Hogere omzet, minder sfeer

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door  Ellen Basjes

Fruitteeltbedrijf De Proeftuin II

Aan de rand van Noordbeemster, tussen de weilanden en het water, is fruitteeltbedrijf De Proeftuin gevestigd. Een divers fruitteeltbedrijf waar écht met passie wordt ondernomen. Het bedrijf wordt gerund door Henry van Rooijen, maar zijn vrouw, twee zoons en dochter helpen ook regelmatig mee. Henry is duidelijk over het ondernemen met de huidige coronamaatregelen: ‘Al met al gaat het wel, maar wij vinden het een stuk minder gezellig.’

Ontstaan De Proeftuin

Henry is sinds 1985 eigenaar van De Proeftuin. De Proeftuin was tot die tijd ook een echte proeftuin. Hier vond onafhankelijk en praktijkgericht innovatie- en kennisontwikkeling voor de Nederlandse fruitteelt plaats. Henry: ‘Er werd bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de beste manieren om fruit te telen, naar de snoeiwijze voor fruitbomen en fruitsoorten werden getest voordat ze in de praktijk geadviseerd werden. De Proeftuin draaide op subsidies van de overheid. Door bezuinigingen moesten zes van de zeven locaties dicht. Mijn vader was bedrijfsleider van de proeftuin in Noordbeemster. Helaas was dit één van de locaties die zijn deuren moest sluiten. Mijn vader ging met pensioen en dat was voor mij een mooie gelegenheid om de onderneming over te nemen. Maar dan wél met een andere invulling.’ Fruit bleek het meest rendabel. Met het telen van appels, peren, pruimen, kersen en bessen op zeven hectare grond mag De Proeftuin zich dan ook een divers fruitteeltbedrijf noemen. ‘Ja de naam hebben wij natuurlijk wel behouden’, vertelt Henry met enige trots. ‘Het herinnert aan het werk van mijn vader en ook in de omgeving is het een algemeen begrip. Zonde om dat te veranderen.’

Groente- en fruitwinkel

Door tegenvallende fruitprijzen eind jaren ’80, besloot de familie van Rooijen om het geoogste fruit te gaan verkopen in een winkel in hun oude stolpboerderij. Henry: ‘Ons bedrijf is eigenlijk bijna zelfvoorzienend. Alleen de peren gaan nog deels naar de veiling. De rest verkopen wij allemaal in onze eigen winkel.’ Het aanbod is divers en niet alles teelt de familie van Rooijen zelf. ‘Ik wil graag klanten zoveel mogelijk ontzorgen. Dat betekent dat mijn aanbod moet voldoen aan de vraag. Wij hebben gemerkt dat er ook veel behoefte is aan groente wat wij niet telen. Dus ik koop zelf de groente in bij tuinders in onze buurt. En natuurlijk haal ik het zelf op. Ja het kost eigenlijk allemaal wel veel tijd, maar ik heb daar zoveel plezier in, ik doe het graag,’ vertelt Henry lachend.

Vaste klanten

De Proeftuin wordt vooral bezocht door vaste klanten. Vooral inwoners van de gemeente Edam-Volendam weten de winkel goed te vinden. ‘Vanaf de n247 zijn wij namelijk de eerste boer met een winkel. Mensen weten ons al jaren heel goed te vinden.’ En toen viel er een korte stilte… Henry vertelt verder: ‘Met de huidige maatregelen mag onze winkel gelukkig nog open zijn, maar het is wel anders. Eigenlijk is de zaterdag altijd het hoogtepunt van de week. Wij ontvangen onze klanten met veel plezier. We laten ze wat lekkers proeven en maken een gezellig praatje. Nu bestellen klanten vooral vooraf, ze halen het op en zijn snel weer vertrokken. Buiten hebben we evengoed een kraam neergezet om het toch gezellig te maken. Maar het is toch anders. Waar ik het altijd voor deed, het sociale en de gezelligheid, dat mis ik nu enorm. Verder hebben wij financieel niet te klagen. De stalletjes en boerderijwinkels die open zijn, worden beter bezocht dan ooit. En ook levert de familie van Rooijen fruit aan bedrijven waarvan de afname gelukkig nagenoeg hetzelfde is gebleven.’ Maar Henry benadrukt dat veel ondernemers in zwaar weer zitten en dat zijn gedachten ook bij hen zijn.

Trots

‘Het mooiste aan ons bedrijf vind ik de opvolging in onze familie. Vroeger was mijn vader eigenaar van De Proeftuin. Met een andere invulling, maar wel op deze locatie. Nu mag ik het bedrijf runnen en helpen mijn kinderen ook mee. Het zit echt in ons bloed. Daar ben ik zo trots op. Als ik kijk naar de producten ben ik erg trots op onze kersen. Mensen komen van ver naar ons toe. Speciaal voor de kersen. Dat is toch prachtig?’ sluit Henry af.

Als agrariër heeft u regelmatig te maken met veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan een ander bedrijfspand, nieuwe producten of extra personeel. In hoeverre passen uw verzekeringen nog na zo’n wijziging? Wij denken graag met u mee.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met u de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe i deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren. 

  • Na uw aanmelding neemt één van onze adviseurs telefonisch contact met u op voor het maken van een afspraak.