Verplicht kenteken op tractor en werkmaterieel vanaf 2021

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Voor tractoren dus, maar ook voor een land- of bosbouwaanhangwagen, combine of rooimachine. Op deze pagina lees je wat die plicht precies inhoudt en wat dat voor jou betekent.

De belangrijkste wijzigingen in 2021

Even op een rij wat er nu precies verandert vanaf 1 januari 2021:

  • registratieplicht voor bestaande landbouwvoertuigen,
  • kentekenplicht voor sommige landbouwvoertuigen,
  • maximumsnelheid van 25 naar 40 km/u en
  • verplichte APK vanaf 1 mei 2021.

De verplichte APK geldt voor tractoren met een constructiesnelheid boven de 40 km/u.

Voor bestaande voertuigen

Vanaf 1 januari 2021 moeten bestaande landbouwvoertuigen worden geregistreerd bij de RDW. Dat geldt voor de volgende soorten voertuigen:

  • land- en bosbouwtractoren (inclusief oldtimers),
  • land- en bosbouwaanhangwagens,
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken,
  • motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en
  • mobiele machines.

Kan je voertuig sneller dan 25 km/u? Of heb je er een ontheffing voor nodig vanwege de hoogte of lengte bijvoorbeeld? Dan moet er vanaf 1 januari 2021 ook een kentekenplaat op dit voertuig zitten. Vanaf 1 januari 2025 moet elk geregistreerd landbouwvoertuig een kentekenplaat voeren.

De registratie regel je zelf via de website van het RDW.

Voor nieuwe voertuigen

Koop je na 1 januari 2021 een nieuw landbouwvoertuig? En is de registratie- en kentekenplicht voor dit voertuig van toepassing? Dan wordt het voertuig geregistreerd en met kenteken afgeleverd.

Waarom een registratie- en kentekenplicht?

De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK komt voor land- en bosbouwtractoren. De Nederlandse overheid combineert deze registratie met een kentekenplicht.

Dat gebeurt vooral met het oog op de veiligheid. Zo is een voertuig sneller terug te vinden als het wordt gestolen bijvoorbeeld. Daarnaast is een tractor sneller op te sporen wanneer deze betrokken is bij een ongeluk.

Overgangsperiode tot eind 2021

De registratie- en kentekenplicht geldt vanaf 1 januari 2021. Maar dat betekent niet dat je op 2 januari gelijk al een boete kunt krijgen. Voor bestaande voertuigen is er namelijk een overgangsperiode. Je hebt tot en met 31 december 2021 om je voertuig te laten keuren en registreren.

In de tussentijd mag je gewoon op de openbare weg blijven rijden. Wacht je langer? Dan mag je vanaf 1 januari 2022 niet meer met dit voertuig op de openbare weg. Ook moet je vanaf die datum het voertuig eerst laten keuren voordat het geregistreerd mag worden.

Belangrijk voor je tractorverzekering

Heb je een tractorverzekering of een werkmaterieelverzekering bij Univé? Geef het kenteken en de meldcode van je landbouwvoertuig dan direct door aan Univé. Dit kan je doen via deze pagina. Dit geldt ook voor je oldtimer tractor. Uw voertuig wordt vervolgens op kentekenniveau geregistreerd.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren. 

Laatste blogs

Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer je personeel inhuurt?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als ondernemer met personeel. Wist je bijvoorbeeld dat jij niet alleen aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die jij veroorzaakt, maar ook voor schade die wordt veroorzaakt door je (ingehuurde) personeel? We geven graag tips om je meer inzicht te geven in de risico’s die jouw bedrijf met zich meebrengt.

Gezond en vitaal ondernemen

Als ondernemer is niet alleen je zaak belangrijk, ook of je goed in je vel zit is relevant. Immers, alleen als je je fit en vitaal voelt, kun je lekker ondernemen en is de kans op arbeidsongeschiktheid een stuk kleiner. Daarom zit er in jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering een gezond en vitaal budget.

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht.

Hoe werd Kaartje2go een succesvolle webshop?

Online een mooie kaart kiezen, laten afdrukken én versturen, voor welke gelegenheid dan ook. Met dat idee voor een webshop ging Foppe Strikwerda samen met zijn neef Klaas Korte aan de slag – nu zo’n 16 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot de beste Webshop in Nederland. Maar hoe hebben ze dat nou voor elkaar gekregen?

Zuiderzeemuseum: elk jaar bij de top drie leukste uitjes

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.” Lees onze blog en laat je meenemen in de wereld van één van de leukste uitjes in Noord-Holland.