‘Huis verwarmen met een houtkachel? Doe dat dan wel veilig’

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Door de hoge gasprijzen dit jaar zijn veel mensen op zoek gegaan naar andere warmtebronnen dan de centrale verwarming. Denk hierbij aan de houtkachel. Gezellig zo’n kachel, maar bij het stoken op vaste brandstoffen komt wel wat kijken. Aan het woord is Marco van Kampen, inspecteur brandverzekering Univé Noord-Holland.

Veel mensen laten de centrale verwarming zoveel mogelijk uit. Om er toch warmpjes bij te zitten, stoken ze op vaste brandstoffen, zoals de houtkachel (of pelletkachel). Om niet alleen warm, maar ook veilig deze winter door te komen, vertelt Marco van Kampen waar we op moeten letten. “Wil je op hout stoken door middel van een houtkachel, dan moet dit uiteraard veilig gebeuren”, zo vertelt Marco. “Daarbij is het rookgaskanaal heel belangrijk. Dit kanaal zorgt er namelijk voor dat de rookgassen veilig afgevoerd worden. Wil je een houtkachel aanschaffen? Laat dan als eerste uitzoeken of je rookkanaal wel geschikt is voor de kachel die je voor ogen hebt. Zo is een rookkanaal bedoeld voor de open haard niet zomaar geschikt voor het afvoeren van rookgassen van een houtkachel.”

Specialist

Voor het veilig stoken op vaste brandstoffen is een goed werkend en veilig geïntegreerd rookkanaal een vereiste. Marco: “Haal hier altijd een specialist bij. Hij/zij zal kijken of het rookkanaal, mits al aanwezig, geschikt is voor de houtkachel. Ook kan deze specialist de conditie van het rookkanaal inspecteren en beoordelen of deze veilig is. Is er nog geen rookkanaal aanwezig, dan zal de specialist die vakkundig aanleggen en zich houden aan de normen en eisen die daarvoor gelden.”

Getest en goedgekeurd rookkanaal

Dat er hoge temperaturen ontstaan wanneer je stookt op vaste brandstoffen, moet niet onderschat worden. Simpelweg een houtkachel op de plek van je open haard zetten, is dus bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend. “Een houtkachel en een open haard zijn twee verschillende warmtebronnen”, legt Marco uit. “Een open haard is gezellig, maar geeft doorgaans niet voldoende warmte af om de hele kamer te verwarmen. De thermische afgifte is relatief laag ten opzichte van een houtkachel. Bij normaal gebruik van een houtkachel kan de temperatuur in delen van het rookkanaal al snel oplopen tot ongeveer 300 graden Celsius. Bij brand in het rookkanaal, veroorzaakt door creosoot, kan dit zelfs oplopen tot meer dan 1000 graden Celsius.

Een rookkanaal gaat doorgaans dwars door alle verdiepingen van het huis naar de schoorsteen. Je moet er dus niet aan denken wat er kan gebeuren als er een scheur in het kanaal zit of dat het kanaal geen weerstand biedt tegen deze hoge temperaturen. Dit kan dan eindigen in een woningbrand, met alle gevolgen van dien. Het rookkanaal moet dus getest en goedgekeurd zijn.”

‘Persoonlijk bezoek’ onderscheiden voor klanttevredenheid

Moraal van het verhaal; besluit je een houtkachel aan te schaffen, laat dit dan altijd door een specialist doen. Marco: “Mijn tweede tip: weet wat je stookt. Stook met droog hout waarbij het vochtpercentage zo rond de 15% ligt. Laat vers gekapt brandhout minimaal één jaar, liefst twee jaar drogen. Gebruik hiervoor een winderige en droge plek. Des te droger het hout, des te beter de verbranding. Belangrijk want je zorgt voor een onveilige situatie wanneer het hout niet geheel verbrandt.

Brandhout dat niet volledig verbrandt gaat namelijk met de rookgassen mee naar boven en zorgt voor creosoot, onverbrande deeltjes, in het rookkanaal. Creosoot hecht zich vervolgens aan de wand van het rookkanaal. En die zwarte teerachtige substantie is zeer brandbaar. Gooi dus geen nat hout of huishoudelijk afval in je kachel. Aanslag in je kanaal is gevaarlijk.”

Onderhoud

Laatste tip van Marco: laat ten minste één keer per jaar de schoorsteen vegen. Het liefst door een ASPB erkend schoorsteenbedrijf. ”Dat zijn mensen die kennis van zaken hebben. Een rookkanaal goed laten vegen voor 35 euro bestaat niet. De schoorsteen moet van buitenaf geveegd worden, ze moeten dus het dak op. Ook de vonkenvanger, belangrijk voor de mensen die een huis hebben met een rieten dak, moet geïnspecteerd en schoongemaakt worden.

Toch brand? Bel 112

Het is duidelijk, wil je stoken op hout, dan moet het rookgaskanaal veilig zijn en afgestemd zijn op de capaciteit van de houtkachel, moet je weten wat je stookt en jaarlijks onderhoud laten plegen. “Alles moet in balans zijn. Gaat het na al deze tips toch nog fout en hoor je een bulderend geluid en zie je een fellere vlam? Dan heb je te maken met een schoorsteenbrand. Sluit dan de zuurstoftoevoer in je houtkachel af en bel gelijk de brandweer. Maar laten we hopen dat je daar nooit mee te maken krijgt”, sluit Marco af.

Laatste blogs

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.

Pas op met de verhuur van je schuur

Drugscriminelen zijn altijd op zoek naar geschikte productielocaties. Lege schuren in het buitengebied bieden alles wat ze nodig hebben. Anton Jansen van PVO (Oost-Nederland) waarschuwt dat een agrariër - die de ruimte verhuurt aan een crimineel - in grote problemen kan komen. Een gesprek over hoe bendes te werk gaan en waarom je 'nee' moet zeggen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Inspirerend ondernemersverhaal - Ines Bakkum

Na 20 jaar ervaring in het vastgoed, startte Ines haar eigen bedrijf: IBB Vastgoed. In onze blog vertelt Ines waarom zij de stap naar zelfstandige zette, de hobbels die ze onderweg tegenkwam, en over het plezier om samen met haar man te ondernemen.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.