Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

Als jij door je werk schade veroorzaakt, kan dat grote gevolgen hebben voor degene die daardoor getroffen wordt. Jij kunt dan aansprakelijk gesteld worden en opdraaien voor de kosten. In dat geval doe je een beroep op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een andere zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Maar toch is dat niet altijd mogelijk. Soms is de omvang van een schade niet te overzien. Vooral gevolgschade (schade die het gevolg is van een eerdere schade) kan enorm in de papieren lopen. Ook kan een bepaalde gebeurtenis zo risicovol zijn dat aansprakelijkheid eenvoudigweg niet te verzekeren is of alleen tegen een fors hogere premie.

Aansprakelijkheid beperken

Aansprakelijkheid is dus niet altijd voor de volle 100% te verzekeren. Om onverzekerbare aansprakelijkheidsrisico te voorkomen, kan een leverancier in de algemene voorwaarden zijn aansprakelijkheid voor materiele schade beperken. Hij sluit dan bijvoorbeeld de aansprakelijkheid voor gevolgschade uit en beperkt de aansprakelijkheid voor directe schade. Voor dat laatste kan hij bijvoorbeeld de aansprakelijkheid beperken tot het bedrag dat de verzekeraar maximaal uitkeert of tot het factuurbedrag van het afgelopen jaar.

Opnemen in de algemene voorwaarden

Jij kunt zelf ook je aansprakelijkheid in de algemene voorwaarden beperken. Houd er wel rekening mee dat aansprakelijkheidsbeperkingen met name werken bij overeenkomsten tussen ondernemers. Brancheorganisaties hebben vaak algemene voorwaarden opgesteld voor hun leden. Ook de Kamer van Koophandel heeft voorbeelden van algemene voorwaarden. Misschien kun je die gebruiken. Ben je niet zeker of alles goed in je algemene voorwaarden staat? Je kunt je algemene voorwaarden één keer per drie jaar laten checken door Univé Rechtshulp als je een rechtsbijstandsverzekering bij ons hebt.

Wil je de aansprakelijkheidsbeperking laten aansluiten op het bedrag waarvoor je verzekerd bent? Overleg dat dan vooraf met je verzekeraar. Dat is meteen een goed moment om ook te bespreken welke risico’s jij loopt door de aansprakelijkheidsbeperkingen van anderen.

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.