Univé schenkt AED aan De Herbergier in Wognum: AED geeft veilig gevoel

15 april 2024

Het geeft een veilig gevoel, zo’n AED bij de ingang, vindt Natasja Dam. Eind 2023 schonk het Ledenfonds van Univé Noord-Holland een AED en een reanimatietraining aan zorgorganisatie De Herbergier in Wognum.

In het Noord-Hollandse Wognum hangen verschillende AED’s. Maar De Herbergier, in het centrum van het dorp, had er nog geen. “Het leek me prettig om juist op deze plek een AED te hebben. Niet alleen voor onze eigen organisatie, voor bezoekers en personeel, maar ook voor andere noodsituaties in de omgeving”, zegt zorgondernemer Natasja Dam.

Warm en liefdevol thuis

Natasja leidt De Herbergier, een kleinschalige woonvorm voor ouderen met geheugenproblemen. Een voormalig klooster uit 1870 werd getransformeerd tot “warm en liefdevol thuis” voor zeventien ouderen. Natasja woont zelf ook in De Herbergier.

Gelukkige winnares

Als zorgondernemer met ruime ervaring in verschillende takken van zorg weet Natasja hoe belangrijk het is om bij een hartstilstand direct in actie te kunnen komen. “Dus toen ik hoorde dat je bij Univé een AED kon winnen, heb ik me meteen ingeschreven.” En: niet zonder resultaat, want enkele weken later hoort Natasja dat zij de gelukkige winnares is van een AED én een reanimatietraining.

Opfrissen

“Samen met een aantal medewerkers heb ik de training gevolgd op het kantoor van Univé in Hoorn. Omdat we allemaal in de zorg werken, weten we hoe je moet reanimeren. Maar het is altijd goed om die kennis op te frissen en de stappen weer eens goed door te nemen. De trainer speelde trouwens heel goed in op onze basiskennis. Ze wist ons goed uit te dagen.”

Terugvallen op de training

Enkele weken na de training heeft Natasja al profijt van de cursus: “Toen ik achter de bar stond in de voetbalkantine in het dorp, werd er iemand onwel. Die persoon hoefde uiteindelijk gelukkig niet gereanimeerd te worden. Maar ik was heel blij dat ik op dat moment kon terugvallen op de training van eerder die dag. Alle stappen zaten nog vers in mijn hoofd.”

HartslagNu

Als de AED wordt geplaatst bij De Herbergier, meldt Natasja die direct aan bij HartslagNu, zodat het apparaat ingezet kan worden bij noodsituaties in de buurt. “De kast waarin de AED hangt, is vergrendeld met een pincode. Burgerhulpverleners die voor de reanimatie worden opgeroepen, krijgen de pincode toegestuurd.”

Het verschil maken

De onderneemster hoopt de AED natuurlijk nooit te hoeven gebruiken. “Maar het is heel fijn om er eentje zo dichtbij te hebben. Voor al die mensen die hier wonen, werken, op bezoek komen of gewoon op straat voorbij lopen. Als er iets gebeurt, kan deze AED voor hen het verschil maken.”

Is er in jouw buurt nog geen AED? Dien een aanvraag in bij het Univé Ledenfonds en wie weet hangt er binnenkort bij jou ook eentje.