Voorkom een gijzeling van je computer

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Je hoort of leest er wel eens over. Een ziekenhuis of een universiteit is gedupeerd door een ransomware-aanval. Hun computers zijn buiten gebruik gesteld en om weer toegang te krijgen, moeten ze losgeld betalen. Helaas zijn niet alleen grote instanties interessant voor cybercriminelen. Ook mkb’ers en zzp’ers kunnen met ransomware te maken krijgen.

Wat is ransomware?

Ransomware is schadelijke software waarmee criminelen computers kunnen blokkeren. Je kunt dan niet meer bij e-mails en bestanden en er komen geen nieuwe opdrachten meer binnen. Het bedrijf ligt stil en pas als er losgeld betaald is, wordt de gijzeling opgeheven. Betaal je niet, dan kunnen de criminelen dreigen om privacygevoelige gegevens te lekken of te veilen op het Dark Web. Betaal je wel, dan is het maar de vraag of de computers en bestanden weer worden vrijgegeven.

Hoe herken je ransomware?

Zijn je computers of bestanden plotseling niet meer toegankelijk en wordt er losgeld gevraagd om weer toegang te krijgen? Dan ben je getroffen door een ransomware-aanval. Ransomware herken je dus pas als het al te laat is. Dat wil niet zeggen dat er niets tegen te doen is. Ransomware kan op verschillende manieren binnenkomen op een computer. Bijvoorbeeld doordat een bijlage uit een e-mail te openen waarmee onbedoeld de versleuteling van bestanden geactiveerd worden. Alert zijn op dit soort praktijken is de beste manier om een ransomware-aanval te voorkomen.

Cyber Fit worden

Ransomware-aanvallen zijn tussen 2018 en 2021 met 400% gestegen. Het is dus een risico dat je niet moet onderschatten. Je bent trots op je bedrijf en treft al allerlei maatregelen om schade te voorkomen. Ook voor schade door cybercriminaliteit verdient tegenwoordig aandacht. Dat betekent alert zijn op signalen van cybercrime en werk maken van een goede beveiliging.

Univé wil ondernemers helpen de online veiligheid te verbeteren. Daarom bieden wij je als Univé klant 1 jaar gratis de Cyber Fit Service aan. Dit is een programma waarin 7 cyberthema’s behandeld worden. Jij en je medewerkers leren in dat jaar om phishing mails te herkennen. Hoe? Met toegang tot een platform met informatie en video’s over cybercrime. En met een Outlook Security Coach die phishing mails herkent. Zo maak je je bedrijf minder aantrekkelijk voor cybercriminelen. 

Maak je zaak Cyber Fit en meld je aan voor 1 juli 2022. 

Univé Cyberhulp

In welke branche je ook werkzaam bent, cybercrime ligt altijd op de loer. Daarom hebben wij Univé Cyberhulp.

Heb je echt te maken met cybercrime of heb je een vermoeden ervan? Bel dan direct de Univé Cyberhelpdesk op 0592 74 22 22. Ook als je geen bedrijf hebt, helpt Univé jou om je online zeker te voelen. Onze experts staan 24/7 voor je klaar. Zij helpen bij het beperken van cyberschade en waar mogelijk ook het herstellen ervan. 

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Bij Villa Lilla is aandacht de sleutel tot succes

Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland neemt enorm toe. Maar toen Susanne er 20 jaar geleden voor koos om samen met Paulien voor zichzelf te beginnen liepen zij wel tegen wat weerstand aan. Lees hun verhaal en laat je inspireren door hun doorzettingsvermogen.
Laat jouw bedrijfswinst niet in rook opgaan

Overleeft jouw bedrijf een brand?

De gevolgen van een bedrijfsbrand reiken vaak verder dan alleen de materiële schade. Het hele bedrijf kan stil komen te liggen, terwijl de kosten doorlopen. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven de gevolgen van een brand in hun bedrijf onderschatten. Adviseur Erik Kruijer geeft een aantal tips zodat je goed voorbereid bent, mocht jou dit overkomen.

Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer je personeel inhuurt?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als ondernemer met personeel. Wist je bijvoorbeeld dat jij niet alleen aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die jij veroorzaakt, maar ook voor schade die wordt veroorzaakt door je (ingehuurde) personeel? We geven graag tips om je meer inzicht te geven in de risico’s die jouw bedrijf met zich meebrengt.

Gezond en vitaal ondernemen

Als ondernemer is niet alleen je zaak belangrijk, ook of je goed in je vel zit is relevant. Immers, alleen als je je fit en vitaal voelt, kun je lekker ondernemen en is de kans op arbeidsongeschiktheid een stuk kleiner. Daarom zit er in jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering een gezond en vitaal budget.

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht.