Oversluiten hypotheek interessant?

De bodem van de hypotheekrentes lijkt bereikt. Al een paar weken zijn de rentes aan het stijgen. Ze zijn nog steeds extreem laag, dus je hypotheek oversluiten is nog steeds een aanrader. Wacht niet te lang, want geleidelijk wordt het oversluiten steeds minder interessant.

Wat houdt het oversluiten van de hypotheek in?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. Een lagere rente kan zorgen voor een veel lagere maandlast. En het geld dat je niet aan rente betaalt, kun je gebruiken voor het sneller aflossen van de hypotheekschuld.

Het oversluiten van je hypotheek loont vaak

Als je in jouw huidige hypotheek nog vastzit in een rentevast periode, is het oversluiten waarschijnlijk alleen maar mogelijk door het betalen van een boeterente. Dit is een compensatie voor de geldverstrekker voor het mislopen van de rente-inkomsten door het oversluiten van de hypotheek. Onze hypotheekadviseurs rekenen graag voor je uit of het oversluiten, ondanks de boeterente en de andere bijkomende kosten, een verstandig besluit is.

Houd rekening met de kosten

Het oversluiten moet officieel via de notaris gebeuren, dus krijg je ook kosten waar je rekening mee moet houden. Je kunt rekening houden met de volgende kosten:

  • Boeterente
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten (meestal)
  • (eventueel) Kosten Nationale Hypotheek Garantie

De kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Een voorwaarde is wel dat de oorspronkelijke hypotheek is aangegaan voor de aanschaf, het onderhoud of een verbetering van de woning. De hypotheek moet ook betrekking hebben op een huis waar je woont. Het mag bijvoorbeeld geen verhuurd beleggingspand zijn om in aanmerking te komen voor de fiscale aftrek.

Meerdere redenen voor het oversluiten van je hypotheek

Lagere maandlasten na het oversluiten is een groot voordeel, maar er zijn meer redenen om te kiezen voor het oversluiten van je hypotheek. Je kunt de lage hypotheekrente van nu namelijk gelijk voor een lange periode vastleggen. Je kiest bijvoorbeeld voor een rentevast periode van 20 jaar. Als de hypotheekrente blijft stijgen, ga jij er geen last van krijgen de komende decennia.

In de nieuwe hypotheek kun je ook kiezen voor de hypotheekvormen die het beste bij jou passen. Je kunt in de nieuwe hypotheek bijvoorbeeld afscheid nemen van je aflossingsvrije hypotheek. Of je kiest in je nieuwe hypotheek juist voor een aflossingsvrije hypotheek. Je bent vrij in het kiezen voor de meest ideale hypotheekvormen. Onze hypotheekadviseurs praten je uiteraard bij over de voor- en de nadelen van je keuzes.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het oversluiten van de hypotheek?

  • Kies in je nieuwe hypotheek voor een hypotheek die je mee kunt verhuizen. De lage rente kun je in dat geval meenemen als je verhuist
  • Neem jouw plannen voor de toekomst door met je hypotheekadviseur. Wil je eerder stoppen met werken? Houd hier dan al rekening mee bij het oversluiten.
  • Bespreek met de hypotheekadviseur wat jouw keuzes voor gevolgen hebben voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van het oversluiten van je hypotheek? Eén van onze hypotheekadviseurs kan jouw vragen beantwoorden tijdens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.