| 8 oktober 2021

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen & de voor/nadelen

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, heb je de keuze tussen twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Eén van de andere vormen kiezen mag ook, echter vervalt dan mogelijk je recht op hypotheekrenteaftrek. Je mag de betaalde hypotheekrente dus niet verrekenen met de Belastingdienst. Jammer, want het voordeel kan in 2021 oplopen tot 43% van de betaalde hypotheekrente.

Wat houdt de annuïteitenhypotheek in?

De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm. Gedurende de rentevast periode (periode dat de rente vaststaat) betaal je iedere maand dezelfde maandlast. In deze maandlast zit de verschuldigde hypotheekrente en een aflossing op de hypotheekschuld. Op de einddatum van de hypotheek is de schuld afbetaald. In het begin betaal je naar verhouding veel aan hypotheekrente, maar door maandelijkse aflossingen los je steeds sneller af op de schuld en daalt de rentelast.

Wat zijn de voordelen van de annuïteitenhypotheek?

 • Recht op hypotheekrenteaftrek
 • De Belastingdienst geeft een deel van de betaalde hypotheekrente terug
 • Per de einddatum is de hypotheekschuld afbetaald
 • In het begin lagere maandlasten in vergelijking met de lineaire hypotheek

Wat zijn de nadelen?

 • De aflossing gaat in het begin niet snel
 • Door dalende belastingteruggave stijgen de netto lasten (betaalde lasten minus het belastingvoordeel)

Voor wie is de annuïteitenhypotheek een verstandige keuze?

Vooral geschikt voor jonge kopers die een stijgend inkomen verwachten. De maandlasten beginnen namelijk laag.

Wat houdt de lineaire hypotheek in?

Ook in deze hypotheekvorm los je de schuld af tijdens de looptijd. Iedere maand los je een vast bedrag af op de hypotheekschuld. Aanvullend betaal je de verschuldigde rente over de resterende hypotheekschuld. Door de maandelijkse afbetalingen dalen de maandlasten iedere maand. Het fiscaal voordeel daalt ook na iedere aflossing.

Wat zijn de voordelen van de lineaire hypotheek?

 • In stapjes worden de maandlasten lager
 • Gerekend over de gehele looptijd betaal je minder rente in vergelijking met de annuïteitenhypotheek
 • Recht op hypotheekrenteaftrek
 • Door de snelle aflossing ben je beter bestand tegen waardedalingen van je huis

Wat zijn de nadelen van de lineaire hypotheek?

 • Tijdens de eerste helft van de looptijd zijn de maandlasten hoger dan de annuïteitenhypotheek
 • Door de hoge maandlasten in het begin, kun je mogelijk een lagere hypotheek krijgen

Andere hypotheekvorm kiezen en toch recht houden op hypotheekrenteaftrek

Heb je een hypotheek afgesloten vóór 2013? In dat geval mag je onder voorwaarden de hypotheekvorm uit je oude hypotheek meenemen naar een nieuwe hypotheek. Dan houd je recht op hypotheekrenteaftrek, ondanks dat je geen annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt.

Een starter op de huizenmarkt mag bijvoorbeeld wel een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, maar dan bestaat geen recht op hypotheekrenteaftrek. Door de lage hypotheekrente vallen de financiële gevolgen mogelijk mee, maar laat je wel goed adviseren over deze optie. Wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. Dat komt doordat starters niet kunnen profiteren van een overwaarde in een te verkopen huis. Met een grote overwaarde in je woning is het mogelijk om je kind te helpen om een hypotheek af te sluiten voor het kopen of verbouwen van een woning. Je hoeft je huis niet te verkopen. Je kunt een extra hypotheek op je huis nemen. Geldverstrekkers werken hier aan mee voor een deel van de overwaarde. In 2022 heb je de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. In 2023 wordt deze regeling flink versoberd.

Oversluiten hypotheek interessant?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Ondanks de boetrente, kun je door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. We bespreken in deze blog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Heb je geld 'over'? Dan loont het om te onderzoeken of je je hypotheek extra kunt aflossen om zo je maandbedrag te verlagen.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Andere woonwensen?

Door de coronacrisis zijn mensen meer aan huis gebonden. Je merkt misschien dat je huis opeens een stuk belangrijker is geworden. Een reden temeer om eens kritisch naar je huis te kijken. Misschien wil je het wel anders indelen? Bijvoorbeeld je zolder ombouwen als werkkamer met een dakkapel. Of een aanbouw plaatsen zodat je meer woonruimte hebt voor je gezin.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook jij wil zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Dan is het oversluiten van je hypotheek wellicht een interessante optie. of toch niet?

Toch een hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau. Wilt u als flexwerker een huis kopen, dan maakt het ontbreken van een vast contract het lastig om een hypotheek te krijgen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Wilt u uw woning ook energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door een HR- ketel aan te schaffen of zonnepanelen te plaatsen? U kunt dan gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet vindt dat het voor starters tussen de 18 en 35 jaar gemakkelijker moet worden om een eigen woning te kopen.
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland

Blog van hypotheekadviseur Menno Ligthart over de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Hoe ziet het traject bij het kopen van een nieuwbouwhuis eruit? En met hoeveel extra woonlasten krijgen we te maken? Menno blogt over zijn adviesgesprek met Brenda en Frank.
Univé Noord-Holland

Vrees voor een hoog boetebedrag

Roy Klouth uit Zwolle blogt over een gezin dat zijn hypotheekrente van 5% wil verlagen. Roy legt uit hoe zij zonder hoge boete toch 120 euro per maand kunnen besparen.