Katalysator van de auto gestolen: waarom gebeurt dat zo vaak en hoe voorkom je het?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Autodiefstallen nemen de laatste jaren gelukkig steeds verder af. Maar bepaalde onderdelen worden de laatste jaren juist steeds populairder bij dieven. Bijvoorbeeld de katalysator: een onderdeel dat voor de uitlaat zit en uitlaatgassen zuivert. Maar waarom is de katalysator zo’n populair object bij dieven? En wat kun je doen om diefstal te voorkomen?

Waarom wordt de katalysator zo vaak gestolen?

De katalysator levert criminelen best wat geld op: ze kunnen het onderdeel verkopen voor tussen de vijftig en honderd euro per stuk. Dat komt vooral door het laagje platina en palladium dat erop zit, deze edelmetalen zijn veel geld waard. En dan is een katalysator ook nog eens erg makkelijk om buit te maken. Vaak wordt de auto op een krik gezet, de uitlaat wordt doorgezaagd en zo is de klus in een paar minuten geklaard.

Vooral hybride auto’s zijn populair bij katalysatordieven. Deze bevatten vaak nog meer edelmetalen en omdat de auto zuiniger is, blijft de katalysator schoner en levert hij meer geld op. Vooral de Toyota Prius, Honda Civic en Honda Jazz zijn populaire doelwitten.

Hoe kun je diefstal van de katalysator voorkomen?

Helemaal voorkomen van katalysatordiefstal blijkt nog best lastig. Toyota bracht in Engeland de zogenaamde ‘catlock’ op de markt, die de katalysator tegen diefstal moest beschermen. Maar ook dat bleek niet altijd voldoende. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om je auto minder aantrekkelijk te maken voor criminelen.

  1. Parkeer op een bewaakte of goed verlichte plek

Als je je auto op eigen terrein kunt parkeren, of in een bewaakte garage, is dat de beste optie. Kan dat niet? Parkeer je auto dan op een goed verlichte plek. Zo lopen dieven sneller in het zicht en is jouw auto minder aantrekkelijk.

  1. Laat de katalysator extra goed vastzetten of lassen

Door de katalysator vast te laten lassen aan het frame van je auto, of vast te zetten met extra pinnen, is het loshalen lastiger. Dieven hebben dan een slijptol nodig om de katalysator los te krijgen. Dat kost meer tijd en maakt meer geluid, waardoor de kans groot is dat ze jouw auto liever met rust laten.

  1. Laat je kenteken of VIN-nummer in de katalysator graveren

Met een gegraveerd kenteken of VIN-nummer is de katalysator bij een eventuele diefstal makkelijker te herkennen. Het maakt de pakkans voor dieven ook hoger, waardoor je auto dus minder interessant wordt.

Een goede autoverzekering verzacht het leed

Ben je toch slachtoffer geworden van katalysatordiefstal? Een goede autoverzekering verzacht het leed. Met een WA+ of All Risk-autoverzekering ben je namelijk verzekerd voor deze schade. En dat scheelt een hoop geld: het laten repareren van de katalysator en uitlaat kost je zonder verzekering namelijk al snel tussen de € 1.500 en € 2.000.

Ook je auto goed verzekeren?

Met onze verzekeringen ga je altijd met een goed gevoel de weg op. Én laat je je auto veilig ergens achter. Omdat je nooit weet wat er mee kan gebeuren. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Snel je auto overzetten – het kan bij onze Univé-winkels in Noord-Holland!

Heb je net een nieuwe of tweedehands auto aangeschaft? Vergeet dan niet je auto over te schrijven op jouw naam. Dat kan bij één Kentekenloket, en sinds kort ook bij de Univé-winkels in Noord-Holland! 

Laatste blogs

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.