Kan ik mijn auto zomaar uitlenen?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

‘Ja hoor, pak mijn auto maar. Ik ben toch goed verzekerd.’ Je leent misschien je auto wel eens uit en denkt dit dan ook. Maar vindt je verzekering het ook een goed idee? En wat zijn de gevolgen bij schade? ‘Het lijkt onschuldig, maar het kan vervelend uitpakken’, Emiel Hess Winkelcoördinator en Verzekeringsadviseur bij Univé Zwolle vertelt.

Kinderen op wintersport

‘We krijgen regelmatig vragen over de autoverzekering. Met name over het uitlenen van auto’s en de gevolgen bij schade. Ja, je mag je auto uitlenen. Maar bij schade kunnen er vervelende situaties ontstaan’, vertelt Emiel Hess. Met vijftien dienstjaren bij Univé heeft hij al veel meegemaakt. ‘Laatst vertelde een klant trots dat zijn kinderen binnenkort op wintersport gaan met zijn auto. Natuurlijk vond ik het een mooi gebaar dat hij zijn auto beschikbaar stelt. Maar ik vroeg hem ook of hij zich bewust was van de gevolgen mocht er schade ontstaan. Het kan namelijk zijn dat dan je maandelijkse premie fors omhoog gaat. En als je alleen een WA-verzekering hebt, valt er bij schade door eigen schuld niets te claimen bij de verzekering. Dat kan dan oplopen tot duizenden euro’s. Hij had zich dit niet gerealiseerd en was blij met ons gesprek. Hij gaat nog eens overwegen of het uitlenen van zijn auto een verstandige keuze is.’

Wanneer mag je je auto uitlenen?

Als eigenaar van jouw auto mag je zelf bepalen aan wie je je auto wilt uitlenen. Vanzelfsprekend moet diegene in het bezig zijn van een geldig rijbewijs en zich houden aan de verkeersregels. Emiel: ‘Op zich is dit natuurlijk niet heel spannend. Eigenlijk meer dan logisch. Bij misbruik van de situatie is dit een ander verhaal.’

Emiel vervolgt: ‘Voor jongeren tot en met 27 jaar geldt over het algemeen een hogere premie. Dit heeft te maken met de beperkte rijervaring en het feit dat er meer (grotere) schades worden veroorzaakt door beginnende bestuurders. En vaak zijn er weinig of geen schadevrije jaren opgebouwd. Vanwege deze hoge premie, komt het wel eens voor dat de autoverzekering op naam van de ouders wordt afgesloten. Dat kan honderden euro’s premie per jaar verschil maken. Op papier wordt er dan niet eerlijk antwoord gegeven op de vraag wie de eigenaar van de auto is of wie de regelmatige bestuurder is van de auto. Komt de verzekeraar daar bij een schade achter, dan kunnen daar consequenties aan zitten. Deze constructie is ook onverstandig omdat er dan door het kind geen schadevrije jaren worden opgebouwd.

Let op bij regelmatig uitlenen!

Leent iemand, bijvoorbeeld je kind of buurvrouw, zo vaak je auto dat hij of zij in feite de regelmatige bestuurder is en niet jij? Dan moet je dit doorgeven aan je verzekeraar. Die bepaalt vervolgens of dit wel kan. Als je dit niet doet en bij een ongeval of andere schade door de autolener, blijkt dat hij of zij diegene is die het meest in de auto rijdt, wordt er misbruik gemaakt van de verzekering. En dat kan gevolgen hebben voor een uitkering bij schade. Dat is een situatie die je wilt voorkomen.’

Maak afspraken

Emiel: ‘Het uitlenen van je auto lijkt heel onschuldig. En zonder schade is dat natuurlijk ook zo. Maar het is wel verstandig om samen na te denken over de consequenties als er wel iets gebeurt. Denk aan het betalen van boetes, de kans op verhoging van maandelijkse premie bij schade en wat te doen bij schade door eigen schuld bij alleen een WA-verzekering. Allemaal zaken die de moeite waard zijn om vooraf te bespreken. Dat kan een hoop ellende besparen.’

Voor advies of vragen ben je van harte welkom in onze Univé winkels of telefonisch via: 0592 349 340.

Of je nu een vraag hebt over het uitlenen van je auto, het claimen van een schade of over je autoverzekering zelf – wij zijn er voor je. Onze adviseurs in onze winkels staan voor je klaar, net als onze collega’s aan de telefoon. Zo is er altijd iemand voor je beschikbaar die je kan helpen met je vragen. 

Gratis Verzekeringscheck

Ben je benieuwd of je autoverzekering nog bij je persoonlijke situatie past? Misschien omdat je minder kilometers bent gaan rijden, of omdat je auto inmiddels is verouderd. Dan helpen we je graag door middel van een gratis Verzekeringscheck. Tijdens deze check komen we erachter of de verzekering nog past bij je situatie. Is dat niet het geval, hoor je dat direct van ons!

Laatste blogs

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Hoe een klein vonkje een grote brand veroorzaakt

Een van de stallen van kalverhouder Jan van der Wal in Kootwijkerbroek was toe aan onderhoud. De spijlen van de afscheidingshekken lieten los en moesten gelast worden. Toen begin september de stal leeg stond, was dat een goed moment om de klus te klaren. Maar dat ging vreselijk fout.

‘De duofiets is een perfecte oplossing en geeft ons veel vrijheid’

Het Rekerhuis ligt in het groen en op slechts acht minuten fietsen van de Alkmaarse binnenstad. “Daarom wilde ik ook graag een duofiets”, vertelt Ellis. “Fietsen geeft je vrijheid en iedereen hier houdt ervan. Niet alle bewoners zijn in staat om op een driewieler of tandem te fietsen, dus een duofiets leek me een hele mooie oplossing. Eentje waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Maar die hadden we dus niet…”

'Door de donatie zijn we nu alle vijf goed zichtbaar’

Jan Grootenboer is vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Heiloo. Hij gaat bij scholen langs, neemt verkeersexamens af, controleert fietsverlichting en vertelt over de gevaren van de dode hoek. “Zichtbaarheid is een belangrijk thema in het verkeer. Met onze nieuwe jassen, gedoneerd door het Univé Ledenfonds, zijn wij als vrijwilligers zelf nu ook beter zichtbaar.”