‘Een horecahart heb ik nog, maar terug het vak in, dat nooit’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Vanuit de horeca naar de wereld van verzekeringen. Dat is best een grote stap. Hoe heeft de 31-jarige Yana deze carrièreswitch ervaren? De verzekeringsadviseur Particulier doet haar verhaal.

Vier dagen per week werkt Yana als adviseur voor de coöperatie Univé Noord-Holland. Twee dagen is ze op het adviescentrum in Heerhugowaard te vinden, twee dagen werkt ze vanaf huis. De dagen dat Yana naar kantoor gaat, reist ze vanuit haar woonplaats Den Helder met de trein naar station Heerhugowaard. Een rit van een half uurtje waarin ze nog even heerlijk kan relaxen. De laatste tien minuten van haar reis legt ze af met de fiets die ze op het station klaar heeft staan.

Yana is tevreden met de hybride werkregeling die Univé Noord-Holland na de pandemie heeft geïntroduceerd. “Mijn dagen op kantoor zijn leuk omdat ik dan samen met mijn collega’s ben, maar de twee dagen thuis vind ik ook fijn. Van Univé Noord-Holland heb ik alle benodigdheden gekregen: een goed bureau met bureaustoel, twee schermen, twee toetsenborden en een laptop. Er ontbreekt me thuis aan niets. De verschillen? Samen met je collega’s werken is gezelliger, maar thuis ben ik productiever, meer gefocust. Ondanks dat ik tussen de bedrijven door een wasje draai”, lacht Yana.

Hard werken voor weinig

Exact twee jaar werkt Yana nu bij Univé Noord-Holland. Voor die tijd was ze fulltime werkzaam in de horeca. “In de horeca ligt mijn hart, maar het was zwaar werk. Als horecamedewerker til je een hoop en loop je ongeveer 15 kilometer per dienst. En dat alles voor een schraal loontje. Ik maakte soms weken van 60 á 70 uur. Was het een avond druk, dan begon het opruimen pas zodra de laatste klant het stadscafé had verlaten. Dat hield in dat ik om een uurtje of vier/vijf pas in mijn bed lag. Mijn gemaakte overuren kon ik in principe wel opnemen, maar aangezien er in de horeca altijd een tekort aan personeel is, kwam dat nooit uit. Een dagje vrij zat er dus vaak niet in.”

Roer om

Yana voelt zich ondergewaardeerd en ongelukkig in haar werk. Bovendien is ze het werken voor minimumloon zat. “Het roer moest om en dus ben ik om me heen gaan kijken. Voordat ik bij verzekeringsmaatschappij Univé Noord-Holland terecht kwam, heb ik eerst bij een tussenpersoon gewerkt. Hier heb ik het vak geleerd en mijn Wft-diploma’s behaald. Toen ik na drie jaar de vacature van verzekeringsadviseur Particulier bij Univé Noord-Holland zag staan, heb ik gesolliciteerd en werd aangenomen.”

Stabiliteit

Terug de horeca in, daar moet Yana niet aan denken. Ze vindt haar werk bij de coöperatie veel te leuk en is blij met de stabiliteit die dit werk haar biedt. Doorgroeien naar een andere functie bij de verzekeringsmaatschappij, dat wil ze in de toekomst wel. Iets wat Univé Noord-Holland gestimuleerd door onder andere het inzetten van een jaarlijks ontwikkelbudget. “Ooit wil ik de overstap maken naar de afdeling brandverzekeringen. Mocht er een vacature vrijkomen, dan ga ik daar zeker op solliciteren. Meedenken over hoe je een zwembad of mooie stolpboerderij het beste kunt verzekeren tegen brand, dat lijkt me ontzettend interessant.”

Vacatures

Momenteel hebben wij verschillende openstaande vacatures. Benieuwd?

‘Dat onderlinge vertrouwen, dat is gewoon ontzettend fijn’

Alweer vier jaar werkt Marleen Ellen bij Univé Noord-Holland. Plannen om weg te gaan heeft ze niet. ‘Ik ben blij met mijn functie en privé en werk zijn in balans. Bovendien fiets ik in een kwartiertje naar kantoor. Alles loopt, letterlijk en figuurlijk, op rolletjes.’

‘Een horecahart heb ik nog, maar terug het vak in, dat nooit’

Vanuit de horeca naar de wereld van verzekeringen. Dat is best een grote stap. Hoe heeft de 31-jarige Yana Ivanova deze carrièreswitch ervaren? De verzekeringsadviseur Particulier doet haar verhaal.

Adviseur aan het woord: Michel de Kuyper

Al vijftien jaar werkt Michel bij Univé Noord-Holland en hij geniet nog steeds van zijn werk. Of het nu gaat om een klusbedrijf, personal trainer of een Toko-eigenaar, in zijn rol als Adviseur Bedrijven helpt hij gepassioneerde ondernemers met het vinden van de juiste verzekeringen.

Elke keer weer miste ik mijn lieve collega's en vertrouwde stek

Twee keer heeft Bodine haar baan bij Univé Noord-Holland opgezegd, twee keer is ze teruggekomen. ‘Er wordt hier op kantoor tijdens een voorstelrondje nogal eens de grap gemaakt; dit is Bodine, die blijft maar terugkomen.’

‘Het sociale aspect, dat maakt het werk zo leuk’

Precies in de periode dat de hele wereld door corona op slot ging, begon Jesper Spierings aan zijn carrière in de reiswereld. Een slechtere tijd om zijn werkzaamheden in deze branche te beginnen, had hij niet kunnen kiezen. Na twee jaar vond Jesper het dan ook welletjes. Hij maakte een carrièreswitch en kan zich tegenwoordig verzekeringsadviseur bij Univé noemen.