‘Mijn meelwormen zitten boordevol gezonde eiwitten’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Wouter Simons, eigenaar van het gloednieuwe bedrijf EntoBreed, heeft een missie: de 45-jarige Zwollenaar wil een bijdrage leveren aan de voedingsindustrie en het eetpatroon van mensen veranderen. En dat doet hij door middel van zijn meelwormen. Kleine beestjes, vol eiwitten.

Na een jaar van voorbereidingen, startte Wouter begin april 2021 zijn agrarische startup. Inmiddels heeft de meelwormenproducent twaalf man in dienst en voorspelt hij dat de 2000 vierkante meter grote bedrijfshal op industrieterrein De Marslanden in Zwolle, einde dit jaar alweer te klein zal zijn. Want de zaken gaan goed: niet alleen Nederlandse bedrijven zijn geïnteresseerd in zijn product, ook buitenlandse bedrijven weten hem inmiddels te vinden. Kers op de taart was het feit dat EntoBreed vorig jaar werd genomineerd tot ‘Starter van het Jaar Regio Zwolle 2021’. Dit vanwege het duurzame profiel, de goede voorbereidingen en razendsnelle opstart.

Boordevol eiwitten

Wouter, getrouwd en vader van twee dochters, ziet dat mensen behoefte hebben aan vleesvervangers. Zijn meelwormen zullen, als het aan hem ligt, binnen tien jaar elk huishouden in Nederland voorzien van op zijn minst één maaltijd per week met ingrediënten gewonnen uit meelwormen. Dat is zijn missie. Hoe is Wouter op dit idee gekomen? “Je ziet dat we met z’n allen bewuster geworden zijn van wat we eten, hoe onze maaltijd tot stand is gekomen en wat de impact daarvan op het milieu is”, legt de eigenaar van EntoBreed uit. “Het maatschappelijke draagvlak voor de veehouderij neemt af. Dat stukje vlees, eitje of melkproduct hoeft voor velen niet meer elke dag, maar dat betekent dan wel dat we onze eiwitten op een andere manier binnen moeten krijgen. En dat is precies de reden waarom ik mijn insectenkwekerij ben gestart. Niet alleen zitten mijn meelwormen boordevol eiwitten en zijn het prima vleesvervangers, we dragen met ons agrarisch bedrijf ook bij aan een duurzamere wereld. We hebben voor de meelwormkweek weinig water en ruimte nodig en produceren bijna geheel CO2-neutraal. Bovendien zijn de kweekcellen waarin we kweken slim ingericht; ze verbruiken weinig energie en de insectenmest die na de kweek overblijft verkopen we als vervanger van kunstmest. Ons kweeksysteem heeft zo een minimale impact op de leefomgeving en het milieu.”

Onherkenbaar verwerkt

Tot nu toe worden de producten, de ingrediënten van EntoBreed, nog nauwelijks in ons voedsel verwerkt, maar worden ze gebruikt voor het voer van huisdieren. Wouter: “En er wordt met een groot deel van de ingrediënten grootschalig getest. Er wordt gekeken waarin het meelwormeiwit verwerkt kan worden en uiteraard ook wat de consument daarvan vindt. Zo kijken we op dit moment naar het gebruik van ons product in pasta’s, brood, banket en sportvoeding.  De mogelijkheden zijn eindeloos. En denk niet dat er een schepje meelwormen op je bord ligt, de beestjes worden onherkenbaar verwerkt in voeding. Let maar op, we gaan ervoor zorgen dat mensen het eten van ingrediënten, gewonnen uit insecten, normaal gaan vinden. Net zoals nu al het geval is in heel veel andere werelddelen.”

Verzekering

Uiteraard wilde Wouter zijn gloednieuwe bedrijf goed verzekeren. Meerdere partijen werden door de eigenaar benaderd, waaronder Univé. Contact werd gezocht met verzekeringsadviseur Gert Baas. “Wouter is natuurlijk een pionier binnen de agrarische sector. Over deze tak van sport is nog maar weinig data beschikbaar”, legt Gert uit. “Sommige verzekeringsmaatschappijen hadden dan ook koudwatervrees. Angst voor het onbekende. Ik heb een inventarisatie van het bedrijf gemaakt en ben op zoek gegaan naar de juiste partij. Elk bedrijf heeft natuurlijk te maken met algemene risico’s, maar Wouter kweekt levende dieren die in de toekomst gebruikt gaan worden voor de voedselindustrie. Je hebt dus ook te maken met voedselveiligheid. Ik ben dus op zoek gegaan naar een partij die hier wel raad wist. Drie partijen heb ik benaderd waarvan er eentje positief reageerde. Het is dus gelukt; Agri-tech startup EntoBreed is goed verzekerd. Niets staat de missie van Wouter nog in de weg. Als alles volgens plan gaat zullen zijn insecten binnen afzienbare tijd een belangrijke rol gaan spelen binnen de voedingsmiddelenindustrie.”

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.

Pas op met de verhuur van je schuur

Drugscriminelen zijn altijd op zoek naar geschikte productielocaties. Lege schuren in het buitengebied bieden alles wat ze nodig hebben. Anton Jansen van PVO (Oost-Nederland) waarschuwt dat een agrariër - die de ruimte verhuurt aan een crimineel - in grote problemen kan komen. Een gesprek over hoe bendes te werk gaan en waarom je 'nee' moet zeggen.

Inspirerend ondernemersverhaal - Ines Bakkum

Na 20 jaar ervaring in het vastgoed, startte Ines haar eigen bedrijf: IBB Vastgoed. In onze blog vertelt Ines waarom zij de stap naar zelfstandige zette, de hobbels die ze onderweg tegenkwam, en over het plezier om samen met haar man te ondernemen.

De juridische kant van de Wkb

Het belangrijkste doel van de Wkb is dat de kwaliteit van bouwprojecten verbetert en risico’s en faalkosten verminderen. De Wkb regelt dat je (net als nu) niet alleen goed werk levert, maar dat je dit ook kunt aantonen.
Wkb

Wkb: wat verandert er voor jou?

Vanaf 1 januari 2024 gaat de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. In dit artikel leggen we in hoofdlijnen uit wat er verandert en hoe je hier als ondernemer mee te maken krijgt.