Als Hospice Zwolle eind dit jaar de deuren opent, zijn ook de ruim tachtig zorgvrijwilligers opgeleid om de gasten te kunnen ontvangen. Zorgvrijwilligers hebben heel verschillende achtergronden. De een heeft een professionele achtergrond in de zorg, de ander juist helemaal niet. De zorgvrijwilliger is dan ook geen verpleegkundige. Zijn of haar taak is vooral er ‘te zijn’ voor de gast en zijn naaste − om de mantelzorger te ontlasten, een deel van de zorg over te nemen en het daardoor mogelijk te maken dat gast en naasten waardevolle tijd met elkaar kunnen doorbrengen.

De verpleegkundige en medische handelingen worden gedaan door de thuiszorg en huisarts die de gast veelal vanuit de thuissituatie al kent. Om ervoor te zorgen dat alle zorgvrijwilligers dezelfde uitgangspunten hanteren, volgen ze verschillende cursussen. Uiteraard brengt dit voor Hospice Zwolle kosten met zich mee. Zij zijn heel verheugd dat de Stichting Univé Regio+ Ledenfonds 3.000 euro heeft bijgedragen een deel van deze opleidingskosten te kunnen dekken.

Bijna-thuis-huis
In de laatste, terminale fase van het leven thuis worden verzorgd, is niet altijd mogelijk of wenselijk. Toch is juist dan vaak behoefte aan een huiselijke sfeer, waar vanuit betrokkenheid zorg en begeleiding wordt geboden. Met alle aandacht voor de gast en voor zijn of haar naasten. Hospice Zwolle wordt zo’n plek − een kleinschalig bijna-thuis-huis, waar gasten worden verzorgd door familie en vrienden, vrijwilligers en hun eigen zorgverleners – bijna zoals thuis.

www.hospicezwolle.nl