HypothekenWonen | 7 mei 2021

Huis kopen? Zoveel spaargeld heb je nodig.

Hoeveel spaargeld is er eigenlijk nodig om een huis te kopen?’ Het is zo’n beetje de eerste vraag die je stelt als je je oriënteert op de huizenmarkt. Geen rare vraag, want buiten de koopsom om dien je rekening te houden met een aantal bijkomende kosten. Berry Achthoven, hypotheekadviseur bij Univé, legt je graag uit hoeveel spaargeld jij achter de hand moet houden en waarom. Handig, want zo kom je achteraf niet met onverwachte kosten in de knoop!

Om te bepalen hoeveel spaargeld je nodig hebt voor het kopen van een huis, kijken we naar een concrete situatie. “Laten we mijn woonplaats Hoorn even als voorbeeld nemen”, vertelt Berry. Hij denkt na en vervolgt zijn verhaal. “Voor een starterswoning betaal je in de huidige markt toch gauw €300.000. Ben je een starter tussen de 18-35 jaar oud? Dan betaal je in elk geval geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt al 2% van die €300.000, dus totaal €6000”, legt hij uit. Berry raakt niet uitgepraat over Hoorn en kijkt met stijgende verbazing naar de ontwikkelingen. “Voor die €300.000 heb je 70 m2 en zit je buiten het centrum van Hoorn. Die woningkrapte blijft en er is meer vraag dan aanbod.”

Bijkomende kosten

En buiten de koopsom om zijn er meer kosten om rekening mee te houden. “Koop je een huis van €300.000? Dan mag je ook niet meer lenen dan dat bedrag”, geeft Berry aan. “Kijk, stel dat een huis €300.000 kost, maar je hebt €25.000 euro overboden. Als het huis niet getaxeerd wordt op €325.000 moet je die €25.000 uit eigen zak betalen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Goed om hier rekening mee te houden. Verder zijn er standaardkosten die altijd terugkomen.”

Om een beeld te geven van de standaardkosten, nemen we het voorbeeld van hierboven. Voor advies en bemiddeling van Univé betaal je in dat geval €2.100. Daarnaast heb je te maken met notariskosten van €1.300. Dit zijn kosten voor het opmaken van de eigendomsakte en de hypotheekakte. Vervolgens het taxatierapport waarvoor je €500 kunt reserveren. Koop je een huis met een waarde van maximaal €325.000? “dan kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met NHG heb je een vangnet als je door omstandigheden je huis met verlies moet verkopen. De premie voor NHG is 0,7% van de koopsom, wat neerkomt op €2.100”, zegt Berry. Voordeel van NHG is dat je de laagste rente krijgt. Door die rentekorting heb je binnen twee jaar de eenmalige kosten terugverdiend. Als allerlaatste dien je rekening te houden met de makelaarscourtage. “Een aankoopmakelaar inschakelen is verstandig als starter. Anders kom je er in deze markt niet tussen.” Houd rekening met minimaal 1% makelaarscourtage, afhankelijk van de regio. Dit komt neer op €3.000.

Er is zeker ook een lichtpuntje. Belangrijk om te weten dat je een deel hiervan terug kunt krijgen van de belasting. Het gaat hierbij om de notariskosten van de hypotheekakte, de taxatiekosten, kosten NHG en de kosten voor het hypotheekadvies. Deze kosten mag je eenmalig aftrekken in je belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt betaald.

Staat van de woning is belangrijk

De kosten hierboven zijn een schatting en kunnen afwijken. Bij elkaar moet je dus rekening houden met zo’n €9.000 aan vaste kosten. Ben je ouder dan 35 jaar? Dan heb je ook nog de overdrachtsbelasting van €6.000 die je moet betalen. Ook geeft Berry aan dat het goed is geld achter de hand te hebben voor onverwachte zaken. Volgens hem moet je al snel denken aan ongeveer €20.000. Met €20.000 heb je eventueel wat geld voor een nieuwe keuken of een (kleine) verbouwing. Let ook op of je wanden wil schilderen, een nieuwe vloer wil leggen of iets moet vervangen. Het is volgens Berry echt afhankelijk van de staat van de woning hoeveel spaargeld je extra nodig hebt. Doe je een bod in afstemming met een aankoopmakelaar? Dan kun je er over het algemeen van uitgaan dat de woning ook voor dat bedrag getaxeerd kan worden. Wil je hoger dan dit bedrag bieden? Dan zal je hier spaargeld voor moeten reserveren.

Behoefte aan advies? Plan direct een afspraak in

Als het goed is, heb je nu meer duidelijkheid over de kosten die horen bij het kopen van een huis. Misschien heb jij op basis van dit artikel wel vragen over de hoogte van je hypotheek. Vraag dan nu vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs.

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. In 2022 heb je de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. In 2023 wordt deze regeling flink versoberd.

Oversluiten hypotheek interessant?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Ondanks de boetrente, kun je door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. We bespreken in deze blog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Heb je geld 'over'? Dan loont het om te onderzoeken of je je hypotheek extra kunt aflossen om zo je maandbedrag te verlagen.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Andere woonwensen?

Door de coronacrisis zijn mensen meer aan huis gebonden. Je merkt misschien dat je huis opeens een stuk belangrijker is geworden. Een reden temeer om eens kritisch naar je huis te kijken. Misschien wil je het wel anders indelen? Bijvoorbeeld je zolder ombouwen als werkkamer met een dakkapel. Of een aanbouw plaatsen zodat je meer woonruimte hebt voor je gezin.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook jij wil zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Dan is het oversluiten van je hypotheek wellicht een interessante optie. of toch niet?

Toch een hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau. Wilt u als flexwerker een huis kopen, dan maakt het ontbreken van een vast contract het lastig om een hypotheek te krijgen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Wilt u uw woning ook energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door een HR- ketel aan te schaffen of zonnepanelen te plaatsen? U kunt dan gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet vindt dat het voor starters tussen de 18 en 35 jaar gemakkelijker moet worden om een eigen woning te kopen.
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland

Blog van hypotheekadviseur Menno Ligthart over de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Hoe ziet het traject bij het kopen van een nieuwbouwhuis eruit? En met hoeveel extra woonlasten krijgen we te maken? Menno blogt over zijn adviesgesprek met Brenda en Frank.
Univé Noord-Holland

Vrees voor een hoog boetebedrag

Roy Klouth uit Zwolle blogt over een gezin dat zijn hypotheekrente van 5% wil verlagen. Roy legt uit hoe zij zonder hoge boete toch 120 euro per maand kunnen besparen.