‘Mijn meelwormen zitten boordevol gezonde eiwitten’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Wouter Simons, eigenaar van het gloednieuwe bedrijf EntoBreed, heeft een missie: de 45-jarige Zwollenaar wil een bijdrage leveren aan de voedingsindustrie en het eetpatroon van mensen veranderen. En dat doet hij door middel van zijn meelwormen. Kleine beestjes, vol eiwitten.

Na een jaar van voorbereidingen, startte Wouter begin april 2021 zijn agrarische startup. Inmiddels heeft de meelwormenproducent twaalf man in dienst en voorspelt hij dat de 2000 vierkante meter grote bedrijfshal op industrieterrein De Marslanden in Zwolle, einde dit jaar alweer te klein zal zijn. Want de zaken gaan goed: niet alleen Nederlandse bedrijven zijn geïnteresseerd in zijn product, ook buitenlandse bedrijven weten hem inmiddels te vinden. Kers op de taart was het feit dat EntoBreed vorig jaar werd genomineerd tot ‘Starter van het Jaar Regio Zwolle 2021’. Dit vanwege het duurzame profiel, de goede voorbereidingen en razendsnelle opstart.

Boordevol eiwitten

Wouter, getrouwd en vader van twee dochters, ziet dat mensen behoefte hebben aan vleesvervangers. Zijn meelwormen zullen, als het aan hem ligt, binnen tien jaar elk huishouden in Nederland voorzien van op zijn minst één maaltijd per week met ingrediënten gewonnen uit meelwormen. Dat is zijn missie. Hoe is Wouter op dit idee gekomen? “Je ziet dat we met z’n allen bewuster geworden zijn van wat we eten, hoe onze maaltijd tot stand is gekomen en wat de impact daarvan op het milieu is”, legt de eigenaar van EntoBreed uit. “Het maatschappelijke draagvlak voor de veehouderij neemt af. Dat stukje vlees, eitje of melkproduct hoeft voor velen niet meer elke dag, maar dat betekent dan wel dat we onze eiwitten op een andere manier binnen moeten krijgen. En dat is precies de reden waarom ik mijn insectenkwekerij ben gestart. Niet alleen zitten mijn meelwormen boordevol eiwitten en zijn het prima vleesvervangers, we dragen met ons agrarisch bedrijf ook bij aan een duurzamere wereld. We hebben voor de meelwormkweek weinig water en ruimte nodig en produceren bijna geheel CO2-neutraal. Bovendien zijn de kweekcellen waarin we kweken slim ingericht; ze verbruiken weinig energie en de insectenmest die na de kweek overblijft verkopen we als vervanger van kunstmest. Ons kweeksysteem heeft zo een minimale impact op de leefomgeving en het milieu.”

Onherkenbaar verwerkt

Tot nu toe worden de producten, de ingrediënten van EntoBreed, nog nauwelijks in ons voedsel verwerkt, maar worden ze gebruikt voor het voer van huisdieren. Wouter: “En er wordt met een groot deel van de ingrediënten grootschalig getest. Er wordt gekeken waarin het meelwormeiwit verwerkt kan worden en uiteraard ook wat de consument daarvan vindt. Zo kijken we op dit moment naar het gebruik van ons product in pasta’s, brood, banket en sportvoeding.  De mogelijkheden zijn eindeloos. En denk niet dat er een schepje meelwormen op je bord ligt, de beestjes worden onherkenbaar verwerkt in voeding. Let maar op, we gaan ervoor zorgen dat mensen het eten van ingrediënten, gewonnen uit insecten, normaal gaan vinden. Net zoals nu al het geval is in heel veel andere werelddelen.”

Verzekering

Uiteraard wilde Wouter zijn gloednieuwe bedrijf goed verzekeren. Meerdere partijen werden door de eigenaar benaderd, waaronder Univé. Contact werd gezocht met verzekeringsadviseur Gert Baas. “Wouter is natuurlijk een pionier binnen de agrarische sector. Over deze tak van sport is nog maar weinig data beschikbaar”, legt Gert uit. “Sommige verzekeringsmaatschappijen hadden dan ook koudwatervrees. Angst voor het onbekende. Ik heb een inventarisatie van het bedrijf gemaakt en ben op zoek gegaan naar de juiste partij. Elk bedrijf heeft natuurlijk te maken met algemene risico’s, maar Wouter kweekt levende dieren die in de toekomst gebruikt gaan worden voor de voedselindustrie. Je hebt dus ook te maken met voedselveiligheid. Ik ben dus op zoek gegaan naar een partij die hier wel raad wist. Drie partijen heb ik benaderd waarvan er eentje positief reageerde. Het is dus gelukt; Agri-tech startup EntoBreed is goed verzekerd. Niets staat de missie van Wouter nog in de weg. Als alles volgens plan gaat zullen zijn insecten binnen afzienbare tijd een belangrijke rol gaan spelen binnen de voedingsmiddelenindustrie.”

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer je personeel inhuurt?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als ondernemer met personeel. Wist je bijvoorbeeld dat jij niet alleen aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die jij veroorzaakt, maar ook voor schade die wordt veroorzaakt door je (ingehuurde) personeel? We geven graag tips om je meer inzicht te geven in de risico’s die jouw bedrijf met zich meebrengt.

Gezond en vitaal ondernemen

Als ondernemer is niet alleen je zaak belangrijk, ook of je goed in je vel zit is relevant. Immers, alleen als je je fit en vitaal voelt, kun je lekker ondernemen en is de kans op arbeidsongeschiktheid een stuk kleiner. Daarom zit er in jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering een gezond en vitaal budget.

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht.

Hoe werd Kaartje2go een succesvolle webshop?

Online een mooie kaart kiezen, laten afdrukken én versturen, voor welke gelegenheid dan ook. Met dat idee voor een webshop ging Foppe Strikwerda samen met zijn neef Klaas Korte aan de slag – nu zo’n 16 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot de beste Webshop in Nederland. Maar hoe hebben ze dat nou voor elkaar gekregen?

Zuiderzeemuseum: elk jaar bij de top drie leukste uitjes

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.” Lees onze blog en laat je meenemen in de wereld van één van de leukste uitjes in Noord-Holland.