Een prachtig nieuw speelplein in Den Helder

8 juli 2024

Het speelplein van IKC Haven48 in Den Helder zag er jarenlang hetzelfde uit. Kaal, toestellen die niet uitnodigden om te bewegen en er was geen groen. De leerlingenraad vond het tijd voor een nieuw plein. Univé Noord-Holland draagt graag bij aan maatschappelijke initiatieven die beweging en een gezonde leefstijl stimuleren. Daarom deed het Ledenfonds een donatie om deze wens te verwezenlijken.

“Het idee voor een nieuw schoolplein ontstond na corona”, vertelt Debby de Roos, directeur van integraal kindcentrum Haven48. “De kinderen uit de leerlingenraad merkten op dat er veel tijd en aandacht was besteed aan wat er binnen in school gebeurt, maar ondertussen misten zij een fijne plek om elkaar buiten te ontmoeten. Op het plein spelen kinderen van de basisschool, peuterschool, buitenschoolse opvang en uit de wijk. Midden in de stad is dit plein zowel tijdens als buiten schooltijd dé plek om te spelen. We nodigden wethouder Pieter Kos uit om te komen kijken en hij vertelde dat het schoolplein er nog precies hetzelfde uitzag als in de tijd dat hij leerling was van de Haven48. De noodzaak van een nieuw plein was voor hem dus direct duidelijk.”

Het Univé Ledenfonds

Debby ging met de leerlingenraad aan de slag met een projectplan. “We hebben betrokken partijen aangehaakt, omschreven het doel, maakten een ontwerp en brachten alle kosten in kaart. De gemeente en onze stichting wilden een deel financieren, maar onze dromen waren groot. Om een plein te realiseren dat aan alle wensen zou voldoen, hadden we extra financiering nodig. Zo organiseerden we met leerlingen een pleinmarkt en een ouder uit de medezeggenschapsraad wist dat het Univé Ledenfonds donaties deed om mooie initiatieven mogelijk te maken. Univé Noord-Holland was direct enthousiast over ons plan en we mochten rekenen op een prachtige bijdrage.”

Een groot succes

“Het idee ontstond in 2022 en het plein is deze zomer officieel geopend”, vertelt Debby trots. “Er staat een groot klim- en klautertoestel voor alle leeftijden, er is een grote zandbak met schaduwnet erboven en het grootste succes is toch wel de vogelnestschommel. Daar zitten altijd kinderen op. De leerlingenraad heeft de leverancier van toestellen uitgekozen en keek daarbij naar het materiaal. De leerlingen wilden geen freeruncircuit met stalen onderdelen, nee, ze kozen voor hout. In combinatie met al het aangelegde groen ziet het er echt heel mooi uit. En dat midden in de stad. Als we straks de kastanjebomen kunnen planten, dan is het helemaal af. De leerlingen en ik zijn ongelofelijk trots dat het is gelukt, in zo’n korte tijd. Er wordt veel meer gebruikgemaakt van het plein en dat was precies waar we op hoopten. Het is echt een groot succes.”

Ken jij ook een maatschappelijk en lokaal project dat in aanmerking komt voor een donatie? 

Tekst: Sandra Konijn / Oog voor detaal