Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Zonnepanelen plaatsen

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

Zonnepanelen installeren op een schuin dak is niet zonder gevaar. Installatiebedrijven kiezen daarom wel voor valbeveiligingsmiddelen, zoals een harnas met een vallijn of een valstopblok. Alleen zijn die middelen niet zo geschikt voor werken op schuine daken, omdat er vrijwel altijd een goed ankerpunt ontbreekt. Ook zit de beveiliging vaak in de weg bij het werk. Dat geldt ook als je een daklijnenset over het dak aanbrengt en je daaraan zekert met een harnas en een lijnklem. Die manier van werken moet je bovendien goed oefenen. Zijn jouw medewerkers getraind? En die zzp’er die je inhuurt?

Investeren in veiligheid

Met collectieve voorzieningen werk je een stuk veiliger en comfortabeler op een schuin dak. Denk aan een (rol)steiger, het liefst met een zonnepanelenlift want dat scheelt enorm in het tillen. Verder plaats je een hekwerk aan weerszijden van de (rol)steiger, zodat iemand die uitglijdt opgevangen wordt. Helaas gebruiken veel installatiebedrijven deze voorzieningen niet. De bezwaren? Te duur en te tijdrovend. Maar is dat wel zo? Ja, het is even een investering, maar het materiaal schrijf je in 10 jaar af en je kunt het ieder jaar bij tientallen projecten gebruiken. Een rekensom leert dan dat deze veiligheidsmaatregelen slechts enkele tientjes per opdracht kosten. En tijdrovend? Bij veel installatiewerk voor particulieren heb je een (rol)steiger van gemiddeld formaat nodig. Die bouw je met twee man in een uurtje op.

Risico’s en maatregelen in de RI&E

Wanneer je als installatiebedrijf mensen in dienst hebt of externe krachten inhuurt, ben je verplicht om voor een veilige werkplek te zorgen en je te houden aan wetgeving over werken op hoogte. Ook moet je in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vastleggen welke risico’s je mensen lopen en welke maatregelen jij treft om ongevallen te voorkomen. Maar los van de verplichtingen, je wilt toch helemaal niet dat iemand met wie jij werkt door een val letsel oploopt of overlijdt? Maak daarom serieus werk van preventie, schaf de nodige voorzieningen aan en instrueer medewerkers en freelancers goed voordat ze het dak op gaan. En bespreek met je Univé-adviseur welke verzekeringen je afsluit voor je medewerkers.

Ook als zzp’er veilig werken

Je kunt ook als zzp’er gevraagd worden om voor een installatiebedrijf zonnepanelen te plaatsen. Natuurlijk pak je die klus aan. Maar wat spreek je af met je opdrachtgever? Want stel dat je per ongeluk schade veroorzaakt, ben jij dan aansprakelijk of het installatiebedrijf? En je wilt graag veilig werken. Maar moet je zelf zorgen voor veiligheidsvoorzieningen of is dat de verantwoordelijkheid van het bedrijf waar je voor werkt? Ga niet zomaar aan de slag, maar leg vast hoe de samenwerking geregeld is. Dan weet je ook wat jouw risico’s zijn, wat je zelf moet regelen en zelf moet verzekeren. 

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Een positieve kijk op de RI&E

Veel ondernemers denken bij een Risico Inventarisatie & Evaluatie aan gedoe en kosten. Het kan voelen als een verplicht nummer waar je mee opgezadeld wordt. Maar een RI&E kun je ook zien als de start om kosten te besparen en meer winst te maken. Bijvoorbeeld omdat je ziekteverzuim een stuk lager uitvalt. Univé helpt je om je RI&E in orde te krijgen. Ben je benieuwd naar de winstpunten die jij uit een RI&E kunt halen?

Tien tips om dieven van je erf te houden

Steeds vaker worden agrariërs slachtoffer van diefstal op het erf. Her erf ligt vaak afgelegen, is niet overal even goed verlicht en er is weinig toezicht. Maar er is wél een kapitaal aan werktuigen, elektrisch gereedschap en kostbare GPS-systemen aanwezig. Hoe aantrekkelijk wil je het hebben als crimineel? Preventieve maatregelen zijn daarom essentieel. Wij hebben 10 diefstalpreventietips op een rij gezet. Tref je maatregelen en houd de dieven van je erf.

Adviseur aan het woord: Michel en Jorien

Jorien en Michel zijn de drijvende kracht achter onze nieuwe MKB-desk, speciaal opgericht voor klein zakelijk. Met hun persoonlijke aanpak en diepgaande kennis, bieden ze ondernemers niet alleen verzekeringen aan, maar ze helpen deze ondernemers ook groeien. Lees meer over hun reis en de impact die ze maken in onze blog.

Isolatiemateriaal in de stal

Veel daken van oudere stallen zijn geïsoleerd met PUR of EPS. Maar dit isolatiemateriaal is erg brandbaar en mag bij nieuwbouw van een stal niet meer gebruikt worden. Bas Luitjes, risicodeskundige bij Univé, legt uit wat de alternatieven zijn en welke voor- en nadelen je tegen elkaar afweegt als je een keuze maakt.

Nieuwe Primera winkel in Schagen

Ondanks de digitale trend blijft een fysieke winkel relevant. Dat vindt ook Joran Idema, de trotse eigenaar van Primera Schagen. Hij deelde zijn verhaal met ons over het openen van zijn eigen winkel. Lees meer over Joran’s ondernemersavontuur en hoe hij zijn droom waarmaakte in onze volledige blog.