Met een goed (verzekerd) gevoel op de fiets

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Nederland is een fietsland. Gemiddeld fietst een inwoner ongeveer vier kilometer per dag. Het vaakst gebruiken we de fiets om boodschappen te doen, te winkelen, voor uitgaan, sport en hobby. Om zo zorgeloos mogelijk te fietsen, is goed onderhoud natuurlijk belangrijk. Je ketting, banden, remmen, kabels en lagers moeten altijd in topconditie zijn. Naast goed onderhoud, geeft een fietsverzekering ook rust. Lees snel verder waarom het belangrijk is om je fiets goed te verzekeren.

Karina Leek-Reyne is fervent fietsliefhebber en sinds 2000 werkzaam als verzekeringsadviseur bij Univé. Karina: ‘Een fietsverzekering wordt voornamelijk afgesloten om te beschermen tegen diefstal en beschadiging. De afgelopen jaren is de waarde van gestolen fietsen enorm gestegen. Grote bendes gaan georganiseerd te werk en helaas met veel financiële en ook emotionele schade bij de slachtoffers als gevolg. Met een fietsverzekering van Univé wordt tot drie jaar lang de nieuwkoopprijs bij een nieuwe fiets terugbetaald.* Voor veel mensen is dit een heel prettig idee.’

Soorten verzekeringen

Univé heeft drie soorten fietsverzekeringen. Voor de elektrische fiets, de stadsfiets en de racefiets en mountainbike. Karina: ‘Populair zijn tegenwoordig de elektrische (bak)fietsen. Over het algemeen ligt de aanschafwaarde van dit soort fietsen ook hoger dan een stadfiets. Overigens geldt de dekking niet alleen bij diefstal maar ook op onderdelen. Laatst konden wij nog een meneer helpen waarvan zijn accu was gestolen van zijn elektrische fiets. Dat zijn flinke kosten als je niet verzekerd bent.’

Voor de zekerheid

Karina en haar man houden ook erg van fietsen. Op donderdag zijn zij vrij en gaan er dan samen op uit. Karina: ‘Wij zijn fietsliefhebbers maar eigenlijk vooral voor de gezelligheid. Een koppie hier, een appeltaartje daar. Ja hoor, daar genieten wij enorm van. Enkele jaren terug hebben wij elektrische fietsen gekocht en fietsen met veel plezier heel wat kilometers in de buurt en ook verderop. We pakken regelmatig de auto, fietsen op de drager en dan gaan we naar Drenthe of de Veluwe. Het is prachtig daar. Voor ons was de aanschaf van deze fietsen ook een grote investering. Daarom hebben wij ook direct de fietsverzekering afgesloten. Dat geeft toch meer rust.’

Pechhulp

Maar misschien wel het meest bijzondere: Univé biedt ook pechhulp aan. Karina: ‘De pechhulp van Univé is heel erg handig. Zo kon ik laatst een klant helpen. Zij was met een vriendin een paar dagen op fietsvakantie en sliep in een Bed & Breakfast. Tijdens het fietsen kreeg zij een lekke band. Zij heeft de pechhulp ingeschakeld en binnen dertig minuten was er iemand aanwezig die haar naar de fietsenmaker kon brengen. Deze mevrouw was erg blij met de service en kon gelukkig haar fietstocht weer voortzetten.’ Bij de verzekering van elektrische fietsen zit de pechhulp standaard in het pakket. Bij de stads-, racefiets en mountainbike kun je dit meeverzekeren voor € 0,71 per maand. Naast de pechhulp biedt de verzekering nog meer voordelen: de verzekering is altijd opzegbaar, er is werelddekking en er wordt rekening gehouden met een prijsstijging van vijftien procent voor de aanschaf van een vervangende fiets. Karina: ‘Met de fietsverzekering van Univé heb je eigenlijk altijd een passende verzekering. Of je nu thuis bent, op of fietsvakantie ver van huis. Hoe fijn is dat?’

Bron fietsfeiten: CBS

*Als verzekeraar vergoeden we tot drie jaar na ingang van de fietsverzekering de nieuwwaarde van een nieuwe fiets bij diefstal. Bij tweedehands fietsen betalen we tot drie jaar de waarde die op de polis komt te staan. Deze waarde wordt bij aanvang vastgesteld en zal in de regel al snel de aanschafwaarde zijn. 

Voordelig en goed je fiets verzekeren

Fiets mee met Univé!

Het voorjaar is gestart. Hét perfecte moment om weer eens lekker te gaan fietsen, helemaal wanneer je fietst met de wind in de rug en het zonnetje op je gezicht. Speciaal voor jou hebben wij samen met Fietsnetwerk.nl – een aantal mooie fietsroutes geselecteerd.

Laatste blogs

Zonder vrijwilligers en donaties kan het Waterdamkamp niet bestaan

Elk jaar, aan het einde van de zomervakantie, wordt voor de Volendamse basisschoolleerlingen uit groep acht het Waterdamkamp georganiseerd. En hoewel het driedaagse feestje net afgelopen is en de tenten net afgebroken zijn, denken de vrijwilligers en initiatiefnemers Ingrid, Jan, Geert en Irma alweer na over de editie van 2024; het inmiddels tiende Waterdamkamp. Irma: “Mijn handen jeuken hoor. Hier krijgen we alle vier zoveel energie van!”

Ledenfondsdonatie Stichting Sailwise

Zo’n vijftig jaar geleden werd SailWise opgericht. Een stichting die actieve watersport voor mensen met een beperking mogelijk maakt. Directeur Renske Rietbergen: “Zelf ben ik fervent watersportliefhebber en vind dat iedereen het water op zou moeten kunnen. Bij SailWise zorgen we dat dit mogelijk wordt.”

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.