Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen & de voor/nadelen

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, heb je de keuze tussen twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Eén van de andere vormen kiezen mag ook, echter vervalt dan mogelijk je recht op hypotheekrenteaftrek. Je mag de betaalde hypotheekrente dus niet verrekenen met de Belastingdienst. Jammer, want het voordeel kan in 2024 oplopen tot 36,97% van de betaalde hypotheekrente.

Wat houdt de annuïteitenhypotheek in?

De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm. Gedurende de rentevast periode (periode dat de rente vaststaat) betaal je iedere maand dezelfde maandlast. In deze maandlast zit de verschuldigde hypotheekrente en een aflossing op de hypotheekschuld. Op de einddatum van de hypotheek is de schuld afbetaald. In het begin betaal je naar verhouding veel aan hypotheekrente, maar door maandelijkse aflossingen los je steeds sneller af op de schuld en daalt de rentelast.

Wat zijn de voordelen van de annuïteitenhypotheek?

  • Recht op hypotheekrenteaftrek
  • De Belastingdienst geeft een deel van de betaalde hypotheekrente terug
  • Per de einddatum is de hypotheekschuld afbetaald
  • In het begin lagere maandlasten in vergelijking met de lineaire hypotheek

Wat zijn de nadelen?

  • De aflossing gaat in het begin niet snel
  • Door dalende belastingteruggave stijgen de netto lasten (betaalde lasten minus het belastingvoordeel)

Voor wie is de annuïteitenhypotheek een verstandige keuze?

Vooral geschikt voor jonge kopers die een stijgend inkomen verwachten. De maandlasten beginnen namelijk laag.

Wat houdt de lineaire hypotheek in?

Ook in deze hypotheekvorm los je de schuld af tijdens de looptijd. Iedere maand los je een vast bedrag af op de hypotheekschuld. Aanvullend betaal je de verschuldigde rente over de resterende hypotheekschuld. Door de maandelijkse afbetalingen dalen de maandlasten iedere maand. Het fiscaal voordeel daalt ook na iedere aflossing.

Wat zijn de voordelen van de lineaire hypotheek?

  • In stapjes worden de maandlasten lager
  • Gerekend over de gehele looptijd betaal je minder rente in vergelijking met de annuïteitenhypotheek
  • Recht op hypotheekrenteaftrek
  • Door de snelle aflossing ben je beter bestand tegen waardedalingen van je huis

Wat zijn de nadelen van de lineaire hypotheek?

  • Tijdens de eerste helft van de looptijd zijn de maandlasten hoger dan de annuïteitenhypotheek
  • Door de hoge maandlasten in het begin, kun je mogelijk een lagere hypotheek krijgen

Andere hypotheekvorm kiezen en toch recht houden op hypotheekrenteaftrek

Heb je een hypotheek afgesloten vóór 2013? In dat geval mag je onder voorwaarden de hypotheekvorm uit je oude hypotheek meenemen naar een nieuwe hypotheek. Dan houd je recht op hypotheekrenteaftrek, ondanks dat je geen annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt.

Een starter op de huizenmarkt mag bijvoorbeeld wel een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, maar dan bestaat geen recht op hypotheekrenteaftrek. Door de lage hypotheekrente vallen de financiële gevolgen mogelijk mee, maar laat je wel goed adviseren over deze optie. Wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.