Varen in Amsterdam: over de nieuwste vaarregels 2022 en waarom het slim is je motorboot te verzekeren

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé Noord-Holland

Amsterdam is prachtig om doorheen te lopen. Maar minstens net zo betoverend is om de hoofdstad te bekijken vanaf een ander oogpunt: namelijk vanaf het water. En dat lukt in Amsterdam ontzettend goed, want de hele stad wordt bijeen gehouden door alle grachten die met elkaar in verbinding staan. Maar let wel goed op: heb je een motorbootje met 5 pk of meer? Dan is het slim aan een bootverzekering te denken. En nu je hier toch bent: we nemen graag de nieuwste vaarregels 2022 met je door. Ben je weer goed op de hoogte!

Heb je een motorbootje met 5pk of meer? (dit is al snel het geval!)

Het voorjaar is in aantocht – dat betekent dat een hoop mensen weer lekker het water op gaan. Zeker in Amsterdam is varen, vaak tijdens zwoele zomeravonden, een populaire hobby. Mensen die in het bezit zijn van een eenvoudig bootje, vinden het de moeite niet om deze te verzekeren. Maar stel je krijgt een aanvaring met een andere boot die daardoor schade oploopt, of je vaart over een zwemmer heen. Dan ben je hiervoor niet verzekerd via je eigen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering. De kosten kunnen dan enorm hoog oplopen, vooral als er sprake is van lichamelijk letsel.

Verzekeren voor aansprakelijkheid is niet verplicht, maar..

Hoewel het niet verplicht is, raden wij mensen met een motorbootje met 5pk of meer, een standaard bootverzekering aan met een WA-dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met jouw boot toebrengt aan anderen tot een bedrag van € 5.000.000,- . De premie bedraagt zo’n € 3,50 per maand. Dus daar hoef je het niet voor te laten. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld bij brand, diefstal of schade.

Let op: een boot en/of buitenboordmotor valt standaard niet onder de inboedelverzekering.

Heb je een motorbootje met 4pk of minder?

Dan zit je met een WA-verzekering van Univé goed. Eventuele schade die je toebrengt aan anderen met jouw boot is dan meeverzekerd. Heb je je WA-verzekering elders ondergebracht, bekijk dan even hoe dit bij jouw verzekeraar is geregeld. Zo kun je met een ontspannen gevoel het water op!

Hoe zat het ook alweer met de nieuwste vaarregels rondom de Amsterdamse grachten?

Onlangs is er een aantal nieuwe regels bijgekomen – of aangescherpt – voor varen op en om de Amsterdamse grachten. Deze zijn in 2022 óók nog van kracht.

  • 12+ regel: Vanaf mei 2019 is de 12+ regel van kracht. Deze houdt in dat een pleziervaartuig niet meer dan 12 passagiers en een schipper aan boord mag hebben. Is dat wel het geval, dan ben je aangewezen op een vergund passagiersvaartuig. De controle is streng op deze regel: overtreden levert je helaas een fikse boete op.
  • Nachtsluiting: ’s nachts een vaartochtje maken over de grachten zit er helaas niet altijd meer in: om de bewoners van de binnenstad hun nodige nachtrust te gunnen, heeft het College de bevoegdheid om een nachtsluiting aan te kondigen van 00:00 tot 07:00. Check dit dus altijd even wanneer je het water op gaat!
  • Geluidsoverlast: er is een strenge controle op harde muziek. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
  • Let op de snelheid: in het centrum mag je niet harder varen dan 6 kilometer per uur. Op sommige plekken is de snelheid iets opgehoogd.

Meer weten? bezoek de website van Amsterdam voor alle regels.

Gratis Bootcheck

Sommige zaken, zoals verzekeringen, kun je maar beter aan de professionals overlaten. Die weten precies waar ze op moeten letten en waar je aan moet denken.  Onze Univé-adviseurs in onze pop-up winkel in Amsterdam (Reguliersgracht 85H) helpen jou graag met deze zaken.

Of het nu om je bootverzekering gaat, je gloednieuwe scooter of informatie over je (tweedehands) fiets: loop gerust langs in onze winkel, of maak een gratis (telefonische) afspraak! 

Laatste blogs

Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen

Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.

Zonder vrijwilligers en donaties kan het Waterdamkamp niet bestaan

Elk jaar, aan het einde van de zomervakantie, wordt voor de Volendamse basisschoolleerlingen uit groep acht het Waterdamkamp georganiseerd. En hoewel het driedaagse feestje net afgelopen is en de tenten net afgebroken zijn, denken de vrijwilligers en initiatiefnemers Ingrid, Jan, Geert en Irma alweer na over de editie van 2024; het inmiddels tiende Waterdamkamp. Irma: “Mijn handen jeuken hoor. Hier krijgen we alle vier zoveel energie van!”

Ledenfondsdonatie Stichting Sailwise

Zo’n vijftig jaar geleden werd SailWise opgericht. Een stichting die actieve watersport voor mensen met een beperking mogelijk maakt. Directeur Renske Rietbergen: “Zelf ben ik fervent watersportliefhebber en vind dat iedereen het water op zou moeten kunnen. Bij SailWise zorgen we dat dit mogelijk wordt.”

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.