Sander voorkwam een burn-out met de AOV op maat

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Lodewick is een dames- en herenmodezaak in het hogere segment, met meerdere vestigingen. Het is een echt familiebedrijf dat sinds 1932 bestaat en steeds van vader op zoon is overgegaan. Sander kent het bedrijf van kinds af aan en wordt na zijn studie commerciële economie mede-ondernemer naast zijn vader Jos. Nu Jos ouder wordt, is het plan om het bedrijf helemaal aan Sander over te dragen.

Dat Sander het stokje gaat overnemen van zijn vader, maakt veel los bij beiden. Sander voelt spanning door het gewicht van zijn nieuwe verantwoordelijkheden, maar hij ziet ook mogelijkheden om de zaak te moderniseren. Hij wil zich meer richten op online verkoop en thuis afleveren en uitproberen. Voor andere klanten ziet hij een kans in exclusief shoppen in de avonduren. Zo wil hij van winkelen in zijn zaak een echte beleving maken.

Burn-out ligt op de loer

Jos heeft moeite met de veranderingen. Hij heeft altijd hard gewerkt en was decennia lang de stuwende kracht achter het bedrijf. Nu krijgt hij het gevoel dat hij niet meer nodig is. Hij verzet zich tegen Sanders plannen. Sander heeft het gevoel dat Jos hem de zaak niet toevertrouwt en zelf de regie wil houden. Hij ervaart daardoor veel stress, slaapt slecht, piekert en voelt zich overspannen. Hij weet niet meer hoe hij de relatie met zijn vader goed kan houden en tegelijk zijn eigen koers kan varen in de zaak.

Sander heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten en daarom klopt hij aan bij Univé. Daar krijgt hij contact met de arbeidsdeskundige die hem kan helpen bij het voorkomen van een burn-out.

Coach als brug voor de bedrijfsoverdracht

De arbeidsdeskundige van Univé is blij dat Sander op tijd aan de bel trekt. Samen gaan ze in gesprek om te kijken wat er precies speelt en wat Sander nodig heeft voor een harmonieuze bedrijfsoverdracht. Op kosten van Univé schakelt hij een coach in die de bedrijfsoverdracht kan begeleiden.

Het is iemand die jarenlang in de modebranche gewerkt heeft en zijn ervaringen als ondernemer nu inzet om andere ondernemers te helpen. De coach is van dezelfde leeftijd als Jos, maar nog wel actief als begeleider bij veel reorganisaties. Omdat hij voor beide generaties begrip heeft, weet hij een brug te slaan tussen vader en zoon.

Sander geeft zijn toekomst vorm met de AOV op maat

Bedrijfsoverdracht is een complex proces, waarbij emoties en zaken met elkaar verweven zijn. Het coachingstraject duurt ruim een jaar, waarbij gemiddeld eens per maand gesprekken zijn met zowel Sander als Jos. Daarbij wordt gezocht naar wat voor bedrijf Lodewick eigenlijk is. Wat waren ooit de idealen van Jos en hoe hebben die het bedrijf gemaakt tot wat het nu is? Hoe kan Sander van daaruit de onderneming opnieuw vormgeven, gelet op de mogelijkheden die de wereld van nu biedt?

Sander beseft dat hij niet halsoverkop de boel kan omgooien en meer tijd moet nemen om plannen uit te werken. Door expliciet de rol van zijn vader te eren, herstelt Sander de relatie met Jos. Er komt wederzijds begrip, Jos kan de zaak beter loslaten en Sander krijgt meer vertrouwen om de leiding te nemen. Hij voelt zich weer ontspannen en zijn klachten verdwijnen.

Dit AOV-traject is vooral gericht op preventie: voorkomen dat Sander door een burn-out uitvalt. Hij is steeds in de zaak blijven werken en hoefde daarom geen beroep te doen op een AOV-uitkering.

Meer weten over de AOV op maat en hoe deze werkt voor jouw zaak? Bekijk dan de pagina over de AOV op maat of vraag een gratis inzichtgesprek aan. 

Ondernemen is mooi, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Stel dat je door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Als ondernemer heb je dan geen vangnet vanuit de overheid. Voor deze situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé.

Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Wij hebben ook veel aandacht voor je herstel. Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kan je experts om advies vragen over je bedrijfsvoering en gezondheid.

Gratis informatiegesprek

Wat kun je van ons verwachten?
Onze AOV-adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens een gratis informatiegesprek van ongeveer 30 minuten geven zij je informatie over de mogelijkheden en inzicht in de financiële gevolgen wanneer je arbeidsongeschikt mocht raken. 

Laatste blogs

Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer je personeel inhuurt?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als ondernemer met personeel. Wist je bijvoorbeeld dat jij niet alleen aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die jij veroorzaakt, maar ook voor schade die wordt veroorzaakt door je (ingehuurde) personeel? We geven graag tips om je meer inzicht te geven in de risico’s die jouw bedrijf met zich meebrengt.

Gezond en vitaal ondernemen

Als ondernemer is niet alleen je zaak belangrijk, ook of je goed in je vel zit is relevant. Immers, alleen als je je fit en vitaal voelt, kun je lekker ondernemen en is de kans op arbeidsongeschiktheid een stuk kleiner. Daarom zit er in jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering een gezond en vitaal budget.

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht.

Hoe werd Kaartje2go een succesvolle webshop?

Online een mooie kaart kiezen, laten afdrukken én versturen, voor welke gelegenheid dan ook. Met dat idee voor een webshop ging Foppe Strikwerda samen met zijn neef Klaas Korte aan de slag – nu zo’n 16 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot de beste Webshop in Nederland. Maar hoe hebben ze dat nou voor elkaar gekregen?

Zuiderzeemuseum: elk jaar bij de top drie leukste uitjes

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.” Lees onze blog en laat je meenemen in de wereld van één van de leukste uitjes in Noord-Holland.