Tot hoe ver kun je algemene voorwaarden dichttimmeren?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Linda de Zeeuw

Algemene voorwaarden

Taaie kost, die algemene voorwaarden. Maar hartstikke noodzakelijk! Want als ondernemer is het verstandig om algemene voorwaarden te hebben voor je bedrijf. Maar, is alles wat je in algemene voorwaarden opschrijft eigenlijk rechtsgeldig? En kun je bepaalde zaken voorkomen door ze in je voorwaarden te noemen? 

Bij Univé Rechtshulp kun je je algemene voorwaarden laten checken en advies vragen over onderwerpen die je graag wilt uitsluiten, zo ondervond ook vakantieparkeigenaar meneer Trompet. Lees hier zijn verhaal.

Een onaangenaam krantenartikel

Als vakantieparkeigenaar heeft de heer Trompet algemene voorwaarden voor zijn park opgesteld die klanten moeten accepteren voordat zij het park betreden. Dit deed hij naar aanleiding van vandalisme in een ander vakantiepark. ‘Op een dag las ik een artikel in de krant over een groep jongeren die schade hadden aangericht aan een vakantiehuisje. De schade liep op tot vele duizenden euro’s. Echt een ramp wanneer zoiets je overkomt. En alsof dat nog niet alles was, werd door de rechter slechts een paar honderd euro schadevergoeding aan de eigenaar van het huisje toegewezen! Zo’n uitspraak is toch ongelooflijk?’

Door middel van scherpe algemene voorwaarden wil hij dit soort zaken bij zijn eigen vakantiepark graag voorkomen. Maar is dat wel mogelijk?

Sparren met de jurist

De heer Trompet belt met Univé Rechtshulp om zijn situatie te bespreken. Na ontvangst van de stukken, zoals het artikel in de krant en de algemene voorwaarden van het vakantiepark, begrijpt de jurist meteen waar hem de schoen wringt. Het gaat er uiteindelijk om dat de rechter besluit dat een groot deel van de schade aan de andere vakantiewoning ‘per ongeluk’ kan zijn ontstaan. De jurist verbaast zich over de uitspraak, want er is sprake van ‘kapotgeslagen serviesgoed, ondergekotst beddengoed, overal kapot gegooide eieren en mayonaise door het hele huis. Zelfs achter de schilderijen trof de eigenaar saus aan.

Er kan volgens de rechter niet worden vastgesteld wie welke schade precies heeft aangericht, en de schade zou ook per ongeluk kunnen zijn ontstaan… Maar waarom dan niet de hele groep aansprakelijk stellen, denkt de jurist? En dat de vriendengroep onder invloed was van drank en drugs heeft bij de rechter blijkbaar ook geen gewicht in de schaal gelegd.

Niet helemaal afdichten

Hoe vervelend ook, toch moet de jurist aan meneer Trompet melden dat het afdekken van dit soort ‘groepsgedrag’ in algemene voorwaarden niet 100% kan worden afgedicht. ‘Een rechter zal dat bij een groep consumenten al gauw als onredelijk bezwarend beoordelen’ legt de jurist uit. ‘Het is wel altijd mogelijk een zaak aan de rechter voor te leggen. Het zijn niet voor niets algemene voorwaarden’.

Meneer Trompet: ‘Ik vind het niet erg dat ik niet helemaal het antwoord heb gekregen dat ik wilde. Ik weet nu wel waar ik aan toe ben en juist dat geeft me een gevoel van zekerheid. En ondanks dat het misschien geen stand houdt in een rechtszaak ga ik wel nog een en ander toevoegen aan mijn algemene voorwaarden. Misschien dat de gasten zich daardoor toch wat inhouden en gewaarschuwd voelen’.

Waarom een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Rondom uw bedrijf kan onverhoopt een juridisch conflict ontstaan. Bijvoorbeeld met een klant die niet betaalt, of met een leverancier die slechte kwaliteit levert. In zo’n geval is het prettig dat u kunt rekenen op juridische hulp van uw zakelijke rechtsbijstandverzekering. Onze juristen kunnen u dan helpen om de schade bijvoorbeeld te verhalen.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Voordat u een rechtsbijstandverzekering afsluit, wilt u uiteraard weten wat verzekerd is en welke dekkingen het beste bij u en uw bedrijf passen.
Tijden een
gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met u de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af welke rechtsbijstandverzekering daar het beste bij past.