‘BuurtBankjes zijn niet zomaar bankjes, het zijn bankjes met een missie’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Je zou denken; een tuinbank is een tuinbank. In veel gevallen bestaande uit een paar houten planken en vier poten. Gewoon een plek om even te zitten. Klopt als een bus, tót die bank een verbindende functie krijgt en de naam BuurtBankje mag dragen. Sylvia Verhoeven en Daniëlle Goosens vertellen over dit fenomeen.

Eigenlijk verklapt de naam het al, maar toch even een uitleg: een BuurtBankje is een bankje, maakt niet uit wat voor soort, dat in de buurt wordt geplaatst. Op het BuurtBankje mag iedereen plaatsnemen. Het is een meubelstuk met een missie; hier leren bewoners elkaar kennen. Dit zitplekje verbindt. Inmiddels staan er zo’n 1959 BuurtBankjes in Nederland, mogelijk gemaakt door stichting De Buurt.

BuurtBankjes-ambassadeur

Eén van die 1959 Buurtbankjes is te vinden in een speeltuin in Zaandam. Dit bankje is neergezet door Sylvia, beter bekend als BuurtBankjes-ambassadeur. Sylvia vertelt. “Wij hadden een nieuwe tuinset gekocht. Net op het moment dat ik me af begon te vragen wat er met onze oude houten banken moest gebeuren, las ik een bericht op Facebook over BuurtBankjes. Ik ben op de website gaan kijken, werd enthousiast en wilde van onze oude meubels een BuurtBankje maken. Eenmaal aangemeld kreeg ik een welkomstpakket met twee BuurtBankjes logo’s, vlaggetjes en posters in de brievenbus. De logo’s zijn belangrijk; zo weten de boa’s dat ik niet zomaar mijn oude meubel op straat heb gezet, maar dat het hier gaat om banken met een functie.”

Mensen mét en zonder kinderen komen naar de speeltuin

En een functie hebben de bankjes zeker. “Onze twee BuurtBankjes hebben we in de speeltuin gezet, direct grenzend aan onze tuin”, vertelt BankjesHost Sylvia. “We zijn een hechte, gezellige buurt waar veel mensen elkaar kennen en waar nieuwe bewoners ook welkom zijn. Sinds de bankjes er staan, weten niet alleen kinderen, maar ook volwassen buurtbewoners de speeltuin te vinden. Soms mét kinderen, soms zonder. We babbelen wat en mensen nemen hapjes en drankjes mee. En we hebben ook al van alles georganiseerd; een zomerfeest en buurt-barbecue. Op de planning staat nog een winter/kerst-barbecue. We vragen dan eerst toestemming aan de gemeente. Daarna gooien we flyers in de bus, ruim rondom de speeltuin. Over wie wat meeneemt, houden we contact via de buurtapp.”

Univé Buurtfonds

Het Univé Buurtfonds helpt graag bij het realiseren van zoveel mogelijk nieuwe ontmoetingen tussen bewoners en steunt stichting De Buurt. Daarom zijn aan alle Univé-winkels BuurtBankjes aangeboden. Inmiddels staat er ook een exemplaar voor de deur van de Univé-winkel in Hoorn. Coördinator Daniëlle Goosens: “Eerlijk is eerlijk, ik zag het BuurtBankje niet zo zitten. Onze winkel zit in de binnenstad van Hoorn en ik was bang dat het bankje gestolen zou worden. Na de enthousiaste verhalen van mijn collega’s, wilde ik het toch wel proberen. Zodoende staat dus ook bij ons een knalgroen BuurtBankje voor de deur.”

Helemaal om

Het BuurtBankje in Hoorn is een succes. “Het bankje stond nog niet goed of wel, toen de eerste mensen al plaatsnamen”, vertelt Daniëlle. “Hoorn is dan wel een stad, maar een hechte community. Veel mensen kennen elkaar. Winkelend publiek neemt hier even plaats om uit te rusten en een praatje te maken en ook onze klanten gebruiken het bankje. Bij slecht weer zetten we het BuurtBankje binnen. En wat denk je? Ondanks dat we genoeg andere zitplaatsen in de winkel hebben, trekt ook hier het groene bankje. Zodra je de winkel binnenstapt, zie je hem al staan. Je schuift er zo met je billen op en dan zit hij ook nog eens lekker. Nee hoor, ik ben helemaal om! Dit BuurtBankje blijft.”

Univé Ledenfonds

Benieuwd naar andere initiatieven in de buurt?