nl of neem contact op met Christine Samsom: tel. 0610959288.  

Over het Ledenfonds

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie aan bijvoorbeeld het Home-Start project van Humanitas, dragen we bij aan een wereld waarin we elkaar helpen.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op. 

Laatste blogs

Daniëlle Goosens; broekie met een missie

Daniëlle Goosens-Wiltenburg is coördinator bij Univé-winkel Wieringerwerf. “Net als mijn collega’s zie ik mezelf hier niet snel meer vertrekken!"

Nooit meer rood als een kreeft

Liever voorkomen dan behandelen en liever smeren dan verbranden! Het Ledenfonds van Univé en zwembad de Waterdam slaan de handen ineen met een zonnebrand-pilot, om zo huidkanker tegen te gaan.

Houd hackers buiten de deur

'Het overkomt mij niet'. We denken het allemaal, toch? Totdat het je wél overkomt en je gegevens worden gehackt omdat je op een link hebt geklikt. En dan?

Groei en krimp van je bedrijf

Een groeiend bedrijf is een gezond bedrijf, toch? Vaak wel, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Ontdek welke dat zijn, hoe jij deze vermijdt en waarom krimpen soms helemaal zo’n slecht idee niet is.