GPS-dieven op rooftocht in Noord-Holland

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Sander Kruitbos

Waar GPS-dieven eerst Noord-Holland grotendeels oversloegen, slaan ze de afgelopen weken in korte tijd meerdere malen keihard toe in de provincie. Eind juni werd er een GPS uit een tractor van een agrariër in Wieringerwerf gestolen. Vlak daarna was het bij verschillende klanten van Hotze Veenstra, specialist agrarische verzekeringen bij Univé Noord-Holland, raak. Hij praat je bij over de nieuwste ontwikkelingen. “Ik merk dat de GPS-dieven hierheen komen.”

“Ik hoor van klanten dat ze verdachte auto’s op het erf zien rijden. De boeven strijken hier neer en kijken rond”, zegt Hotze. Hij werkt al ruim twaalf jaar voor Univé en voorziet de agrarische sector van verzekeringsadvies. De afgelopen weken gaat de telefoon opvallend vaak. Na de diefstal van een GPS op een erf in Wieringerwerf heeft hij veel bezorgde klanten aan de lijn. “Kijk, die agrariër had voor ruim 10.000 euro schade. Mensen bellen hierdoor vaker met vragen over bijvoorbeeld diefstalpreventie en verzekeren.”

Nieuwe regio’s voor rooftochten

Eerder waren vooral Groningen, Drenthe, Gelderland, Zeeland, Brabant en Flevoland de dupe van GPS-dieven. Daar werden op uiterst professionele wijze kostbare GPS-systemen uit tractoren gestolen. Volgens Veenstra lijken de dieven in andere regio’s klaar met roven. “Er zijn een stuk of vijf systemen gejat bij verschillende klanten van mij. Het is iets van de laatste weken”, vertelt Hotze over de massale rooftocht.

De apparatuur heeft een waarde van 5.000 euro tot soms wel 20.000 euro Een GPS wordt door agrariërs gebruikt voor precisielandbouw. Menig klant van Hotze heeft een nieuwe GPS in zijn tractor laten zetten. “Die kosten zo 15.000 euro.” Voor deze klanten heeft hij dan ook maar één advies. “Meeverzekeren. Het is echt een gewillig goed om te stelen. De dieven zijn erop uit.”

Goed afsluiten

Hotze benadrukt dat je als verzekerde een stukje zorgplicht hebt. Laat het systeem bijvoorbeeld niet onbeheerd achter op het land. “Eet je binnen een broodje en is de apparatuur een half uur later weg? Dan hebben we wel een probleem. Zet daarom de trekker op slot in een afgesloten ruimte. Een GPS moet niet voor het grijpen liggen. Als je schuur op slot staat en je trekker ook, dan heb je dekking. Het kan zijn dat je trekker niet op slot staat, maar zich wel in een afgesloten schuur bevindt. Ook dan ben je gedekt.”

Soms zijn er misverstanden of een GPS wel of niet is meeverzekerd. Bij een All Risk verzekering hoeft het namelijk niet zo te zijn dat je systeem ook automatisch verzekerd is. Installeer je bijvoorbeeld zelf apparatuur in je trekker? Dan moet je dit altijd apart laten verzekeren. Alleen in nieuwe tractoren, met een ingebouwd GPS-systeem, geldt de automatische verzekering.

Hoe voorkom je verder diefstal? “Sluit overdag je trekker af. Je kunt de GPS ook loskoppelen.” Maar let op: loskoppelen is wel een gedoe. “Je moet hem daarna weer opnieuw programmeren. Ook heb je kans dat kabeltjes scheuren.”

Beter meeverzekerd dan onverzekerd

Twijfel je over het wel of niet verzekeren? Voor de premie hoef je het niet te laten. Het verzekeren van een GPS kost je nog geen honderd euro per jaar. “Bij een systeem van 15.000 euro valt zo’n premie mee. Helemaal in drukke tijden van ploegen heb je die apparatuur echt nodig. Wat je moet doen als je een GPS hebt van ‘slechts’ een paar duizend euro? Dan moet je goed overwegen of verzekeren handig is.”

Wel of niet meeverzekerd?

Het is niet altijd duidelijk of je GPS wel of niet meeverzekerd is. Bij een All Risk verzekering hoeft het namelijk niet altijd zo te zijn dat je systeem automatisch ook verzekerd is. In sommige gevallen is het nodig om je GPS apart te laten verzekeren.

Bij Univé kan de GPS op verschillende manieren verzekerd worden:

  • Als opgebouwd werktuig op de Tractorverzekering;
  • Als opgebouwd werktuig op de Werkmaterieelverzekering;
  • Los verzekeren op een Werkmaterieelverzekering;

Twijfel je over het wel of niet verzekeren? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvende Bedrijfsverzekeringscheck. Wij helpen je graag op weg.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.