‘Wanneer de natuur in ruste is, mag de ijsbaan komen’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Natuur in rust, laat de ijsbaan maar komen

Aan de rand van de duinen, langs de Zeeweg van Castricum, ligt de natuurijsbaan van de Vereniging Kennemer IJsbaan (VKIJ). Daar waar in de winter baantjes getrokken worden, paren in de zomer de padden.

De Vereniging Kennemer IJsbaan bestaat al sinds 1933. Wie in het dorp een inwoner op leeftijd aanspreekt, zal te horen krijgen dat hier vroeger – toen de winters nog streng waren – jaarlijks naar hartenlust werd geschaatst. “Of dat waar is, dat weet ik niet, maar afgelopen winter hebben we hier heerlijk kunnen schaatsen, ondanks de invloed van het zeewater. Die verhoogt namelijk de temperatuur van de plas”, legt bestuurslid Gerard de Moel uit.

Mooi stukje natuur

Wat in 1933 begon met een ijsbaan die ’s zomers droog stond en elke winter onder water werd gezet, is door het gestegen waterniveau in de duinen de laatste 25 jaar veranderd in een ware plas. Een mooi stukje natuur waar dieren leven, riet groeit én waar bij winterse temperaturen de schaatsfanaten hun hart ophalen. Gerard: “Dit is het leefgebied van verschillende soorten vogels zoals de ijsvogel. Maar hier vind je ook een grote hoeveelheid padden en insecten, waaronder de zeldzame gevlekte witsnuitlibel. Deze libel is slechts op één andere plek gespot, namelijk in het Overijsselse park Weerribben. Op dit beestje zijn we natuurlijk heel zuinig.” Aan het eind van het groeiseizoen wordt het riet gesnoeid en het terrein weer helemaal teruggebracht naar een natuurijsbaan om (hopelijk) bij winterse temperaturen op te schaatsen. Een prachtig voorbeeld dat mens en dier gewoon naast elkaar kunnen bestaan en van hetzelfde stukje natuur kunnen genieten.

Samen zorgen

Samen met Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland (PWN) wordt er door de vereniging goed gezorgd voor dit unieke stukje natuur. Hierdoor genieten Castricummers zowel ‘s zomers als ’s winters van de vereniging. Want, hoewel in de laatste 15 jaar schaatsen op de natuurijsbaan maar 3 keer mogelijk was, zitten de 150 leden en 250 vrienden van de club niet stil. Door jong en oud wordt er geschaatst, maar dan op de kunstijsbaan in Alkmaar in de vorm van wedstrijdschaatsen, recreatieschaatsen of jeugdschaatsen. Om de conditie op peil te houden wordt er sinds kort ook conditie- en fitheidstrainingen aangeboden in de duinen.

Accenten verlegd

“We hebben door de verminderde ijsmogelijkheden ook onze pijlers verlegd en meebewogen met de omstandigheden. Onze trainingen waren sterk gericht op schaatsers, maar tegenwoordig vormen de niet-schaatsers de helft van onze leden. Dit zijn veelal senioren die het heerlijk vinden om lekker sportief buiten bezig te zijn.

Zo wordt er tegenwoordig door zowel niet-schaatsers als schaatsers flink aan de conditie gewerkt door middel van looptrainingen. Weer of geen weer, jong of oud; met elkaar zorgen we ervoor dat we fit blijven. Wie loopt door de duinen ontwikkelt enorm sterke enkels.”

Gerard, zelf al 20 jaar betrokken bij schaatsvereniging en schaatser in hart en nieren sinds hij 10 was, is trots op het feit dat ze meebewegen met de veranderende wereld. “Hoewel schaatsen natuurlijk altijd onze hoofdpijler zal blijven, is het ook belangrijk de veranderende wereld in de gaten te houden en kijken waar de behoefte ligt. Men komt hier hoofdzakelijk om te schaatsen, maar de vereniging is zoveel meer dan dat. Het is een ontmoetingsplek, een plek om aan je gezondheid te werken, om te ontspannen. Dan is het alleen maar mooi dat wij in die saamhorigheid kunnen faciliteren.”  

Eindelijk schaatsplezier

Toch hoopt de vereniging ieder jaar dat de grootste wens weer in vervulling gaat: schaatsen op natuurijs. Afgelopen winter was het weer zover; er kon geschaatst worden op de 50 centimeter diepe plas. “Het was heerlijk. Nederland ontdooit als het vriest. Iedereen genoot – misschien juist omdat het zo uniek is – en we waren geen dier tot last. De padden hielden hun winterslaap, de vogels waren gevlogen. Wanneer de natuur in ruste is, laat het ijs dan maar komen. Want zo zien we de diepe plas natuurlijk ook graag: een ontmoetingsplek voor blije schaatsers en niet-schaatsers”, sluit Gerard af.

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Open polis versus vaste taxatie

Je bedrijfspand of inventaris kan je op twee manieren verzekeren; op basis van een vaste taxatie of een open polis met een geschat verzekerd bedrag. Wat zijn de voor- en nadelen van beide manieren? Cindy Schrooder, teamleider Acceptatie Brandverzekeringen bij Univé, legt de verschillen uit.

Waardestijgingen

Veel producten (voorraden), materialen en ook dieren (koeien en kalveren) stijgen in waarde. Ondernemers krijgen hoe dan ook te maken met deze waardestijgingen. MKB en Agrarisch Specialist Jan Schouten vertelt er meer over in onze blog.

Adviseur aan het woord - Ross van der Velde

Met een nuchtere niet-lullen-maar poetsen mentaliteit beheert onze adviseur Ross van der Velde zo'n 600 mkb-relaties. 'Ik vind het belangrijk om een verlengstuk van jouw bedrijf te zijn. Ik zie dan ook graag dat hardwerkende ondernemers kunnen blijven doen waar ze goed in zijn.

Welke risico's horen bij een bedrijfspand

Je eigen bedrijfspand…. een droom van veel ondernemers! Maar bij een bedrijfspand horen ook risico’s. Wij hebben ze voor jou in beeld gebracht. Heb jij aan alles gedacht?

Welke risico’s horen bij een bedrijfspand?

Je eigen bedrijfspand…. een droom van veel ondernemers! Maar bij een bedrijfspand horen ook risico’s. Wij hebben ze voor jou in beeld gebracht. Heb jij aan alles gedacht?