‘We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Mirelle Koning, adviseur arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), werkt al 15 jaar bij Univé Noord-Holland. Ze praat vol passie over haar functie. “Het houden van klantgesprekken, dat vind ik het leukst. Daarbij leg ik graag, zonder vakjargon te gebruiken, uit wat een AOV inhoudt.”

Mirelle geeft graag een voorbeeld van zo’n klantgesprek. “Vanochtend sprak ik een jonge tegelzetter. De ondernemer begint 1 juni zijn eigen bedrijf en wil niet onverzekerd aan de slag gaan. Hij maakt de stap van werknemer naar zelfstandige en dan vallen een aantal zekerheden weg. Hij woont nog thuis, zijn vaste lasten zijn laag, maar onverzekerd aan het werk gaan, dat ziet hij niet zitten. De tegelzetter is kerngezond, dus de medische acceptatie zal geen probleem zijn. Ik verwacht dat ik voor zijn eerste dag als zzp’er alles rond heb. Vanmiddag zie ik hem op ons kantoor in Volendam en ga ik het goede nieuws brengen.”

Beslagen ten ijs

Mirelle, al bijna 15 jaar werkzaam bij Univé Noord-Holland, praat met passie over haar werk. Ze vindt de klantgesprekken het leukst en legt graag – zonder vakjargon te gebruiken – uit wat een AOV inhoudt. Daarbij bereidt ze zich altijd goed voor. Ze wint informatie over haar klanten in, zoekt gegevens op bij de KVK of bekijkt de website en checkt of de ondernemer andere verzekeringen bij Univé Noord-Holland heeft lopen. Mirelle: “Ik kom graag beslagen ten ijs. Wat ik zo leuk aan dit werk vind? Dat zijn vooral de gesprekken met mensen die zelf al het een en ander van de AOV afweten. Het is een complexe verzekering, geen ‘simpel risk’, zoals wij dat noemen. Mijn doel is om de verzekering zo duidelijk en helder mogelijk uit te leggen. En wel zo dat mensen snappen hoe zo’n AOV werkt en dat ze niet voor onaangename verrassingen komen te staan mochten ze ooit met ziekte of uitval te maken krijgen. Vooroordelen neem ik dan ook gelijk weg: ja echt, je krijgt gewoon je uitkering als je een AOV hebt afgesloten en ziek wordt. We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.”

Bedrag premie bepalen

Wat Mirelle tijdens de gesprekken opmerkt, is dat veel zelfstandigen vooral kijken naar de premie. Logisch, een AOV is geen goedkope verzekering en zeker voor een beginnend ondernemer een hap uit het budget. “Daarom vraag ik ook altijd door,” legt Mirelle uit. “Is de ondernemer bijvoorbeeld hoofdkostwinnaar? Wat is de thuissituatie? Wat draagt hij/zij bij aan de financiële lasten? Is er sprake van een spaarpotje? We zijn geneigd om alleen maar naar die maandpremie te kijken, maar de ondernemer moet vooral kijken welk bedrag per maand nodig is om comfortabel te leven. Voor dit bedrag wil je verzekerd zijn.”

50-plusser

Als adviseur arbeidsongeschiktheidsverzekering komt Mirelle veel verschillende ondernemers tegen. Welke klanten vindt zij het leukst om te adviseren? “Jonge zzp’ers die een AOV willen afsluiten, zoals de tegelzetter, zijn dankbare klanten. Maar de vijftigers die voor zichzelf beginnen, mijn leeftijdsgenoten, zijn minstens net zo leuk. Deze mannen en vrouwen hebben hun hele leven voor een baas gewerkt. Het ondernemerschap is dan best een spannende stap. Zo sprak ik laatst een HR-medewerkster en een projectleidster in het onderwijs. Beide vrouwen gingen zelfstandig ondernemen en wilden een AOV afsluiten. Ze hadden allebei in het verleden medische klachten gehad en waren zich dus bewust van de risico’s die je loopt zonder het vangnet van een werkgever. Ook hadden ze een bepaald uitgavepatroon dat ze willen behouden. Nadat ik de AOV voor ze had afgesloten, sliepen de dames een stuk beter.”

Onderhoudsgesprekken

Buiten het geven van advies over het afsluiten van een AOV, voert Mirelle ook onderhoudsgesprekken. “Tijdens zo’n gesprek kijken we of er iets veranderd is aan de situatie. Neem de jonge tegelzetter even als voorbeeld. Op dit moment woont hij nog thuis. Hierdoor zijn de maandlasten laag. Hij gaat 1 juni van start en heeft nog geen spaarpotje opgebouwd. De volgende keer dat ik hem spreek, verwacht ik dat er veel veranderd zal zijn. Hopelijk heeft hij dan een goedlopende tegelzetterij, veel opdrachten en leuke klanten. Misschien heeft hij zelfs wel een huis gekocht en een spaarpotje opgebouwd. Op zijn nieuwe situatie zal de arbeidsgeschiktheidsverzekering moeten worden aangepast. En daar help ik hem natuurlijk weer graag mee.”

Ondernemen is mooi, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Stel dat je door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Als ondernemer heb je dan geen vangnet vanuit de overheid. Voor deze situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé.

Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Wij hebben ook veel aandacht voor je herstel. Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kan je experts om advies vragen over je bedrijfsvoering en gezondheid.

Gratis informatiegesprek

Wat kun je van ons verwachten?
Onze AOV-adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens een gratis informatiegesprek van ongeveer 30 minuten geven zij je informatie over de mogelijkheden en inzicht in de financiële gevolgen wanneer je arbeidsongeschikt mocht raken. 

Laatste blogs

Adviseur aan het woord: Tom Ootes

Tom Ootes, een bevlogen agrarisch adviseur bij Univé Noord-Holland, deelt zijn passie en ervaring in een inspirerend verhaal. Na wat omzwervingen vielen alle puzzelstukjes voor Tom Ootes op hun plek. Nu voelt hij zich als een vis in het water. “Ik kom bij de mooiste bedrijven en mag de hele dag gesprekken voeren en koffiedrinken. Én ik mag ondernemers behoeden voor financiële ellende. Mooier wordt het niet!”

Boerencamping: Kamperen tussen bollen, duinen en strand

In het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland ligt camping Duinzoomhoeve. Een kleinschalige boerencamping, gerund door het echtpaar Mary en Jan Romar en hun dochter Suzan. “Wie hier in de juiste periode komt kamperen, wordt wakker tussen de fleurige en kleurrijke bloeiende tulpenvelden.”

Overleeft jouw bedrijf een brand?

De gevolgen van een bedrijfsbrand reiken vaak verder dan alleen de materiële schade. Het hele bedrijf kan stil komen te liggen, terwijl de kosten doorlopen. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven de gevolgen van een brand in hun bedrijf onderschatten. In onze blog geven we een aantal tips zodat je goed voorbereid bent, mocht jou dit overkomen.

Hoe een klein vonkje een grote brand veroorzaakt

Een van de stallen van kalverhouder Jan van der Wal in Kootwijkerbroek was toe aan onderhoud. De spijlen van de afscheidingshekken lieten los en moesten gelast worden. Toen begin september de stal leeg stond, was dat een goed moment om de klus te klaren. Maar dat ging vreselijk fout.

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.