‘Mijn meelwormen zitten boordevol gezonde eiwitten’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Wouter Simons, eigenaar van het gloednieuwe bedrijf EntoBreed, heeft een missie: de 45-jarige Zwollenaar wil een bijdrage leveren aan de voedingsindustrie en het eetpatroon van mensen veranderen. En dat doet hij door middel van zijn meelwormen. Kleine beestjes, vol eiwitten.

Na een jaar van voorbereidingen, startte Wouter begin april 2021 zijn agrarische startup. Inmiddels heeft de meelwormenproducent twaalf man in dienst en voorspelt hij dat de 2000 vierkante meter grote bedrijfshal op industrieterrein De Marslanden in Zwolle, einde dit jaar alweer te klein zal zijn. Want de zaken gaan goed: niet alleen Nederlandse bedrijven zijn geïnteresseerd in zijn product, ook buitenlandse bedrijven weten hem inmiddels te vinden. Kers op de taart was het feit dat EntoBreed vorig jaar werd genomineerd tot ‘Starter van het Jaar Regio Zwolle 2021’. Dit vanwege het duurzame profiel, de goede voorbereidingen en razendsnelle opstart.

Boordevol eiwitten

Wouter, getrouwd en vader van twee dochters, ziet dat mensen behoefte hebben aan vleesvervangers. Zijn meelwormen zullen, als het aan hem ligt, binnen tien jaar elk huishouden in Nederland voorzien van op zijn minst één maaltijd per week met ingrediënten gewonnen uit meelwormen. Dat is zijn missie. Hoe is Wouter op dit idee gekomen? “Je ziet dat we met z’n allen bewuster geworden zijn van wat we eten, hoe onze maaltijd tot stand is gekomen en wat de impact daarvan op het milieu is”, legt de eigenaar van EntoBreed uit. “Het maatschappelijke draagvlak voor de veehouderij neemt af. Dat stukje vlees, eitje of melkproduct hoeft voor velen niet meer elke dag, maar dat betekent dan wel dat we onze eiwitten op een andere manier binnen moeten krijgen. En dat is precies de reden waarom ik mijn insectenkwekerij ben gestart. Niet alleen zitten mijn meelwormen boordevol eiwitten en zijn het prima vleesvervangers, we dragen met ons agrarisch bedrijf ook bij aan een duurzamere wereld. We hebben voor de meelwormkweek weinig water en ruimte nodig en produceren bijna geheel CO2-neutraal. Bovendien zijn de kweekcellen waarin we kweken slim ingericht; ze verbruiken weinig energie en de insectenmest die na de kweek overblijft verkopen we als vervanger van kunstmest. Ons kweeksysteem heeft zo een minimale impact op de leefomgeving en het milieu.”

Onherkenbaar verwerkt

Tot nu toe worden de producten, de ingrediënten van EntoBreed, nog nauwelijks in ons voedsel verwerkt, maar worden ze gebruikt voor het voer van huisdieren. Wouter: “En er wordt met een groot deel van de ingrediënten grootschalig getest. Er wordt gekeken waarin het meelwormeiwit verwerkt kan worden en uiteraard ook wat de consument daarvan vindt. Zo kijken we op dit moment naar het gebruik van ons product in pasta’s, brood, banket en sportvoeding.  De mogelijkheden zijn eindeloos. En denk niet dat er een schepje meelwormen op je bord ligt, de beestjes worden onherkenbaar verwerkt in voeding. Let maar op, we gaan ervoor zorgen dat mensen het eten van ingrediënten, gewonnen uit insecten, normaal gaan vinden. Net zoals nu al het geval is in heel veel andere werelddelen.”

Verzekering

Uiteraard wilde Wouter zijn gloednieuwe bedrijf goed verzekeren. Meerdere partijen werden door de eigenaar benaderd, waaronder Univé. Contact werd gezocht met verzekeringsadviseur Gert Baas. “Wouter is natuurlijk een pionier binnen de agrarische sector. Over deze tak van sport is nog maar weinig data beschikbaar”, legt Gert uit. “Sommige verzekeringsmaatschappijen hadden dan ook koudwatervrees. Angst voor het onbekende. Ik heb een inventarisatie van het bedrijf gemaakt en ben op zoek gegaan naar de juiste partij. Elk bedrijf heeft natuurlijk te maken met algemene risico’s, maar Wouter kweekt levende dieren die in de toekomst gebruikt gaan worden voor de voedselindustrie. Je hebt dus ook te maken met voedselveiligheid. Ik ben dus op zoek gegaan naar een partij die hier wel raad wist. Drie partijen heb ik benaderd waarvan er eentje positief reageerde. Het is dus gelukt; Agri-tech startup EntoBreed is goed verzekerd. Niets staat de missie van Wouter nog in de weg. Als alles volgens plan gaat zullen zijn insecten binnen afzienbare tijd een belangrijke rol gaan spelen binnen de voedingsmiddelenindustrie.”

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Adviseur aan het woord: Erik Kruijer

Ontmoet Erik Kruijer, een nuchtere Noord-Hollander en Buitendienstadviseur mkb bij Univé Noord-Holland. Al 10 jaar adviseert Erik mkb-ondernemers over verzekeringen en risicobeheer. Van dynamische Amsterdamse bedrijven tot het belang van cyberbeveiliging, Erik is er om zijn klanten bij te staan. Benieuwd naar zijn no-nonsense aanpak? Lees verder en ontdek zijn verhalen en advies.

Onder de Wester heeft mijn hart gestolen

Dan ben je pas 25 jaar, maar wel ‘al’ eigenaar van een restaurant. Af en toe knijpt Nienke Snel zichzelf ook even in de arm, want zij mag zichzelf toch echt restauranthouder noemen. In tien jaar tijd transformeert ze van hulp in de spoelkeuken tot eigenaar. Het is geen standaard verhaal van ‘mazzel’ of ‘in de familie’, wél van passie, hard werken en steeds meer zelfvertrouwen kweken.

Waarvoor heb jij je koeien verzekerd?

Waarschijnlijk is jouw belangrijkste kapitaal je melkveestapel. Toch wordt dit kapitaal vaak overgeslagen om volledig te verzekeren. Hoge premie is de voornaamste reden om koeien niet te verzekeren voor ziekte en ongevallen. Maar hoe groot is de schade wanneer je bedrijf getroffen wordt door een ziekte-uitbraak? We geven je een voorbeeld in ons blog.

Adviseur aan het woord: Michel de Kuyper

Al vijftien jaar werkt Michel bij Univé Noord-Holland en hij geniet nog steeds van zijn werk. Of het nu gaat om een klusbedrijf, personal trainer of een Toko-eigenaar, in zijn rol als Adviseur Bedrijven helpt hij gepassioneerde ondernemers met het vinden van de juiste verzekeringen.

Je klant annuleert de opdracht, kan dat zomaar?

Tijdens het voorbereidingsgesprek had je een goede klik. Je voorstel werd daarna met veel enthousiasme ontvangen en nu is de opdracht binnen. Een mooie klus, met flink wat uren en ook nog eens tegen een net tarief. Maar net voordat je aan de slag gaat, annuleert je klant de opdracht. Sta je dan met lege handen?