Wat zit er in de basisverzekering 2022?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Het kiezen van de juiste zorgverzekering begint allemaal met een goede basisverzekering. Veel mensen weten echter niet precies wat er allemaal in de basisverzekering zit, zo blijkt uit onderzoek. We hebben de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. 

De huisarts

Een bezoekje aan de huisarts is altijd verzekerd via de basisverzekering en je betaalt hiervoor ook geen eigen risico. Moet de huisarts extra onderzoeken doen, zoals bloedprikken, dan moet je hiervoor mogelijk wel eigen risico betalen. En je moet even checken of het laboratorium waar de huisarts het te onderzoeken materiaal naar toe stuurt, wel gecontracteerd is. Anders krijg je mogelijk niet alles vergoed. Want zorgverzekeraars maken met alle zorgverleners afspraken over de kwaliteit van de zorg en het tarief. Huisartsen zijn hier een uitzondering op.  Met elke basisverzekering kun je altijd zonder bijbetaling bij je eigen huisarts terecht. 

Het ziekenhuis

Met iedere basisverzekering kun je in elk ziekenhuis terecht voor spoedeisende hulp. Zorg in het ziekenhuis telt wel mee voor je eigen risico. Heb je zorg nodig die niet spoedeisend is? Bijvoorbeeld een geplande kijkoperatie voor je knie? Dan is het goed om te kijken welke zorgverzekering je kiest. Met een naturapolis krijg je bijvoorbeeld alleen een volledige vergoeding als de verzekeraar een contract heeft met jouw ziekenhuis. Geen zorgen: Univé heeft voor 2022 met alle ziekenhuizen in Nederland een contract. Welke van onze drie basisverzekeringen je ook kiest. 

Medicijnen

Ook (de meeste) medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering, je betaalt hiervoor in de meeste gevallen wel eigen risico. Soms is dat niet zo. Bij Univé hebben we bijvoorbeeld een lijst met voorkeursgeneesmiddelen. Maak je hier gebruik van? Dan hoef je ook geen eigen risico te betalen en worden je medicijnen dus helemaal vergoed. 

Verloskundige zorg en kraamhulp

Verloskundige zorg en kraamzorg zijn verzekerd vanuit de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering krijg je een volledige vergoeding bij een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak. Wil je liever in het ziekenhuis bevallen, maar is hiervoor geen noodzaak? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren, net als voor de eigen bijdrage kraamzorg en een gratis kraampakket. 

Tandarts tot 18 jaar

Je kunt met een gerust hart met je kinderen naar de tandarts, zonder je zorgen te hoeven maken om de kosten hiervan. Voor kinderen tot 18 jaar is een bezoek aan de tandarts namelijk verzekerd via de basisverzekering. Je bent verzekerd voor controles en andere behandelingen, zoals het vullen van een gaatje of het maken van foto’s. Heeft je kind een beugel nodig? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren met een tandartsverzekering.  

Verloskundige zorg en kraamhulp

Verloskundige zorg en kraamzorg zijn verzekerd vanuit de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering krijg je een volledige vergoeding bij een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak. Wil je liever in het ziekenhuis bevallen, maar is hiervoor geen noodzaak? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren, net als voor de eigen bijdrage kraamzorg en een gratis kraampakket. 

Psychologische hulp

Voor verschillende vormen van psychologische zorg is een vergoeding vanuit de basisverzekering. Met lichte klachten kun je bijvoorbeeld terecht bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Wie zwaardere klachten heeft, kan terecht bij een psycholoog of als dat nodig is in een ggz-instelling. Al deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. 

De zes soorten zorg hierboven zijn de meest gebruikte soorten zorg uit de basisverzekering. Er zijn nog meer zorgsoorten die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Meer daarover lees je op de site van de overheid

Univé basisverzekering 2022

Uniek aan de basisverzekeringen van Univé is dat je gratis gebruik mag maken van de diensten van Univé Zorg Extra. Bij Univé heb je in 2022 al een goede basisverzekering vanaf € 114,90 per maand. 

Tot eind december kun je weer overstappen van zorgverzekeraar. Maar hoe weet je nu wat de juiste keuze is met betrekking tot je zorgverzekering? Daar hebben wij iets op bedacht: de Univé ZorgCheck. Binnen een half uur weet je welke zorgverzekering bij jouw situatie past, met behulp van een Univé-adviseur. En het mooie? De ZorgCheck kan via een persoonlijk gesprek in onze winkel, via beeldbellen óf telefonisch. Voor ieder wat wils!

Laatste blogs

Keer Diabetes2 Om; in een half jaar tijd je leven terug

In Nederland leven zo’n 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2. Wekelijks komen er zo’n 1000 patiënten bij. Een zorgelijke ontwikkeling zo vindt ook Voeding Leeft. Met het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om wil de sociale onderneming hier verandering in brengen.

Schade Expert Xander Tempelmans Plat over brandpreventie

Als je je ergens veilig zou moeten voelen, dan is het wel in je eigen huis. Daarom bevestigen we immers sloten op onze ramen en deuren. Wat we echter vaak vergeten is dat we ook preventiemaatregelen moeten nemen tegen brand.

Open polis versus vaste taxatie

Je bedrijfspand of inventaris kan je op twee manieren verzekeren; op basis van een vaste taxatie of een open polis met een geschat verzekerd bedrag. Wat zijn de voor- en nadelen van beide manieren? Cindy Schrooder, teamleider Acceptatie Brandverzekeringen bij Univé, legt de verschillen uit.

Veilig op weg met de Autocheckdag in Zwolle

Albert Hofstede, verzekeringsadviseur Univé Noord-Holland in Zwolle, zit vol ideeën. Zijn laatste project: de Autocheckdag afgelopen 14 mei. “Dat stapje extra zetten we graag. Mensen houden aan zo’n leuke dag een goed gevoel over.”

Waardestijgingen agro

Niet alleen voorraden en materialen worden duurder, ook dieren (koeien en kalveren) stijgen in waarde. Agrarisch ondernemers krijgen dan ook te maken met deze waardestijgingen. MKB en Agrarisch Specialist Jan Schouten vertelt er meer over in onze blog.