Zwembaden krijgen gratis zonnebrand in de strijd tegen huidkanker

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

In de zwembaden in Hoogwoud en Volendam wordt deze zomer gratis zonnebrandcrème verstrekt. De pilot is een initiatief vanuit Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds om de kans op huidkanker te verkleinen. De pilot wordt gestart met zwembad de Waterdam (Volendam) en Zwembad Woudmeer (Hoogwoud), maar het fonds sluit niet uit volgende zomer nog meer zwembaden in Noord-Holland te helpen bij de huidbescherming van hun bezoekers. De dispensers worden in de zwembaden opgehangen op een zichtbare, centrale plek.

Drastische toename huidkanker

Verbranding en langdurige blootstelling verhogen de kans op huidkanker. In 2019 kregen meer dan 70.000 mensen huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Volgens KWF Kankerbestrijding is bijna de helft van de Nederlanders het afgelopen jaar minstens één keer verbrand en is het aantal gevallen van huidkanker de laatste jaren drastisch toegenomen.

Gezondheidsrisico’s voorkomen

Annelies Goos, voorzitter Stichting Univé Ledenfonds, legt uit waarom de stichting zwembadbezoekers wil helpen zich goed te beschermen tegen blootstelling aan de zon. ‘Naast verzekeren, richt Univé zich allereerst op het voorkomen van risico’s en het beperken van schade. Ook op het gebied van gezondheid, één van Univé’s belangrijkste speerpunten. Het Ledenfonds ligt in het verlengde van deze visie en maakt deze uitgangspunten concreet door lokale, maatschappelijke projecten te ondersteunen. Met de gratis installatie van zonnebrand-dispensers in zwembaden helpen we de kans op huidkanker te verkleinen.’

Maak insmeren vanzelfsprekend

Annebel Schipper, woordvoerder bij KWF Kankerbestrijding juicht de bijdrage van het Ledenfonds toe en hoopt dat meer bedrijven en gemeenten standaard zonnebrandvoorziening in lokale zwembaden in hun buurt helpen mogelijk maken. ‘Uit onderzoek blijkt dat 88 procent van de Nederlanders weet dat zon huidkanker kan veroorzaken. Toch verbrandt een op de vier kinderen. Mensen weten wel dat insmeren belangrijk is, maar vergeten het vaak gewoon. Wanneer zonnebrandcrème als vanzelfsprekend beschikbaar is in zwembaden, wordt insmeren dat zeer waarschijnlijk ook meer.’

Univé zorgklant? Laat gratis één plekje doormeten!

Het Instituut voor Preventie & Gezondheid strijdt samen met de bevolking naar een gezonder leven. Ben je zorgklant bij Univé? Dan kun je kosteloos één moedervlek/plekje laten controleren en doormeten. Niet alleen nuttig, maar ook leerzaam. Ze onderzoeken tot twee millimeter in de huid, waardoor je kunt zien wat er ‘onder’ je moedervlek zit.

Over het Ledenfonds

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie voor bijvoorbeeld zonnebrand-dispensers maken we Nederland samen nog een stukje veiliger.

Wil je ook een aanvraag indienen om een beroep te doen op het Ledenfonds? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op.