Katalysator van de auto gestolen: waarom gebeurt dat zo vaak en hoe voorkom je het?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Autodiefstallen nemen de laatste jaren gelukkig steeds verder af. Maar bepaalde onderdelen worden de laatste jaren juist steeds populairder bij dieven. Bijvoorbeeld de katalysator: een onderdeel dat voor de uitlaat zit en uitlaatgassen zuivert. Maar waarom is de katalysator zo’n populair object bij dieven? En wat kun je doen om diefstal te voorkomen?

Waarom wordt de katalysator zo vaak gestolen?

De katalysator levert criminelen best wat geld op: ze kunnen het onderdeel verkopen voor tussen de vijftig en honderd euro per stuk. Dat komt vooral door het laagje platina en palladium dat erop zit, deze edelmetalen zijn veel geld waard. En dan is een katalysator ook nog eens erg makkelijk om buit te maken. Vaak wordt de auto op een krik gezet, de uitlaat wordt doorgezaagd en zo is de klus in een paar minuten geklaard.

Vooral hybride auto’s zijn populair bij katalysatordieven. Deze bevatten vaak nog meer edelmetalen en omdat de auto zuiniger is, blijft de katalysator schoner en levert hij meer geld op. Vooral de Toyota Prius, Honda Civic en Honda Jazz zijn populaire doelwitten.

Hoe kun je diefstal van de katalysator voorkomen?

Helemaal voorkomen van katalysatordiefstal blijkt nog best lastig. Toyota bracht in Engeland de zogenaamde ‘catlock’ op de markt, die de katalysator tegen diefstal moest beschermen. Maar ook dat bleek niet altijd voldoende. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om je auto minder aantrekkelijk te maken voor criminelen.

  1. Parkeer op een bewaakte of goed verlichte plek

Als je je auto op eigen terrein kunt parkeren, of in een bewaakte garage, is dat de beste optie. Kan dat niet? Parkeer je auto dan op een goed verlichte plek. Zo lopen dieven sneller in het zicht en is jouw auto minder aantrekkelijk.

  1. Laat de katalysator extra goed vastzetten of lassen

Door de katalysator vast te laten lassen aan het frame van je auto, of vast te zetten met extra pinnen, is het loshalen lastiger. Dieven hebben dan een slijptol nodig om de katalysator los te krijgen. Dat kost meer tijd en maakt meer geluid, waardoor de kans groot is dat ze jouw auto liever met rust laten.

  1. Laat je kenteken of VIN-nummer in de katalysator graveren

Met een gegraveerd kenteken of VIN-nummer is de katalysator bij een eventuele diefstal makkelijker te herkennen. Het maakt de pakkans voor dieven ook hoger, waardoor je auto dus minder interessant wordt.

Een goede autoverzekering verzacht het leed

Ben je toch slachtoffer geworden van katalysatordiefstal? Een goede autoverzekering verzacht het leed. Met een WA+ of All Risk-autoverzekering ben je namelijk verzekerd voor deze schade. En dat scheelt een hoop geld: het laten repareren van de katalysator en uitlaat kost je zonder verzekering namelijk al snel tussen de € 1.500 en € 2.000.

Ook je auto goed verzekeren?

Met onze verzekeringen ga je altijd met een goed gevoel de weg op. Én laat je je auto veilig ergens achter. Omdat je nooit weet wat er mee kan gebeuren. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Snel je auto overzetten – het kan bij onze Univé-winkels in Noord-Holland!

Heb je net een nieuwe of tweedehands auto aangeschaft? Vergeet dan niet je auto over te schrijven op jouw naam. Dat kan bij één Kentekenloket, en sinds kort ook bij de Univé-winkels in Noord-Holland! 

Laatste blogs

Het belang van een AOV

AOV: ben jij je bewust van de risico's?

Arbeidsongeschiktheid, je hoopt dat het je nooit overkomt. Toch krijgen veel mensen ermee te maken. En wat als het jou toch overkomt? Ben jij je dan bewust van de risico's? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers is nog niet verplicht maar wel verstandig om te regelen.
Zorgboerderij BeemsterBeleving

Zorgboerderij: maatschappelijk ondernemen

Het komt niet vaak voor dat een boerderij de rol vervult als veehouderij, kaasproductiebedrijf én recreatielocatie. Maar niets is minder waar: zorgboerderij Beemsterbeleving in Middenbeemster heeft het allemaal.

Sociale onderneming BuddyBold koppelt jong aan oud

Elske Doets, Zakenvrouw van het Jaar (2017) richtte vorig jaar BuddyBold op. Een sociale onderneming die jonge(re) buddies koppelt aan ouderen die nog thuis of in een zorginstelling wonen.

Bloembollenbedrijf - We doen het echt samen

Opgegroeid met de dagelijkse hectiek van een bloembollenbedrijf weten zij als geen ander hoe de markt in elkaar steekt en hoe zij hierop in kunnen spelen. André en Forra geven een inkijkje in hun bedrijf en de (financiële) keuzes die zij maken.
Adviseurs aan het woord: Hotze en Jan-Willem

Adviseur aan het woord - Hotze en Jan-Willem

Onze adviseurs Hotze en Jan Willem staan dagelijks agrariërs te woord als het gaat over hun bedrijfsrisico’s en verzekeren. En juist samen maken zij het verschil. Ze vertellen je graag waarom.