Binnen een week was het beklonken: café ‘t Ankertje was van ons

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Judith Munster

Een dorp zoals een dorp bedoeld is, dat is Andijk. Met een bakker, een slager en een rijk verenigingsleven. En natuurlijk een bruin café. Toch zag het ernaar uit dat de laatste dorpskroeg er zou verdwijnen. Veertien Andijkers met het dorpshart op de juiste plek staken daar een stokje voor…

Dit verhaal gaat over de dorpskroeg van Andijk die dankzij de inzet van veertien lokale bewoners en ondernemers weer bruist als ooit tevoren. Eén van de redders is voormalig ondernemer Peter Manshanden, van Manshanden Trekkers en Werktuigen in Andijk. “In dit café wordt al 125 jaar lief en leed gedeeld”, vertelt hij. “Dat kónden we gewoon niet verloren laten gaan.”

De Hoop en ‘t Ankertje

De dorpskroeg ligt tegenover de oude haven van Andijk en heette vroeger Café De Hoop en later Café ’t Ankertje. In de jaren zeventig nam dochter Marijke het van haar ouders over. Samen met haar man Richard maakte ze er een bloeiende onderneming van. Peter: “Dankzij de uitstekende kookkunsten van Richard, liep ’t Ankertje als een trein. En Marijke was een op-en-top gastvrouw. Met aan de voorkant het café en aan de achterkant het restaurant was het altijd gezellig.”

Wisselend succes

Op een dag besloten Marijke en Richard het stokje door te geven. Daarna kwamen er verschillende eigenaren aan het roer. Met wisselend succes, volgens Peter. “Zolang de eigenaar de keuken goed voor elkaar had, zat het ieder weekend vol. Niet zo vreemd, want het café staat op een prachtlocatie. Andijk heeft een vakantiedorp met achthonderd huisjes en een nieuwe en een oude jachthaven. Bovendien ligt het op de fietsroute langs het IJsselmeer, op mooie dagen rijden hier zo duizend fietsers langs.”

Twee zussen

De laatste huurders waren twee zussen die het café van eigenaresse Anja van Schagen pachtten. Peter vertelt dat hij een groot muziekliefhebber is. Dat hij samen met zijn kameraden aan de wieg van Dijkpop heeft gestaan en dat ze tot op de dag van vandaag heel wat bekende bands naar het dorp hebben gehaald, onder ander naar ’t Ankertje. “Het zou zonde zijn om dat uit onze handen te laten glippen. Dus toen de klad er een beetje in kwam, zei ik tegen Anja: zodra je wilt verkopen, klop bij mij aan. Dan ga ik kijken wat ik kan regelen.”

Het café staat te koop

In 2020 belde Anja: het café stond te koop. Peter benaderde twee jongere vriendengroepen uit het dorp, of zij het dorpscafé misschien wilden overnemen? Na aanvankelijk enthousiasme zagen zij er toch vanaf. Peter: “Daarna belde Anja weer: ze had kopers voor het pand, een leuk stel uit het dorp dat het tot woonhuis wilde ombouwen… Gelukkig waren zowel Anja als de potentiële kopers bereid om ons een week te geven om het café te redden. Ik ben meteen gaan bellen. Vrienden en kennissen uit het dorp, ondernemers, mensen die lid zijn van de biljartclub en als oud-Dijkpopper betrokken waren bij het dorpsleven en de kroeg. Wat denk je? Binnen een week was het beklonken: café ‘t Ankertje was van ons!”

Allemaal gelijk

Natuurlijk kwam er heel wat bij kijken. Want in welke vorm giet je zo’n gezamenlijke eigendomsconstructie? En hoe moet het met vergunningen en verzekeringen? Maar dat was allemaal bijzaak, het belangrijkste was dat de kroeg dankzij de veertien dorpsbewoners bleef bestaan. Peter: “In zo’n grote groep zitten altijd mensen met verstand van zaken. Juridisch, bouwtechnisch, noem maar op. Ook uit de rest van het dorp kregen we ontzettend veel steun.” Er werd een stichting opgericht. Peter: “Ieder deed mee naar eigen kunnen. De één heeft wat meer geld ingelegd dan de ander, maar op papier zijn we allemaal gelijk. En, heel belangrijk: iedereen snapt dat het geen investering is die zichzelf terugverdient. Het is een investering in de gemeenschap.”

Jong horecakoppel

Toen het balletje begon te rollen ontstond er een positief sneeuwbaleffect. Peter: “De koop was net rond of we werden al gebeld door een leuk jong horecakoppel. Ze hadden er oren naar om het eetcafé te huren. Ondertussen hadden we het plan opgevat om de tent te gaan verbouwen. Met veel hulp uit het dorp hebben we het café in een paar maanden klaargestoomd voor de volgende honderd jaar. Metsel- en schilderwerk, nieuwe vloeren, nieuw leidingenwerk, nieuwe verwarming, sanitair, meubilair, alles. Iedereen droeg een steentje bij. Echt fantastisch om mee te maken, zoveel saamhorigheid.”

Ontmoetingsplek

Op 1 juli 2021 werden de deuren van Eetcafé Sels – Sels is het Westfriese woord voor ‘zin in gezelligheid’ – geopend. Sindsdien is het eetcafé, weer dé ontmoetingsplek voor het dorp. De leden van de stichting komen zo’n twee keer per jaar bij elkaar, het vijfkoppige bestuur nog wat vaker. Peter: “Dan eten en drinken we wat samen en maken er een ouderwets gezellige avond van. Als ondernemers wisten we dat het café potentie had, maar daar was het ons niet om te doen. De échte winst zit ‘m in het sociale aspect. Dat we als dorp kunnen blijven genieten van al het moois dat het leven brengt, een potje biljarten, lekker eten, feesten en partijen, een terrasje pikken. Dat is goud waard.”

Vervolg gekregen

Het mooiste is misschien nog wel dat de Andijker actie een vervolg heeft gekregen: ook in andere dorpen zijn inmiddels cafés gered. Peter: “Onder andere in Onderdijk en Venhuizen. De ‘redders’ kwamen bij ons voor advies en dat hebben we graag gegeven. Ons advies: je krijgt maar één keer de kans om je dorpscafé te redden. Zoek mensen met wie je op één lijn zit. En doe het vanwege het maatschappelijk belang, zonder winstoogmerk.”

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.