‘Menno, ik heb heel goed nieuws!’ vertelt Brenda mij enthousiast aan de telefoon. Ik luister aandachtig en Brenda vervolgt: ‘We zijn ingeloot voor de twee-onder-één-kapwoning in de Draai. Precies het perceel van onze eerste keuze!’. Ik antwoord dat ik heel blij voor hen ben. Ze waren al even bezig met hun huizenjacht.
In september, vlak voor de Open Huizen Dag, heb ik het stel gesproken in de Univé-winkel in Heerhugowaard. Zij hadden zich toen aangemeld voor een gratis oriëntatiegesprek. Brenda en Frank wilden graag weten of het financieel haalbaar was om te verhuizen. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Met de juiste informatie konden ze gericht op huizenjacht. Nadat het stel een paar keer een bod heeft gedaan op een bestaand koophuis, besloten zij hun pijlen te richten op een nieuwbouwproject in Heerhugowaard.
‘We hebben geen ervaring met een nieuwbouwhuis’
Uiteraard regel ik nu ook graag de financiering voor ze en we plannen meteen een adviesgesprek in. Drie dagen later zit ik met het stel om tafel in hun leuke eengezinswoning in de Zuidwijk. Frank vertelt: ‘We hebben vorige week de koopovereenkomst getekend voor ons nieuwe huis. We hebben nu twee maanden de tijd om de financiering te regelen.’ Brenda voegt toe: ‘Het hele traject is voor ons nieuw. We hebben geen ervaring met een nieuwbouwhuis’.
Daarom besluit ik om eerst te vertellen wat zij kunnen verwachten. ‘De koopsom van jullie nieuwbouwhuis is 350.000 euro. Dit bedrag is als volgt opgebouwd: jullie betalen 135.000 euro voor de grond, 185.000 euro voor de bouw en 30.000 euro aan meerwerk. Zodra 75% van het nieuwbouwplan is verkocht en de omgevingsvergunningen rond zijn, gaan jullie naar de notaris toe. De grond wordt dan jullie eigendom. Vanaf dat moment gaan jullie rente voor de grond betalen. Zodra er gestart wordt met de bouw van jullie huis, gaan jullie ook voor de bouw betalen. Je krijgt in een aantal termijnen nota’s van de aannemer. Deze betaal je vanuit het bouwdepot waarin het geld staat gereserveerd.’
Benieuwd naar uw financiële mogelijkheden?
Meld u aan voor een gratis oriëntatiegesprek met Menno.
‘Hoeveel extra woonlasten?’
Frank concludeert: ‘We hebben dus tijdens de bouw van ons nieuwe huis extra woonlasten. Kun je alvast een indicatie geven hoeveel we per maand kwijt zijn?’ Ik reken uit dat ze voor de rente van de grond rekening moeten houden met een bedrag van zo’n 280 euro bruto per maand. Dit maandelijkse bedrag aan rente loopt op tot 730 euro aan het einde van de bouw. Ik vervolg mijn verhaal: ‘jullie hebben momenteel een hypotheek van 200.000 euro. Deze hypotheek met een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij, kunnen jullie meenemen naar het nieuwe huis. Voor de 150.000 euro die jullie extra gaan lenen, ga je vanaf het moment van tekenen bij de notaris, aflossing betalen. Dat kan met de huidige hypotheekregels lineair of annuïtair’.
Ik laat de mogelijkheden zien aan de hand van tekeningen en grafieken. Ik merk dat Brenda en Frank dit ook prettig vinden. Het helpt mensen om het beter te begrijpen. We bespreken de rentevast periodes en voorwaarden bij de verschillende aanbieders. Ook nemen we de hoogte van hun spaartegoeden door. Voldoende spaargeld stelt de bank namelijk als voorwaarde om tijdelijk extra woonlasten te kunnen betalen. Brenda en Frank geven aan dat hun huidige woning 30.000 euro meer waard is. Ik leg hen uit dat we voor dat bedrag een overbruggingshypotheek kunnen aanvragen en hoe dit in zijn werk gaat.
Bijna twee uur later zie ik dat de hoofden van Brenda en Frank vol zitten met informatie. Er komt veel op hen af. Belangrijk vind ik dat zij begrijpen waarvoor zij kiezen. Ik leg liever meerdere keren iets uit dan dat ik het gevoel heb dat ik hen met vraagtekens achterlaat. We spreken af dat zij alles even rustig laten bezinken en we over een week afspreken om het uitgewerkte advies te bespreken.
Best een ingewikkeld verhaal, maar wat moet je onthouden?
De bouwtermijn van een nieuwbouwproject is vandaag de dag een stuk langer dan voorheen. Je moet al snel rekening houden met 1 jaar en een kwartaal, terwijl dat in het verleden 3 kwartalen was. Dat betekent voor een langere periode extra woonlasten, want je moet je huidige hypotheeklasten ook nog blijven betalen. Je betaalt rente voor de grond en een oplopend bedrag aan rente voor de bouw.
Is het daarmee een minder aantrekkelijke optie dan bestaande bouw? Nee, bij een bestaande woning heb je ook te maken met bijkomende kosten zoals een fors bedrag aan overdrachtsbelasting. Nieuwbouw is vrij op naam. In beide gevallen heb je eigen geld nodig.
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Vraag een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan via www.univeregioplus.nl/hypotheekgesprek. Wil je mij rechtstreeks bereiken? Bel me dan op 06-30470130.