Waarom de aansprakelijkheidsverzekering je een hoop ellende scheelt

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Sander Kruitbos

Jouw kind steekt plotseling over en veroorzaakt een kettingbotsing of je hond bijt de blouse van een lievelingsoom kapot. Of je stoot zelf in een overenthousiaste bui een peperdure vaas om bij de buren. Geen nood, want daarom is er de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Niet verplicht, maar volgens productspecialist Chris Hazekamp zeker noodzakelijk. “Want als jij schade hebt veroorzaakt en niet verzekerd bent, kunnen wij niks voor je betekenen.”

Je veroorzaakt flinke schade, maar hebt een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren. Dat noemen ze nou letterlijk geluk bij een ongeluk. Geen idee wat de AVP is? Chris Hazekamp is productspecialist bij Univé en legt het belang van deze verzekering uit. “Het is een verzekering voor schade die een verzekerde leidt doordat hij of zij door iemand anders is aangesproken voor een schade. Het gaat om materiële schade en lichamelijk letsel.”

De verzekering scheelt bijvoorbeeld huiseigenaren een hoop financiële ellende. Hij noemt als voorbeeld een losliggende dakpan. “Er staat een straffe wind, geen tornado, en er waait een dakpan van het dak. Een voorbijganger krijgt hem op zijn hoofd en heeft zwaar letsel. Nou, claims op blijvende invaliditeit of overlijden zijn geen leuke dingen. Echt, je kunt snel in de problemen komen. Ik adviseer daarom om zo’n verzekering af te sluiten, want het kan je echt geld kosten.”

Ook schade veroorzaakt door kinderen of huisdieren is bij deze verzekering gedekt. Hazekamp hoort regelmatig dat er onder kinderen een hoop brokkenpiloten zijn. “Wanneer een ouder geen AVP heeft kan de schade echt in de papieren lopen.” Hij noemt een heftig, maar realistisch voorbeeld. “Jouw kind steekt onverwachts over. Een auto moet vol in de remmen. Drie auto’s klappen achterop. Er zijn gewonden. Als ouder ben jij dan risicoaansprakelijk voor je kind. Het kan natuurlijk ook om andere, kleinere dingen gaan. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een vaas.”

Niet alleen kinderen, maar ook dieren zorgen regelmatig voor schadeclaims. Wat nou als jouw doorgaans zo lieve chihuahua toch per ongeluk zijn tanden zet in de nieuwe broek van de buurman? Dan ben je als eigenaar de pineut. “Dieren hebben namelijk geen kennis van wetsartikelen en geen besef. Met onze verzekering is de schade gedekt.”

Stel dat jij niet verzekerd bent, schade hebt veroorzaakt en voor hulp bij Univé aanklopt. Hazekamp hoort het aan en is stellig. “Als er eenmaal schade is, kan iemand daar geen verzekering voor afsluiten. Een adviseur adviseert waarschijnlijk om een verzekering voor de toekomst af te sluiten.”

Niemand zit te wachten op torenhoge kosten. Voor een relatief laag bedrag is verzekeren al mogelijk. “Geen schokkende bedragen, een AVP heb je al vanaf 3,46 per maand, en je neemt heel veel zorgen weg. Het maximaal verzekerde bedrag is zelfs 2,5 miljoen.”

Voorkom nare verrassingen

Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die jij of jouw gezinsleden toebrengen aan anderen. Dit kan flink in de papieren lopen. Voor een compleet overzicht van schade die  wel en niet gedekt is met de aansprakelijkheidsverzekering, klik hier

Bij Univé heb je een aansprakelijkheidsverzekering vanaf € 3,46 per maand. Bovendien profiteer je van pakketkorting als je meerdere Univé schadeverzekeringen hebt. Door het afsluiten van deze verzekering, gaat de premie van jouw andere verzekeringen dus omlaag.

Kom niet voor nare verassingen te staan. Kijk voor actuele informatie direct op unive.nl/aansprakelijkheidsverzekering of bel 072 502 4550.