Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

Als jij door je werk schade veroorzaakt, kan dat grote gevolgen hebben voor degene die daardoor getroffen wordt. Jij kunt dan aansprakelijk gesteld worden en opdraaien voor de kosten. In dat geval doe je een beroep op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een andere zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Maar toch is dat niet altijd mogelijk. Soms is de omvang van een schade niet te overzien. Vooral gevolgschade (schade die het gevolg is van een eerdere schade) kan enorm in de papieren lopen. Ook kan een bepaalde gebeurtenis zo risicovol zijn dat aansprakelijkheid eenvoudigweg niet te verzekeren is of alleen tegen een fors hogere premie.

Aansprakelijkheid beperken

Aansprakelijkheid is dus niet altijd voor de volle 100% te verzekeren. Om onverzekerbare aansprakelijkheidsrisico te voorkomen, kan een leverancier in de algemene voorwaarden zijn aansprakelijkheid voor materiele schade beperken. Hij sluit dan bijvoorbeeld de aansprakelijkheid voor gevolgschade uit en beperkt de aansprakelijkheid voor directe schade. Voor dat laatste kan hij bijvoorbeeld de aansprakelijkheid beperken tot het bedrag dat de verzekeraar maximaal uitkeert of tot het factuurbedrag van het afgelopen jaar.

Opnemen in de algemene voorwaarden

Jij kunt zelf ook je aansprakelijkheid in de algemene voorwaarden beperken. Houd er wel rekening mee dat aansprakelijkheidsbeperkingen met name werken bij overeenkomsten tussen ondernemers. Brancheorganisaties hebben vaak algemene voorwaarden opgesteld voor hun leden. Ook de Kamer van Koophandel heeft voorbeelden van algemene voorwaarden. Misschien kun je die gebruiken. Ben je niet zeker of alles goed in je algemene voorwaarden staat? Je kunt je algemene voorwaarden één keer per drie jaar laten checken door Univé Rechtshulp als je een rechtsbijstandsverzekering bij ons hebt.

Wil je de aansprakelijkheidsbeperking laten aansluiten op het bedrag waarvoor je verzekerd bent? Overleg dat dan vooraf met je verzekeraar. Dat is meteen een goed moment om ook te bespreken welke risico’s jij loopt door de aansprakelijkheidsbeperkingen van anderen.

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Vlotte schadeafhandeling bij stalbrand

Toen er in september 2023 brand uitbrak bij kalverhouder Jan van der Wal in Kootwijkerbroek, kwam iedereen direct in actie. De brandweer, stichting Salvage, buren en Univé stonden klaar om kalverhouder Jan te ondersteunen. Hoe dat in zijn werk ging, vertellen Schade-adviseur Jelmer van der Spoel en Adviseur Agrarisch Nico Besselsen.

Een AOV hoeft niet duur te zijn

Veel ondernemers wachten met het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De reden die het vaakst genoemd wordt voor het uitstel: het is te duur. Maar gaat een ondernemer eenmaal in gesprek met een financieel adviseur van Univé, dan blijkt dat die kosten meevallen. Je blijkt dan behoorlijk veel invloed te hebben op jouw premie.

Adviseur aan het woord: Tom Ootes

Tom Ootes, een bevlogen agrarisch adviseur bij Univé Noord-Holland, deelt zijn passie en ervaring in een inspirerend verhaal. Na wat omzwervingen vielen alle puzzelstukjes voor Tom Ootes op hun plek. Nu voelt hij zich als een vis in het water. “Ik kom bij de mooiste bedrijven en mag de hele dag gesprekken voeren en koffiedrinken. Én ik mag ondernemers behoeden voor financiële ellende. Mooier wordt het niet!”

Boerencamping: Kamperen tussen bollen, duinen en strand

In het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland ligt camping Duinzoomhoeve. Een kleinschalige boerencamping, gerund door het echtpaar Mary en Jan Romar en hun dochter Suzan. “Wie hier in de juiste periode komt kamperen, wordt wakker tussen de fleurige en kleurrijke bloeiende tulpenvelden.”

Overleeft jouw bedrijf een brand?

De gevolgen van een bedrijfsbrand reiken vaak verder dan alleen de materiële schade. Het hele bedrijf kan stil komen te liggen, terwijl de kosten doorlopen. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven de gevolgen van een brand in hun bedrijf onderschatten. In onze blog geven we een aantal tips zodat je goed voorbereid bent, mocht jou dit overkomen.