Cybercrime, een serieus gevaar voor de agrarische sector

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Juul Dijkhuis

Cybercrime agrarisch

Bij de term cybercrime denk je waarschijnlijk aan banken en de Belastingdienst die worden belaagd door cybercriminelen, maar helaas treft het meer sectoren. Alle bedrijven die geheel of deels online werken, kunnen belaagd worden door phishing of het plaatsen van ransomware (afpersing door een virus in de  computersystemen). Dit kan een architect of een aannemer overkomen, maar ook ondernemers in de agrarische sector kunnen de klos zijn. Hoe verklein je de kans dat je online wordt overmeesterd? Met een steengoede beveiliging.

Digitaal gemak brengt ook gevaren

Het digitaal werken biedt gemak, maar maakt ondernemingen ook kwetsbaar. Bij agrarische bedrijven is het digitaal werken niet meer weg te denken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan klimaatbeheersing, automatische koeling, maar ook toepassingen om op afstand de gezondheid van de dieren in de gaten te houden. Een agrarisch bedrijf lijkt geen logisch doelwit voor cybercrime, maar toch is het een serieus te nemen gevaar.

Hoe kan cybercrime uw bedrijf treffen?

Iets eenvoudigs als op afstand de temperatuur van de aardappelopslag kunnen instellen biedt gemak, maar de toegang moet niet in verkeerde handen komen. Hackers kunnen op afstand een agrarisch bedrijf gijzelen en bijvoorbeeld losgeld eisen om weer onder de gijzeling uit te komen. Ze gijzelen bijvoorbeeld de financiële administratie of de hackers gooien de klimaatbeheersing volledig om, met gevolgen voor de oogst. Ook met een goede beveiliging kan het veiligheidssysteem nog zwakke plekken hebben.

Aandacht besteden aan de digitale veiligheid

De digitale processen zijn zeer waardevol en cruciaal voor het kunnen functioneren van de onderneming. Daarom is het belangrijk om de hoogste mate van veiligheid in te bouwen. Zo kan je de kans op een digitale aanval zo klein mogelijk maken. Gebruik bijvoorbeeld geen standaard en eenvoudige wachtwoorden. Vooral voor ondernemers bij wie privé en zakelijk door elkaar heen lopen, is het gevaar groter. De kinderen werken bijvoorbeeld ook in het netwerk en kunnen onbedoeld criminelen toegang geven tot de systemen van jouw (agrarische) bedrijf.

Met aandacht voor de beveiliging door professionals kan je de kans op cybercrime zo klein mogelijk maken, maar volledig wegnemen is onmogelijk. Je kunt het vergelijken met inbraakbeveiliging: met de best mogelijke beveiliging kan je de kans op inbraak zo klein mogelijk maken, maar 100% voorkomen lukt niet. Met een cybercrimeverzekering kan je de gevolgen van cybercrime zo klein mogelijk maken. Je krijgt niet alleen financiële ondersteuning, maar ook hulp bij het weer oplossen van de ontstane cyberproblemen. 

Cybercriminelen beschadigen bijvoorbeeld bestanden (data) die voor de bedrijfsvoering cruciaal zijn. De herstelkosten bedragen bijvoorbeeld € 5.000. Deze kosten kan je indienen bij Univé als je een cybercrimeverzekering hebt. Of door een datalek wordt je aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Ook voor deze kosten kan je je verzekeren met de cybercrimeverzekering.

Cybercrime is een onderschat probleem door veel ondernemers. Als de afhankelijkheid van het internet groot is, kunnen we hetzelfde zeggen over de dreiging van cybercrime. Door er aandacht voor te hebben, kan je als agrarische ondernemer al een stap zetten naar het veiliger ondernemen.

Gratis Cyberwebinar

Op woensdag 10 november organiseren wij een gratis online Cyberwebinar voor ondernemers. Duik samen met ons in de wereld van cybercrime anno 2021. Tijdens het event geven cyber-experts Dave Maasland, Ezra Windhorst en Univé je nieuwe inzichten, waardevolle tips én ontdek je hoe gemakkelijk hackers kunnen inbreken in bedrijfssystemen Hier wil je bij zijn! 

Laatste blogs

Horrorschuur

Horrorschuren

Ben jij onbewust verhuurder van een 'horrorschuur' en kom je bij een inval pas achter de criminele activiteiten? Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Wij vertellen je daarom waar je op moet letten bij de verhuur van je pand.

Gegroeid als zzp'er? Denk aan mogelijke risico's

Ben jij gegroeid als zzp’er? Dan komen er ook ineens risico’s om de hoek kijken waar je misschien niet meteen aan denkt. Gelukkig kun je de risico’s flink verkleinen. Bij Univé denken we mee met jou als groeiende zzp’er.
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen: waar moet je op letten?

Zonnepanelen op het dak van jouw bedrijfspand, kantoorgebouw, ligboxenstal of bollen- of akkerbouwschuur? Je bent niet de enige. Logisch ook: het is duurzaam, je bespaart energiekosten en draagt je steentje bij aan de doelen in het klimaatakkoord. Maar waar moet je nou op letten als je zonnepanelen wilt plaatsen?

De belangrijkste verzekeringen voor een zzp’er in de bouw

Hoe jij jouw werk moet doen, hoeven we je niet te vertellen. Dat weet jij als geen ander. Het is onze taak om jou te voorzien van de verzekeringen die je écht nodig hebt als je zzp’er bent in de bouw. Daar vertellen we je graag meer over.

Zakelijke (brand)verzekeringen

Een gebouw en/of inventaris zijn van cruciaal belang, Of je nu een winkel, een boerderij of een fabriek hebt. Want zonder gebouw en/of inventaris heb je geen bedrijf. Het is daarom verstandig om een brandverzekering af te sluiten.