Verplicht kenteken op tractor en werkmaterieel vanaf 2021

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Voor tractoren dus, maar ook voor een land- of bosbouwaanhangwagen, combine of rooimachine. Op deze pagina lees je wat die plicht precies inhoudt en wat dat voor jou betekent.

De belangrijkste wijzigingen in 2021

Even op een rij wat er nu precies verandert vanaf 1 januari 2021:

  • registratieplicht voor bestaande landbouwvoertuigen,
  • kentekenplicht voor sommige landbouwvoertuigen,
  • maximumsnelheid van 25 naar 40 km/u en
  • verplichte APK vanaf 1 mei 2021.

De verplichte APK geldt voor tractoren met een constructiesnelheid boven de 40 km/u.

Voor bestaande voertuigen

Vanaf 1 januari 2021 moeten bestaande landbouwvoertuigen worden geregistreerd bij de RDW. Dat geldt voor de volgende soorten voertuigen:

  • land- en bosbouwtractoren (inclusief oldtimers),
  • land- en bosbouwaanhangwagens,
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken,
  • motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en
  • mobiele machines.

Kan je voertuig sneller dan 25 km/u? Of heb je er een ontheffing voor nodig vanwege de hoogte of lengte bijvoorbeeld? Dan moet er vanaf 1 januari 2021 ook een kentekenplaat op dit voertuig zitten. Vanaf 1 januari 2025 moet elk geregistreerd landbouwvoertuig een kentekenplaat voeren.

De registratie regel je zelf via de website van het RDW.

Voor nieuwe voertuigen

Koop je na 1 januari 2021 een nieuw landbouwvoertuig? En is de registratie- en kentekenplicht voor dit voertuig van toepassing? Dan wordt het voertuig geregistreerd en met kenteken afgeleverd.

Waarom een registratie- en kentekenplicht?

De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK komt voor land- en bosbouwtractoren. De Nederlandse overheid combineert deze registratie met een kentekenplicht.

Dat gebeurt vooral met het oog op de veiligheid. Zo is een voertuig sneller terug te vinden als het wordt gestolen bijvoorbeeld. Daarnaast is een tractor sneller op te sporen wanneer deze betrokken is bij een ongeluk.

Overgangsperiode tot eind 2021

De registratie- en kentekenplicht geldt vanaf 1 januari 2021. Maar dat betekent niet dat je op 2 januari gelijk al een boete kunt krijgen. Voor bestaande voertuigen is er namelijk een overgangsperiode. Je hebt tot en met 31 december 2021 om je voertuig te laten keuren en registreren.

In de tussentijd mag je gewoon op de openbare weg blijven rijden. Wacht je langer? Dan mag je vanaf 1 januari 2022 niet meer met dit voertuig op de openbare weg. Ook moet je vanaf die datum het voertuig eerst laten keuren voordat het geregistreerd mag worden.

Belangrijk voor je tractorverzekering

Heb je een tractorverzekering of een werkmaterieelverzekering bij Univé? Geef het kenteken en de meldcode van je landbouwvoertuig dan direct door aan Univé. Dit kan je doen via deze pagina. Dit geldt ook voor je oldtimer tractor. Uw voertuig wordt vervolgens op kentekenniveau geregistreerd.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren. 

Laatste blogs

KTO zakelijjk

KTO Zakelijk 2020

Met een NPS van 7,0 bemachtigd Univé een sterke tweede plaatst in het jaarlijkse Klanttevredenheidsonderzoek Zakelijk van MarketResponse.

Verplicht kenteken op tractor en werkmaterieel vanaf 2021

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Voor tractoren dus, maar ook voor een land- of bosbouwaanhangwagen, combine of rooimachine.

Registratie- en kentekenplaatplicht

Met ingang van 1 januari 2021 wordt een registratie- en kentekenplaatplicht ingevoerd voor (land)bouwvoertuigen. Nederland was het enige land in Europa zonder kentekens voor (land)bouw voertuigen, maar daar komt nu een eind aan.

Verplichte RI&E

Heeft u als werkgever al een (verplichte) Risico-Inventarisatie en -Evaluatie? Het is een hoop uitzoek- en regelwerk en wordt daardoor vaak als een papierenlast ervaren. Maar een RI&E is niet alleen maar kommer en kwel. Het biedt talloze voordelen én u voldoet aan de wet- en regelgeving.

Traiteur van Egmond: De aanval is de beste verdediging

Twee heren, gedreven ondernemers en échte vakmannen. Samen met een geolied team van ruim 25 medewerkers weten zij iedere inwoner van Mijdrecht en Uithoorn te verrassen met hun overheerlijke producten. Ambitieuze ondernemers met als ondernemersvisie: De aanval is de beste verdediging.