‘Horrorschuur’: De nachtmerrie van elke verhuurder

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Sander Kruitbos

Horrorschuur

‘Horrorschuren’ zijn de laatste tijd onderwerp van gesprek. Dit zijn schuren en bedrijfspanden die de onderwereld gebruikt voor criminele activiteiten. Denk aan XTC-labs, opslag van drugsafval en grootschalige hennepteelt. Ben jij onbewust verhuurder van zo’n pand en kom je bij een inval pas achter de criminele activiteiten? Dan zijn de juridische gevolgen en gerechtelijke gevolgen niet te overzien. Wij vertellen je daarom waar je op moet letten bij de verhuur van je pand.

Opkomend fenomeen in Nederland

Stel je voor dat een politieagent voor je deur staat vanwege een wietlucht. Je denkt dat dit een vergissing is, maar dan vinden ze hennep in je schuur… Jij wist hier toch écht niets vanaf! Een welles-nietes discussie met politie? Daar wil je ver van wegblijven.  

Na de vondst van een ‘cokemanege’ in Nijeveen eind vorig jaar, leeft het onderwerp meer dan ooit. Univé is daarom nadrukkelijk bezig met hoe wij risico’s voor onze leden beperken en voorkomen. Het doel is om over dit onderwerp meer informatie te verstrekken, ondanks dat wij merken dat het voor veel mensen als een ver-van-mijn-bedshow voelt. 

Wat als het toch misgaat?

Wat als je niks doorhebt en de politie plotseling een succesvolle inval doet? Je draait als verhuurder zelf op voor de schade, want verzekeraars vergoeden geen schade die door criminele activiteiten ontstaat. Als verhuurder moet je altijd aantonen dat je niet op de hoogte was van de criminele activiteiten. Dit is lastig.

Ook gaat de vondst ten koste van je overige verzekeringen, want je komt mogelijk op een zwarte lijst. Verzekeren in Nederland is dan onmogelijk óf onbetaalbaar. Ook sluiten ze gemakkelijk een half jaar je pand. Deze is waarschijnlijk beschadigd door chemicaliën en de nutsvoorzieningen zijn afgesloten. De verontreiniging door de productie van drugs trekt in de ondergrond met alle gevolgen van dien. Kortom, een hoop ellende waar je niet op zit te wachten.

Waar moet je op letten bij verhuur?

Je wil natuurlijk je pand zorgeloos verhuren. Daarom geven wij je tips waar je op moet letten. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je beschikt over de juiste verzekeringen en meld je bij de verzekeraar als je van plan bent om onroerend goed te verhuren. Maar er is meer:

  • Weet met wie je in zee gaat. Een fysieke afspraak heeft de voorkeur. Kijk elkaar goed in de ogen aan;
  • Zorg voor een degelijke huurovereenkomst met duidelijke clausules. Schakel altijd juridische hulp in;
  • Zorg dat je voldoet aan de zorgplicht als verhuurder. Zo lopen je overige verzekeringen geen risico;
  • Twijfels over de huurder? Doe onderzoek en meld twijfels aan de politie;
  • Accepteer geen contante betalingen en kopieën van belangrijke documenten.

Waar letten criminelen op?

Wees de criminelen voor en verplaats je in hun denkwijze. Criminelen zoeken onopvallende panden uit die vaak tijdelijk worden aangeboden. De plekken zijn afgelegen, maar hebben wel meerdere in- en uitgangen en/of toegangswegen. Ook zijn de schuren/panden voorzien van stromend water en elektriciteit. Voldoet jouw pand aan deze kenmerken? Wees dan extra voorzichtig of overweeg om relevante onderdelen in en rondom jouw pand aan te passen.

Weten hoe je verzekerd bent

Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het belangrijk te weten hoe je verzekerd bent. Plan daarom nu vrijblijvend een adviesgesprek met ons in.

Zijn jouw verzekeringen nog up-to-date?

Het is belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke en zakelijke situatie. Want als ondernemer weet je als geen ander: je wensen, doelen en situatie zijn altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. 

Veranderingen kunnen gevolgen hebben voor je verzekeringen. Daarom bieden wij een gratis en vrijblijvende Bedrijfsverzekeringscheck aan.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens het (telefonische) adviesgesprek bekijken we of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.

Interesse? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek met één van onze zakelijke adviseurs. Zij helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee.

Voor het maken van een afspraak kan je contact met ons opnemen via telefoonnummer 072 502 45 10, of je kan je aanmelden via onderstaand formulier. Onze adviseurs nemen dan contact met je op om een afspraak in te plannen.

Ja, ik maak graag een (telefonische) afspraak met een zakelijk adviseur van Univé

  • Hidden
  • Hidden

Laatste blogs

Gezond en vitaal ondernemen

Als ondernemer is niet alleen je zaak belangrijk, ook of je goed in je vel zit is relevant. Immers, alleen als je je fit en vitaal voelt, kun je lekker ondernemen en is de kans op arbeidsongeschiktheid een stuk kleiner. Daarom zit er in jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering een gezond en vitaal budget.

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht.

Hoe werd Kaartje2go een succesvolle webshop?

Online een mooie kaart kiezen, laten afdrukken én versturen, voor welke gelegenheid dan ook. Met dat idee voor een webshop ging Foppe Strikwerda samen met zijn neef Klaas Korte aan de slag – nu zo’n 16 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot de beste Webshop in Nederland. Maar hoe hebben ze dat nou voor elkaar gekregen?

Zuiderzeemuseum: elk jaar bij de top drie leukste uitjes

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.” Lees onze blog en laat je meenemen in de wereld van één van de leukste uitjes in Noord-Holland.

Zo bespaar je energie als ondernemer

Dat de energiekosten door het plafond gaan, treft ook jou als ondernemer. Je krijgt de teller op je energiemeter omlaag door te letten op het verbruik. Wil je voortvarend besparen dan bereik je het meest met het isoleren van je bedrijfspand of door zelf energie op te wekken. Kies wat bij jou en jouw bedrijf past.