Dit moet je weten over de Schade Verzekering Inzittenden

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Dit moet je weten over de Schade Verzekering Inzittenden

Emiel Hess is winkelcoördinator in de Univé-winkel in Zwolle. Over welke verzekering bestaan volgens deze adviseur de meeste misvattingen? “Dat is de Schade Verzekering Inzittenden (SVI). Maar al te vaak denken mensen dat ze die niet nodig hebben omdat ze vooral in hun eentje in de wagen zitten. Een totale misvatting.”

Vijf dagen per week is Emiel te vinden in de Univé-winkel in hartje Zwolle. “Onze winkel is perfect gelegen”, vertelt Emiel. “In een tijd waarin steeds meer fysieke winkels hun deuren sluiten en hun diensten online aanbieden, staan wij onze klanten nog steeds graag in levenden lijve te woord. Ons pand springt hier in de winkelstraat goed in het oog. Mensen zien ons hier letterlijk zitten.”

Lange termijn relatie

Vijftien jaar, 1 maand en 1 dag werkt Emiel bij Univé. “Ik heb het even voor je nagekeken”, lacht Emiel. Jong en oud heeft hij in zijn winkel. “De grootste groep die bij ons binnenkomt is wat ouder, maar we zien een verschuiving; steeds meer jongeren weten de weg naar ons te vinden. Dit komt vooral door mond-op-mondreclame. Jongeren willen advies over zaken waarmee ze nog nooit te maken hebben gehad. Ze hebben geen verstand van verzekeren en merken dat we hier geen praatjes staan te verkopen. Mijn advies kan zijn dat mensen iets juist níet moeten verzekeren. Daar verbazen ze zich vaak over, maar het gaat me niet om het verkopen. Ik wil een lange termijn relatie opbouwen en de klant graag terugzien.”

Schade Inzittenden Verzekering

Emiel zijn werk als verzekeringsadviseur bestaat uit informeren en adviseren. Over welke verzekering bestaat de meeste misvatting? “Dat is verreweg de Schade Inzittenden Verzekering, de SVI”, vertelt Emiel. “Maar al te vaak denken mensen dat ze die autoverzekering niet nodig hebben omdat ze toch meestal alleen in de auto zitten. Maar de bestuurder zelf zit toch niet op het dak? Die persoon is dus ook een inzittende. Wanneer een ander een ongeluk veroorzaakt, hebben alle inzittenden recht op de Wet aansprakelijkheidsverzekering van de ander. Maar wat gebeurt er wanneer niemand aansprakelijk kan worden gesteld? Wanneer de auto per ongeluk van de weg raakt door gladheid of omdat er plots een hert voor de wagen schiet? Dat hert kan je niet aansprakelijk stellen…”

Eigen kosten gedekt

Aan de hand van een voorbeeld legt Emiel graag het een en ander uit. “Stel, je zit achter het stuur, naast je zit je partner, op de achterbank je buurvrouw. Je rijdt je wagen tegen een boom. Je partner en buurvrouw kunnen je aansprakelijk stellen. Komen jullie alle drie in een rolstoel terecht, dan keert de WA-verzekering die je hebt afgesloten voor de auto, de schade aan de passagiers uit. Maar hoe zit het met de kosten die je zelf hebt? De traplift die moet worden ingebouwd, de eventuele verhuizing of de aanvulling op je salaris? Als je geen Schade Verzekering Inzittenden hebt afgesloten, dan zal je al deze kosten uit eigen zak moeten betalen. Ben je wel verzekerd, dan keert de SVI tot één miljoen euro uit.”    

Overstekend hert

Hoe zit met het nou met dat voorbeeld van het hert? Emiel: “Staat opeens een hert in je koplampen te staren, dan heb je niets aan de WA-Verzekering. De inzittenden kunnen de bestuurder niet aansprakelijk stellen. Ze zouden het hert aansprakelijk kunnen stellen, maar dat hert is natuurlijk slecht verzekerd”, lacht Emiel. “In dit geval maken alle inzittenden aanspraak op de SVI.”

Materiële schade

De uitleg van Emiel is duidelijk: de Schade Verzekering Inzittenden is aan de orde als de passagiers de bestuurder niet aansprakelijk kunnen stellen. Voor de bestuurder geldt de SVI altijd want hij/zij kan zichzelf niet aansprakelijk stellen.

Natuurlijk lopen niet alle ongelukken zo slecht af als de twee voorbeelden hierboven. “Stel”, zegt Emiel, “je parkeert je auto per ongeluk in de gracht. Je zwemt naar de kant, maar alle spullen die in de auto liggen – laptop, telefoon, camera, kleding die je aan hebt – zijn niet meer te redden. Ook dan maak je aanspraak op de SVI en mag je je spulletjes nieuw aanschaffen. In de eerste instantie zal je blij zijn dat je het ongeluk hebt overleefd, maar neem van mij aan, de kosten die je gemaakt hebt, kunnen flink oplopen. Dan ben je maar wat blij dat je goed verzekerd bent.”

Of je nu een vraag hebt over de Schade Verzekering Inzittenden, het uitlenen van je auto, het claimen van een schade of over je autoverzekering zelf – wij zijn er voor je. Onze adviseurs in onze winkels staan voor je klaar, net als onze collega’s aan de telefoon. Zo is er altijd iemand voor je beschikbaar die je kan helpen met je vragen. 

Gratis Verzekeringscheck

Ben je benieuwd of je autoverzekering nog bij je persoonlijke situatie past? Misschien omdat je minder kilometers bent gaan rijden, of omdat je auto inmiddels is verouderd. Dan helpen we je graag door middel van een gratis Verzekeringscheck. Tijdens deze check komen we erachter of de verzekering nog past bij je situatie. Is dat niet het geval, hoor je dat direct van ons!

Laatste blogs

Op je oude dag nog voor jezelf beginnen

Op je 'oude dag' nog voor jezelf beginnen? Na een succesvolle carrière van bijna 40 jaar in Finance, maakte Hans Tuijtel op 60-jarige leeftijd de sprong naar het ondernemerschap. In onze blog deelt hij zijn verhaal over zijn strategische aanpak en de noodzaak van een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

Een prachtig nieuw speelplein in Den Helder

Het speelplein van IKC Haven48 in Den Helder zag er jarenlang hetzelfde uit. Kaal, toestellen die niet uitnodigden om te bewegen en er was geen groen. De leerlingenraad vond het tijd voor een nieuw plein. Univé Noord-Holland draagt graag bij aan maatschappelijke initiatieven die beweging en een gezonde leefstijl stimuleren. Daarom deed het Ledenfonds een donatie om deze wens te verwezenlijken.

Herbouwkosten na een brand: verzekerd of niet?

Agrariërs hebben vrijwel allemaal een gebouwenverzekering afgesloten. Logisch. Want je kunt na een verwoestende brand een herbouw onmogelijk zelf betalen. Maar vergoedt een gebouwenverzekering altijd alle herbouwkosten? In dit artikel geven we er antwoord op.

Too Good To Go strijdt tegen voedselverspilling

Wij zijn trots op onze klanten die niet alleen ondernemend zijn, maar ook een positieve impact maken op de samenleving. Vandaag zetten we Too Good To Go in de schijnwerpers - een inspirerend bedrijf dat voedselverspilling tegengaat met een slimme en gebruiksvriendelijke app.