Wat zit er in de basisverzekering 2022?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Het kiezen van de juiste zorgverzekering begint allemaal met een goede basisverzekering. Veel mensen weten echter niet precies wat er allemaal in de basisverzekering zit, zo blijkt uit onderzoek. We hebben de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. 

De huisarts

Een bezoekje aan de huisarts is altijd verzekerd via de basisverzekering en je betaalt hiervoor ook geen eigen risico. Moet de huisarts extra onderzoeken doen, zoals bloedprikken, dan moet je hiervoor mogelijk wel eigen risico betalen. En je moet even checken of het laboratorium waar de huisarts het te onderzoeken materiaal naar toe stuurt, wel gecontracteerd is. Anders krijg je mogelijk niet alles vergoed. Want zorgverzekeraars maken met alle zorgverleners afspraken over de kwaliteit van de zorg en het tarief. Huisartsen zijn hier een uitzondering op.  Met elke basisverzekering kun je altijd zonder bijbetaling bij je eigen huisarts terecht. 

Het ziekenhuis

Met iedere basisverzekering kun je in elk ziekenhuis terecht voor spoedeisende hulp. Zorg in het ziekenhuis telt wel mee voor je eigen risico. Heb je zorg nodig die niet spoedeisend is? Bijvoorbeeld een geplande kijkoperatie voor je knie? Dan is het goed om te kijken welke zorgverzekering je kiest. Met een naturapolis krijg je bijvoorbeeld alleen een volledige vergoeding als de verzekeraar een contract heeft met jouw ziekenhuis. Geen zorgen: Univé heeft voor 2022 met alle ziekenhuizen in Nederland een contract. Welke van onze drie basisverzekeringen je ook kiest. 

Medicijnen

Ook (de meeste) medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering, je betaalt hiervoor in de meeste gevallen wel eigen risico. Soms is dat niet zo. Bij Univé hebben we bijvoorbeeld een lijst met voorkeursgeneesmiddelen. Maak je hier gebruik van? Dan hoef je ook geen eigen risico te betalen en worden je medicijnen dus helemaal vergoed. 

Verloskundige zorg en kraamhulp

Verloskundige zorg en kraamzorg zijn verzekerd vanuit de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering krijg je een volledige vergoeding bij een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak. Wil je liever in het ziekenhuis bevallen, maar is hiervoor geen noodzaak? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren, net als voor de eigen bijdrage kraamzorg en een gratis kraampakket. 

Tandarts tot 18 jaar

Je kunt met een gerust hart met je kinderen naar de tandarts, zonder je zorgen te hoeven maken om de kosten hiervan. Voor kinderen tot 18 jaar is een bezoek aan de tandarts namelijk verzekerd via de basisverzekering. Je bent verzekerd voor controles en andere behandelingen, zoals het vullen van een gaatje of het maken van foto’s. Heeft je kind een beugel nodig? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren met een tandartsverzekering.  

Verloskundige zorg en kraamhulp

Verloskundige zorg en kraamzorg zijn verzekerd vanuit de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering krijg je een volledige vergoeding bij een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak. Wil je liever in het ziekenhuis bevallen, maar is hiervoor geen noodzaak? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren, net als voor de eigen bijdrage kraamzorg en een gratis kraampakket. 

Psychologische hulp

Voor verschillende vormen van psychologische zorg is een vergoeding vanuit de basisverzekering. Met lichte klachten kun je bijvoorbeeld terecht bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Wie zwaardere klachten heeft, kan terecht bij een psycholoog of als dat nodig is in een ggz-instelling. Al deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. 

De zes soorten zorg hierboven zijn de meest gebruikte soorten zorg uit de basisverzekering. Er zijn nog meer zorgsoorten die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Meer daarover lees je op de site van de overheid

Univé basisverzekering 2022

Uniek aan de basisverzekeringen van Univé is dat je gratis gebruik mag maken van de diensten van Univé Zorg Extra. Bij Univé heb je in 2022 al een goede basisverzekering vanaf € 114,90 per maand. 

Tot eind december kun je weer overstappen van zorgverzekeraar. Maar hoe weet je nu wat de juiste keuze is met betrekking tot je zorgverzekering? Daar hebben wij iets op bedacht: de Univé ZorgCheck. Binnen een half uur weet je welke zorgverzekering bij jouw situatie past, met behulp van een Univé-adviseur. En het mooie? De ZorgCheck kan via een persoonlijk gesprek in onze winkel, via beeldbellen óf telefonisch. Voor ieder wat wils!

Laatste blogs

Klantverhaal stolpboerderij

Eén van onze agrarische klanten is de familie Smit uit Stompetoren. In onze blog nemen zij ons mee in een stukje van hun boerenleven. Zo vertellen Vincent en Roos over hun mooie familiebedrijf, waar inmiddels generatie drie en vier gezamenlijk aan het roer staan. Ook de leuke ideeën en veranderingen die zij hebben doorgevoerd om naast het boerenbedrijf nog wat extra’s te verdienen komen aan bod. En natuurlijk de ruim 300 jaar oude stolpboerderij waar zij in wonen: “Ons pand behoort tot één van de eerste stolpboerderijen in de Schermer.”

Premie teruggave en pakketkorting; mooie meevallers

In deze dure tijden kijken we maar wat graag hoe we kunnen besparen. Wist je dat je verzekeringen onder één dak onderbrengen je een besparing kan opleveren?

Univé Noord-Holland geeft geld terug aan haar leden

Ook dit jaar werd het Zuiderzeemuseum Enkhuizen weer verblijd met het nieuws dat zij een deel van de betaalde premie terugkrijgen. Wat het museum met het mooie bedrag gaat doen, vertelt Jeroen Essen in onze blog.

Het belang van een verzuimverzekering

Je hebt een goedlopende onderneming met fijne medewerkers. Maar stel nou dat een van je medewerkers langdurig ziek wordt? Welke verplichtingen moet je dan nakomen en hoe kan je je daarvoor verzekeren? In onze blog legt adviseur Carlo Veerman het een en ander uit.

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.