‘We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Mirelle Koning, adviseur arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), werkt al 15 jaar bij Univé Noord-Holland. Ze praat vol passie over haar functie. “Het houden van klantgesprekken, dat vind ik het leukst. Daarbij leg ik graag, zonder vakjargon te gebruiken, uit wat een AOV inhoudt.”

Mirelle geeft graag een voorbeeld van zo’n klantgesprek. “Vanochtend sprak ik een jonge tegelzetter. De ondernemer begint 1 juni zijn eigen bedrijf en wil niet onverzekerd aan de slag gaan. Hij maakt de stap van werknemer naar zelfstandige en dan vallen een aantal zekerheden weg. Hij woont nog thuis, zijn vaste lasten zijn laag, maar onverzekerd aan het werk gaan, dat ziet hij niet zitten. De tegelzetter is kerngezond, dus de medische acceptatie zal geen probleem zijn. Ik verwacht dat ik voor zijn eerste dag als zzp’er alles rond heb. Vanmiddag zie ik hem op ons kantoor in Volendam en ga ik het goede nieuws brengen.”

Beslagen ten ijs

Mirelle, al bijna 15 jaar werkzaam bij Univé Noord-Holland, praat met passie over haar werk. Ze vindt de klantgesprekken het leukst en legt graag – zonder vakjargon te gebruiken – uit wat een AOV inhoudt. Daarbij bereidt ze zich altijd goed voor. Ze wint informatie over haar klanten in, zoekt gegevens op bij de KVK of bekijkt de website en checkt of de ondernemer andere verzekeringen bij Univé Noord-Holland heeft lopen. Mirelle: “Ik kom graag beslagen ten ijs. Wat ik zo leuk aan dit werk vind? Dat zijn vooral de gesprekken met mensen die zelf al het een en ander van de AOV afweten. Het is een complexe verzekering, geen ‘simpel risk’, zoals wij dat noemen. Mijn doel is om de verzekering zo duidelijk en helder mogelijk uit te leggen. En wel zo dat mensen snappen hoe zo’n AOV werkt en dat ze niet voor onaangename verrassingen komen te staan mochten ze ooit met ziekte of uitval te maken krijgen. Vooroordelen neem ik dan ook gelijk weg: ja echt, je krijgt gewoon je uitkering als je een AOV hebt afgesloten en ziek wordt. We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.”

Bedrag premie bepalen

Wat Mirelle tijdens de gesprekken opmerkt, is dat veel zelfstandigen vooral kijken naar de premie. Logisch, een AOV is geen goedkope verzekering en zeker voor een beginnend ondernemer een hap uit het budget. “Daarom vraag ik ook altijd door,” legt Mirelle uit. “Is de ondernemer bijvoorbeeld hoofdkostwinnaar? Wat is de thuissituatie? Wat draagt hij/zij bij aan de financiële lasten? Is er sprake van een spaarpotje? We zijn geneigd om alleen maar naar die maandpremie te kijken, maar de ondernemer moet vooral kijken welk bedrag per maand nodig is om comfortabel te leven. Voor dit bedrag wil je verzekerd zijn.”

50-plusser

Als adviseur arbeidsongeschiktheidsverzekering komt Mirelle veel verschillende ondernemers tegen. Welke klanten vindt zij het leukst om te adviseren? “Jonge zzp’ers die een AOV willen afsluiten, zoals de tegelzetter, zijn dankbare klanten. Maar de vijftigers die voor zichzelf beginnen, mijn leeftijdsgenoten, zijn minstens net zo leuk. Deze mannen en vrouwen hebben hun hele leven voor een baas gewerkt. Het ondernemerschap is dan best een spannende stap. Zo sprak ik laatst een HR-medewerkster en een projectleidster in het onderwijs. Beide vrouwen gingen zelfstandig ondernemen en wilden een AOV afsluiten. Ze hadden allebei in het verleden medische klachten gehad en waren zich dus bewust van de risico’s die je loopt zonder het vangnet van een werkgever. Ook hadden ze een bepaald uitgavepatroon dat ze willen behouden. Nadat ik de AOV voor ze had afgesloten, sliepen de dames een stuk beter.”

Onderhoudsgesprekken

Buiten het geven van advies over het afsluiten van een AOV, voert Mirelle ook onderhoudsgesprekken. “Tijdens zo’n gesprek kijken we of er iets veranderd is aan de situatie. Neem de jonge tegelzetter even als voorbeeld. Op dit moment woont hij nog thuis. Hierdoor zijn de maandlasten laag. Hij gaat 1 juni van start en heeft nog geen spaarpotje opgebouwd. De volgende keer dat ik hem spreek, verwacht ik dat er veel veranderd zal zijn. Hopelijk heeft hij dan een goedlopende tegelzetterij, veel opdrachten en leuke klanten. Misschien heeft hij zelfs wel een huis gekocht en een spaarpotje opgebouwd. Op zijn nieuwe situatie zal de arbeidsgeschiktheidsverzekering moeten worden aangepast. En daar help ik hem natuurlijk weer graag mee.”

Ondernemen is mooi, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Stel dat je door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Als ondernemer heb je dan geen vangnet vanuit de overheid. Voor deze situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé.

Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Wij hebben ook veel aandacht voor je herstel. Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kan je experts om advies vragen over je bedrijfsvoering en gezondheid.

Gratis informatiegesprek

Wat kun je van ons verwachten?
Onze AOV-adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens een gratis informatiegesprek van ongeveer 30 minuten geven zij je informatie over de mogelijkheden en inzicht in de financiële gevolgen wanneer je arbeidsongeschikt mocht raken. 

Laatste blogs

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.