‘Werken op de zorgboerderij geeft mensen een doel voor de dag’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Zorgboerderij BeemsterBeleving

Heel wat jaren geleden, toen de kinderen nog klein waren, was Hetty Uitentuis-Knip op bezoek bij een zorgboerderij. Dit, zo bedacht ze toentertijd, zou ze zodra de kinderen wat groter waren, zelf ook wel willen. En zo geschiedde. De veehouderij van de familie Uitentuis, gestart in 1978, kreeg er in het jaar 2000 een functie bij; een gastvrije plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een fijne werkdag kunnen beleven.

Het agrarische bedrijf in Middenbeemster is eigenlijk veel meer dan een boerderij. De Beemster Beleving, zoals de boerderij heet, is niet alleen een veehouderij, maar ook een kaasproductiebedrijfje en een plek waar je heen kunt gaan om een leuk dagje uit kunnen beleven. Zo is het mogelijk om bij de familie Uitentuis kleiduif te schieten of een kaasworkshop te volgen.

Idee nam vorm aan

Het idee kwam van Hetty om van de Beemster Beleving ook een zorgboerderij te maken. Door met verschillende mensen te praten, nam het plan vorm aan. Hetty richtte, samen met voormalig bestuurder/directeur Jaap Hoek Spaans, Stichting Landzijde op; een organisatie waar inmiddels 117 Noord-Hollandse zorgboerderijen bij zijn aangesloten. “Er komt natuurlijk heel wat kijken bij het runnen van een zorgboerderij”, legt Hetty uit. Allemaal zijn we aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg, er is scholing om zodoende goede zorg te bieden en alle zorgboerderijen hebben te maken met een keurmerk.”

Gemêleerd gezelschap

De Beemster Beleving wordt gerund door Hetty, haar echtgenoot Jan, zoon Jan jr. en dochter Rona. Sinds het jaar 2000 komen psychiatrische deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt de familie Uitentuis helpen met de werkzaamheden op de boerderij. ’s Morgens vroeg, al om 07.15 uur, stapt een van de leden van familie de bus in om de mensen op te halen. Hetty: “De meesten komen uit Amsterdam en kunnen niet zelfstandig reizen. Het is een gezellig gemêleerd gezelschap in de leeftijd van 30 tot 70 jaar.”

Genoeg te doen

Met zo’n 50 koeien, 25 jongvee, 6 katten, 4 schapen, fruitbomen en de kaasmakerij is er genoeg te doen. “De hulp die we van de groep krijgen is dan ook meer dan welkom. Trekkers moeten worden onderhouden en gesmeerd, stallen uitgemest, kalfjes gevoerd en geborsteld”, zo vertelt Hetty. “Buiten het feit dat er op het land en in de tuin werk te doen is, zijn de mensen ook verantwoordelijk voor het maken van de lunch. De door hun zelfgemaakte kaas wordt gebruikt als broodbeleg, een glas appelsap – gemaakt van onze eigen appels – wordt daarbij gedronken. We zijn blij met de extra handen, maar het belangrijkste is dat we zien dat de mensen, vaak ex-verslaafden, het naar hun zin hebben in deze groene omgeving. Een dag op de boerderij geeft ritme en brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Ik heb mensen echt zien opknappen en een enkeling stroomt zelfs uit naar betaald werk.”

Bijkomstig voordeel

Hetty is de zorgboerderij begonnen om sociaaleconomische redenen. Hoe heeft deze beslissing haar leven veranderd? “Ik haal natuurlijk veel voldoening uit mijn werk. Wanneer ik de mensen blij naar huis zie gaan, dan word ik daar zelf ook gelukkig van. Maar er is nog een fijne bijkomstigheid: ik heb altijd gedacht dat al mijn kinderen elders zouden gaan werken. Dat is dus niet zo; eentje is uitgevlogen, maar Jan jr. en Rona werken mee in de BeemsterBeleving en zullen het familiebedrijf voortzetten. Dat vinden mijn man en ik natuurlijk erg fijn”, sluit Hetty af.

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Voorkom een burn-out met de AOV op maat

Lodewick is een echt familiebedrijf dat al jaren van vader op zoon is overgegaan. Het plan dat Sander nu het stokje gaat overnemen van zijn vader, maakt veel los bij beiden. Gelukkig kan Sander een burn-out buiten de deur houden.

Bewaarseizoen

Het aantreden van het najaar staat gelijk aan de oogsttijd. Oftewel: agrarische ondernemers moeten hun producten als wortelen, aardappelen en uien weer opslaan. Omdat daar apparaten voor nodig zijn die lange tijd niet gebruikt zijn, is het slim een aantal stappen te ondernemen. Wij zetten ze op een rijtje.

Klantervaring zonnepanelen

Melkveehouder Mark van Engen stoort zich aan de vele zonnepanelen in weilanden en natuurgebieden. Hij vindt dat we lege daken meer en beter moeten benutten. ‘Onder het dak zit van alles, boven het dak zit niks. Eeuwig zonde toch?’

Een AOV: juist belangrijk voor starters

Het ondernemerschap zit Stan van Heerwaarden in het bloed. Als 12-jarige hield hij zich al bezig met de handel in schapen en pony’s. Komend uit een slagersfamilie, was het te verwachten dat hij uiteindelijk in dat vak zijn ondernemersambitie waar wil maken. Een eigen bedrijf hebben betekent voor hem zelf de regie pakken. Maar dan moet je wel oog hebben voor de risico’s.