‘Een ontmoetingstuin voor de buurt, dat was mijn wens’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

De achtertuin van Marloes Lunenborg staat vol groene struiken. Het is hun tijdelijke verblijf, want zodra de ontmoetingstuin Zeeduin klaar is, krijgen ze daar een mooi plekje. “Nog even en deze mooie struiken verhuizen naar hun definitieve locatie. Tot die tijd staan ze in mijn tuin en verzorg ik ze met liefde.”

De 32-jarige Marloes Lunenborg woont met haar man en twee jonge dochtertjes, Julia van 6 en Nina van 3, in de Schepenbuurt in Den Helder. De jonge moeder, sociaalpedagogisch werker van beroep, heeft haar carrière even op pauze gezet om fulltime voor de kinderen te zorgen. Ze geniet van het moederschap en van haar buurt, maar toch mist er iets… 

Marloes: “Als moeder merkte ik op dat er in onze buurt geen speelplaats is; een plek waar kinderen zelfstandig heen kunnen om te spelen en buurtvriendjes te ontmoeten. Na wat gesprekken met andere bewoners bleek er niet alleen behoefte aan een speelplaats, maar ook aan een ontmoetingsplek. Nu nog zijn mensen hier voor een praatje aangewezen op stoepen, stegen, tuinen en balkons. Daar wilde ik verandering in brengen. Een ontmoetingstuin zou mensen van alle leeftijden en nationaliteiten bij elkaar brengen.”

Gesteund door de hele buurt

In 2019 gaat Marloes met haar plan naar de gemeente. “Ze vertelden me dat er geen budget beschikbaar was, maar ik liet me niet ontmoedigen. Thuis schreef een projectplan met mijn visie en doel erin en stelde een projectgroep samen. Aansluitend zocht ik contact met architect Sybolt Meindertsma die direct enthousiast meedacht”, zo blikt Marloes terug. “De projectgroep bestaat uit vijf mensen, één van de leden, afkomstig uit Syrië, fungeert als tolk voor de statushouders in de buurt. We hielden een handtekeningenactie – ondertekend door de hele buurt – en met die lijst en mijn projectplan onder de arm ging ik opnieuw naar de gemeente. Dit keer voelde ik me gesteund door alle buurtbewoners.”

Strand, zee, duinen en schepen

Deze keer verloopt het gesprek beter. De gemeente reageert positief en Marloes krijgt medewerking van de afdeling Spelen en Groen. Samen met de architect werkt Marloes haar plan uit. Zeeduin, met thema strand, zee, duinen en schepen – komt op een 1000 vierkante meter groot terrein te liggen, weg van drukke wegen. De ontmoetingstuin krijgt drie heuvels, één ervan met heus schip. Alle speelheuvels zullen goed bereikbaar worden door middel van een rolstoel en een rollatorvriendelijk verbindingspad dat tevens dienstdoet als renbaan, om bewegen te motiveren. Verder staan er bankjes die uitnodigen voor een gezellig praatje.

Geschatte kosten: 93.000 euro

De kosten van het hele plan worden geschat op zo’n 93.000 euro. 20.000 euro is toegezegd door het wijkconvenant en 13.000 euro komt binnen door sponsorwerving in natura. Zo doneert de Verse Viskoerier veertien zwerfkeien, opgevist door viskotters en geeft Praxis vele struiken weg. Marloes: “Die staan nu nog in mijn achtertuin, maar zullen medio september hun bestemming in Zeeduin krijgen.”

Fondsenwerving

Samen met een opbouwwerker met kennis van fondsenwerving heeft Marloes 80.000 euro bij elkaar gehaald. Al googelend op het woord ‘buurtfondsen’ kwam Marloes bij het Univé Buurtfonds terecht. “Via het online formulier beantwoordde ik alle vragen en diende een verzoek voor de maximale bijdrage van 10.000 euro in. Wat we echt niet hadden verwacht gebeurde; Univé doneerde het door ons gevraagde bedrag. Je snapt dat we een gat in de lucht sprongen.”

Smaak te pakken

De Schepenbuurt in Den Helder zal door Marloes Lunenborg eind september een ontmoetingstuin rijker zijn. Een fijne plek waar kinderen spelen, statushouders hun buurtbewoners leren kennen en ouderen een praatje kunnen maken. “Het was een leuk en leerzaam project en voor herhaling vatbaar. Ik heb de smaak te pakken en ben inmiddels alweer een nieuw project gestart. Ook dit keer ga ik er 100 procent voor”, sluit Marloes af. 

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie voor bijvoorbeeld een duofiets, dragen we bij aan een wereld waarin we elkaar helpen.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op. 

Laatste blogs

Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen

Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.

Zonder vrijwilligers en donaties kan het Waterdamkamp niet bestaan

Elk jaar, aan het einde van de zomervakantie, wordt voor de Volendamse basisschoolleerlingen uit groep acht het Waterdamkamp georganiseerd. En hoewel het driedaagse feestje net afgelopen is en de tenten net afgebroken zijn, denken de vrijwilligers en initiatiefnemers Ingrid, Jan, Geert en Irma alweer na over de editie van 2024; het inmiddels tiende Waterdamkamp. Irma: “Mijn handen jeuken hoor. Hier krijgen we alle vier zoveel energie van!”

Ledenfondsdonatie Stichting Sailwise

Zo’n vijftig jaar geleden werd SailWise opgericht. Een stichting die actieve watersport voor mensen met een beperking mogelijk maakt. Directeur Renske Rietbergen: “Zelf ben ik fervent watersportliefhebber en vind dat iedereen het water op zou moeten kunnen. Bij SailWise zorgen we dat dit mogelijk wordt.”

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.