Verplicht kenteken op tractor en werkmaterieel vanaf 2021

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Voor tractoren dus, maar ook voor een land- of bosbouwaanhangwagen, combine of rooimachine. Op deze pagina lees je wat die plicht precies inhoudt en wat dat voor jou betekent.

De belangrijkste wijzigingen in 2021

Even op een rij wat er nu precies verandert vanaf 1 januari 2021:

  • registratieplicht voor bestaande landbouwvoertuigen,
  • kentekenplicht voor sommige landbouwvoertuigen,
  • maximumsnelheid van 25 naar 40 km/u en
  • verplichte APK vanaf 1 mei 2021.

De verplichte APK geldt voor tractoren met een constructiesnelheid boven de 40 km/u.

Voor bestaande voertuigen

Vanaf 1 januari 2021 moeten bestaande landbouwvoertuigen worden geregistreerd bij de RDW. Dat geldt voor de volgende soorten voertuigen:

  • land- en bosbouwtractoren (inclusief oldtimers),
  • land- en bosbouwaanhangwagens,
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken,
  • motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en
  • mobiele machines.

Kan je voertuig sneller dan 25 km/u? Of heb je er een ontheffing voor nodig vanwege de hoogte of lengte bijvoorbeeld? Dan moet er vanaf 1 januari 2021 ook een kentekenplaat op dit voertuig zitten. Vanaf 1 januari 2025 moet elk geregistreerd landbouwvoertuig een kentekenplaat voeren.

De registratie regel je zelf via de website van het RDW.

Voor nieuwe voertuigen

Koop je na 1 januari 2021 een nieuw landbouwvoertuig? En is de registratie- en kentekenplicht voor dit voertuig van toepassing? Dan wordt het voertuig geregistreerd en met kenteken afgeleverd.

Waarom een registratie- en kentekenplicht?

De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK komt voor land- en bosbouwtractoren. De Nederlandse overheid combineert deze registratie met een kentekenplicht.

Dat gebeurt vooral met het oog op de veiligheid. Zo is een voertuig sneller terug te vinden als het wordt gestolen bijvoorbeeld. Daarnaast is een tractor sneller op te sporen wanneer deze betrokken is bij een ongeluk.

Overgangsperiode tot eind 2021

De registratie- en kentekenplicht geldt vanaf 1 januari 2021. Maar dat betekent niet dat je op 2 januari gelijk al een boete kunt krijgen. Voor bestaande voertuigen is er namelijk een overgangsperiode. Je hebt tot en met 31 december 2021 om je voertuig te laten keuren en registreren.

In de tussentijd mag je gewoon op de openbare weg blijven rijden. Wacht je langer? Dan mag je vanaf 1 januari 2022 niet meer met dit voertuig op de openbare weg. Ook moet je vanaf die datum het voertuig eerst laten keuren voordat het geregistreerd mag worden.

Belangrijk voor je tractorverzekering

Heb je een tractorverzekering of een werkmaterieelverzekering bij Univé? Geef het kenteken en de meldcode van je landbouwvoertuig dan direct door aan Univé. Dit kan je doen via deze pagina. Dit geldt ook voor je oldtimer tractor. Uw voertuig wordt vervolgens op kentekenniveau geregistreerd.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren. 

Laatste blogs

Hoe zorg jij voor inkomsten bij arbeidsongeschiktheid?

Een van de eerste lessen die je als ondernemer leert, is dat jij zelf voor financiële zekerheid moet zorgen. Je wordt niet beschermd door regelingen van een werkgever of de overheid. Ook niet als je inkomsten wegvallen omdat je arbeidsongeschikt bent geworden. Ondernemers blijken voor die situatie uiteenlopende oplossingen te bedenken. Maar werken ze allemaal (altijd) even goed?
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen

Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.