‘Niet alleen Nederlandse les, ook zwemles is belangrijk’
27 februari 2025
Isabel van ’t Spijker en Jeanine van Arkel werken als leerkracht op de openbare basisschool De Peppel. Beiden geven taalles aan vluchtelingkinderen. Maar ze hebben nog een missie; alle nieuwkomers leren zwemmen. ‘Veiligheid en mee kunnen doen, daar gaat het ons om.’
Op De Peppel in het Noord-Hollandse Middenmeer wordt aan vluchtelingkinderen, in de leeftijd van 6 tot 14 jaar, taalles gegeven. De nieuwkomersklassen, ook wel NT2 klassen genoemd, zijn verdeeld in een middenbouwklas (6-9 jaar) en een bovenbouwklas (9-14 jaar). De lessen zijn er voor nieuwkomers die minder dan een jaar in Nederland wonen en de Nederlandse taal niet beheersen. “De leerlingen in onze klas komen bijvoorbeeld uit Syrië, Eritrea of uit Midden- en Oost-Europa. Het zijn anderstalige kinderen”, legt Jeanine uit. “Kleintjes onder de zes jaar pikken spelenderwijs de taal op school op, maar dat geldt niet voor de groep die wij in de schoolbanken hebben. Het doel van de nieuwkomersklas is het leren van de Nederlandse taal, om na een periode van gemiddeld 40 schoolweken goed voorbereid in te stromen naar het reguliere onderwijs.”
Nederlandse taal
Jeanine geeft twee dagen per week les aan de NT-2 klas, Isabel drie dagen per week. Jeanine: “Ik vind het geweldig om deze kinderen te helpen. Door het leren van de Nederlandse taal kunnen ze hier meedoen in de maatschappij. We bieden ze op deze manier ook een eerlijke kans. Om te kunnen inschatten op welk niveau ze op de middelbare school thuishoren, moeten ze wel eerst onze taal spreken. Wij helpen deze kinderen graag omhoog.”
Zwemdiploma
Buiten de taal, vinden Isabel en Jeanine het ook heel belangrijk dat hun leerlingen ook leren zwemmen. “Elke zomer hoor je weer dat er nieuwkomers zijn verdronken”, vertelt Jeanine. “Verschrikkelijk! Daarom vinden Isabel en ik het zo belangrijk dat ze niet alleen de taal leren spreken, maar dat ze ook hun zwemdiploma halen. Via onder andere de Rotary Club en geld van de gemeente was daarvoor 10.000 euro beschikbaar. De 40 leerlingen hebben van dat geld 10 lessen kunnen volgen. De touringcar die we nodig hadden om naar het zwembad in Wieringerwerf te komen, kostte alleen al € 600 per rit. Die 10.000 euro was er dus snel doorheen.”
Zwemmen met zwemvest
Isabel en Jeanine laten het idee een jaartje rusten, maar wanneer Jeanine een lunch voor de klassen bij haar thuis organiseert, komt het hele zwemidee weer ter sprake. “Ik woon aan het water, het was een mooie dag en de leerlingen gingen het meer in. Mét zwemvest. Ik vond het zo erg om te zien dat ze niet konden zwemmen! De bovenbouwers zouden na de zomer naar de middelbare school gaan. Als deze kinderen op kamp gaan en niet kunnen zwemmen, zouden ze dit dan wel melden? Het zijn pubers, een lastige leeftijd. Isabel en ik wilden de zwemlessen toch weer proberen op te pakken.”
10 kinderen per keer
Via het lokale Sportakkoord, in het leven geroepen om sport voor iedereen toegankelijk te maken, krijgen Isabel en Jeanine 3000 euro toegewezen. “Daar konden we 40 kinderen precies 3 keer zwemles van aanbieden. Dat schoot niet op. Daarom hebben we het deze keer anders aangepakt. We geven nu alleen de kinderen die de hoogste prioriteit hebben zwemles. Dat zijn de bovenbouwers die straks naar het voortgezet onderwijs gaan. Het gaat op dit moment om 10 leerlingen. Deze kinderen rijden we zelf naar het zwembad en een leerkracht die ook badmeester is, geeft samen met een badjuffrouw de les. Dat kost ons 11 euro per kind per zwemles, 110 euro per week. Afgelopen november zijn we met de lessen begonnen en inmiddels hebben 3 kinderen hun zwemdiploma behaald.”
Het Univé Ledenfonds
Ieder kind van de NT-2 klas wil ontzettend graag leren zwemmen en het geld raakt snel op. “Daarom zijn we gaan kijken wie ons nog meer zou kunnen helpen”, vertelt Jeanine. “Via via hoorde Isabel dat Univé Noord-Holland een Ledenfonds heeft dat donaties doet aan lokale maatschappelijke initiatieven. Dat past natuurlijk helemaal bij ons. Isabel heeft daarom een aanvraag voor een donatie gedaan en vertelde Univé ons verhaal. Binnen enkele weken kreeg ze het bericht dat we vanuit het Ledenfonds € 1000 toegezegd kregen. Geweldig! Samen met het geld vanuit Sportakkoord kunnen we dus nog heel wat lessen bekostigen. En we gaan door, want wie in Nederland woont, een land met zoveel water, moet buiten de taal, ook kunnen zwemmen. Veiligheid en meedoen, daar gaat het ons om.”
Ken jij ook een maatschappelijk en lokaal project dat in aanmerking komt voor een donatie?
Tekst: Caroline Vlietstra