‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Met vervroegd pensioen, daar moet Jan Schouten, Agrarisch Adviseur Univé Noord-Holland, nog even niet aan denken. De 63-jarige Mijdrechter gaat al meer dan een kwart eeuw dagelijks met plezier op pad én komt fluitend thuis.  

Jan Schouten is, zoals ze dat noemen, een bezig bijtje. Met de Regeling voor vervroegde uittreding (RVU) zou de adviseur al op 64-jarige leeftijd met pensioen mogen, maar daar wil hij niets van weten. “Stoppen met werken zou ik echt een straf vinden”, vertelt Jan. “Nee, laat mij nog maar een paar jaar doorgaan. Ik heb leuk werk en stilzitten is sowieso niets voor mij.”

Geen dag hetzelfde

Eén dag per week werkt Jan op het kantoor in Heerhugowaard, de andere vier dagen bezoekt hij klanten. Zijn werkgebied: Noord- en Zuid-Holland en de provincie Utrecht. Jan is zowel Agrarisch Adviseur, als verzekeringsspecialist voor midden- en kleinbedrijven, de mkb’ers. Jan: “Voor Agro adviseer en sluit ik alle verzekeringen af die een agrariër nodig heeft. Dat zijn bijvoorbeeld zakelijke brandverzekeringen. Denk aan gebouwen-, inventaris- en bedrijfsschadeverzekeringen. Maar ook bestelauto’s, werkmaterieel, aansprakelijkheid en  een rechtsbijstandverzekering. Voor mkb geldt hetzelfde, maar dan gericht op mkb. Daarnaast adviseer ik over ziekteverzuimverzekeringen, dit geldt vooral bij mkb’ers.

Meer dan 25 jaar in het vak

Sinds 1 september 1997 werkt Jan bij Univé. “In het begin van mijn carrière verzekerde ik vooral mkb’ers”, zo blikt Jan terug. “En hoewel ik tegenwoordig verzekeringsspecialist Agrarisch ben, bedien ik ook mijn oude klantenkring nog. De mensen vertrouwen me en zien me graag komen. Een hele eer natuurlijk, maar beide markten bedienen is ook nog eens ontzettend leuk. Zo kan ik de ene dag een afspraak hebben met een melkveehouderij, bloembollenkweker of fruitteler en sta ik de andere dag in het kantoor van een kersverse ondernemer in PVC vloeren. Ik zeg altijd: mijn werk kan je vergelijken met dat van een politieagent. Geen dag is hetzelfde.”

Ontzorgen en advies geven

Het ontzorgen en goed advies geven, dat vindt Jan het leukst. “Ik zie vaak een onderneming groeien”, vertelt Jan. “Zo heb ik een klant met een bedrijf in airco’s. De eerste keer dat ik bij hem kwam regelde ik voor hem twee autoverzekeringen. Het bedrijf werd groter en groter. Tegenwoordig heeft deze mkb’er al zijn verzekeringen bij ons lopen. Dat is natuurlijk fijn voor Univé, maar mij gaat het niet om de grootte van de premie. Het vertrouwen dat de klant in mij heeft, dat is het belangrijkste. Een groot of klein bedrijf; ik help ontzorgen en geef advies.”

Kaplaarzen

Door zijn jarenlange ervaring voelt Jan aan hoe hij met zijn verschillende klanten om moet gaan. “Netjes gekleed ga je langs bij de mkb’er, maar kom niet in je pak aanzetten bij een agrariër. Dan sturen ze je zo van het erf. Ze zullen denken dat je iets komt verkopen”, lacht Jan. “Nee, een spijkerbroek en een stel kaplaarzen, dat is meer op zijn plaats. En de boer weet; komt Jan, dan wil hij de stallen in en de kalfjes zien. Ik ben namelijk dol op deze dieren.”   

Nog amper een been uit de auto

Sommige dagen zijn extra speciaal voor Jan. “Dat zijn de momenten waar ik echt het verschil kan maken. Voorbeeld: een klant, een manegehouder, adviseerde ik jaren geleden om een brand- én een stormverzekering af te sluiten. De eigenaar wilde het in de eerste instantie bij een brandverzekering houden, maar heeft toch naar me geluisterd. Zijn manege staat namelijk in een open gebied waar het flink kan spoken. Bij de heftige storm van vorig jaar liep zijn manege veel schade op. Een dag later ging ik bij hem langs. Ik had net één been buiten m’n auto gezet toen hij al op me afkwam stormen. Zijn reactie? ‘Man, man, wat ben ik blij dat ik naar je geluisterd heb!’ Dat bezorgt mij natuurlijk een grote lach op het gezicht.”

Mond-tot-mondreclame

Jan wordt geregeld aanbevolen bij vrienden en bekenden van zijn klanten. “Mond-tot-mondreclame is natuurlijk altijd prettig. Dat houdt in dat mijn klanten tevreden met mij en de diensten van Univé zijn. En dat gebeurt echt regelmatig. Zo waren er twee broers – agrariërs – die hun melkveebedrijf in Amsterdam-Noord verkochten en een veehouderij in Groningen overnamen. De broers wilden graag dat ik hun adviseur bleef. Graag natuurlijk! Groningen is mijn werkgebied niet, maar ik maak van mijn visite aan de broers gewoon een dagje uit. Dit geldt ook voor een mkb’er, een eigenaresse van twee kinderdagverblijven in Maarssen. Deze klant begon een camping en eetcafé in Noordoost Drenthe. Ook daar rij ik met plezier heen.”

24 uur per dag, 7 dagen per week

Voor Jan komt het allemaal aan op goed luisteren en een goed product met goede voorwaarden bieden. “Alles hangt samen met oprecht zijn en je afspraken nakomen. Ik ben er voor de klant, 24/7. Is er brand uitgebroken, dan ga ik langs en bied steun waar mogelijk. En al ben ik een oude vent, we tutoyeren elkaar. Het is jij en jou. Zorg jij voor de koffie, dan zorg ik voor wat lekkers. Daardoor gaan de gesprekken losjes en voelt iedereen zich op zijn gemak. Laten we het gewoon gezellig maken.” 

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Een positieve kijk op de RI&E

Veel ondernemers denken bij een Risico Inventarisatie & Evaluatie aan gedoe en kosten. Het kan voelen als een verplicht nummer waar je mee opgezadeld wordt. Maar een RI&E kun je ook zien als de start om kosten te besparen en meer winst te maken. Bijvoorbeeld omdat je ziekteverzuim een stuk lager uitvalt. Univé helpt je om je RI&E in orde te krijgen. Ben je benieuwd naar de winstpunten die jij uit een RI&E kunt halen?

Tien tips om dieven van je erf te houden

Steeds vaker worden agrariërs slachtoffer van diefstal op het erf. Her erf ligt vaak afgelegen, is niet overal even goed verlicht en er is weinig toezicht. Maar er is wél een kapitaal aan werktuigen, elektrisch gereedschap en kostbare GPS-systemen aanwezig. Hoe aantrekkelijk wil je het hebben als crimineel? Preventieve maatregelen zijn daarom essentieel. Wij hebben 10 diefstalpreventietips op een rij gezet. Tref je maatregelen en houd de dieven van je erf.

Adviseur aan het woord: Michel en Jorien

Jorien en Michel zijn de drijvende kracht achter onze nieuwe MKB-desk, speciaal opgericht voor klein zakelijk. Met hun persoonlijke aanpak en diepgaande kennis, bieden ze ondernemers niet alleen verzekeringen aan, maar ze helpen deze ondernemers ook groeien. Lees meer over hun reis en de impact die ze maken in onze blog.

Isolatiemateriaal in de stal

Veel daken van oudere stallen zijn geïsoleerd met PUR of EPS. Maar dit isolatiemateriaal is erg brandbaar en mag bij nieuwbouw van een stal niet meer gebruikt worden. Bas Luitjes, risicodeskundige bij Univé, legt uit wat de alternatieven zijn en welke voor- en nadelen je tegen elkaar afweegt als je een keuze maakt.

Nieuwe Primera winkel in Schagen

Ondanks de digitale trend blijft een fysieke winkel relevant. Dat vindt ook Joran Idema, de trotse eigenaar van Primera Schagen. Hij deelde zijn verhaal met ons over het openen van zijn eigen winkel. Lees meer over Joran’s ondernemersavontuur en hoe hij zijn droom waarmaakte in onze volledige blog.