‘Er warmpjes bijzitten wil iedereen, maar gebruik wel je gezonde verstand’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Langzaam maar zeker daalt de temperatuur. Om de centrale verwarming maar niet aan te hoeven zetten, gaan mensen op zoek naar alternatieve verwarmingsbronnen. “We willen er allermaal warmpjes bijzitten, maar wees je bewust van de brandrisico’s”, luidt het advies van verzekeraar Univé Noord-Holland.

Een extra laagje kleding, een warme deken, kruik of behaaglijke pantoffels. Het zijn prima manieren om jezelf warm te houden zonder de thermostaat op standje tropisch te zetten. Univé snapt dat mensen na gaan denken over alternatieven nu de energieprijzen zo hoog zijn. Toch wil de coöperatie daar een kanttekening bij plaatsen.

“Uiteraard is het aantrekken van een extra dikke trui of een lekkere deken een veilige manier om er warmpjes bij te zitten, maar je hoort ook andere verhalen. Mensen die bijvoorbeeld de terrasverwarmer naar binnen halen. De naam zegt het al; dit apparaat is uitsluitend bestemd voor het verwarmen van terras, veranda of balkon. Gebruik je hem binnenshuis, dan verhoog je de kans op schade.”

Gevaren rondom verkeerd gebruik terrasverwarming

De infraroodstralen van een elektrische terrasverwarmer, ook wel heater genoemd, zorgen voor aangename warmte waardoor we net iets langer van onze tuin of terras kunnen genieten. “De heater is voor dit gebruik uitvoerig getest”, legt een inspecteur van de schadeafdeling uit. “Immers, veel productgroepen mogen pas binnen Europa worden verhandeld als deze aan relevante veiligheids- en prestatie-eisen voldoen, afgestemd op het doelmatig gebruik. Bij elk goedgekeurd product behoort vervolgens een specifiek gebruiksvoorschrift.

Zo staat in de omschrijving van heaters duidelijk te lezen dat de buitenzijde van dit product zeer warm wordt en bijvoorbeeld niet afgedekt mag worden. Een terrasverwarming is dus zeer zeker niet bestemd om bijvoorbeeld een woonkamer te verwarmen. De hoge temperatuurafgifte van een dergelijk apparaat is feitelijk een ontstekingsbron die brandbare spullen in de nabijheid kan doen ontbranden met alle gevolgen van dien. En dan heb ik het nog niet eens over het gevaar van zo’n hittebron voor jonge kinderen…”

Overbelaste elektriciteitsgroep

Een infrarood heater straalt dus niet alleen aangename warmte uit, ook de buitenzijde wordt heet. “En dat is ook niet zo verwonderlijk, de heaters kunnen een vermogen hebben van wel 2000 watt of hoger. Dat brengt me bij het volgende probleem; de stekker van dit product kan je niet zomaar in elk stopcontact steken. De elektriciteitsgroep in huis, waar bijvoorbeeld ook al de tv, muziekinstallatie en verlichting op aangesloten zit, kan overbelast raken. Dit kan vervolgens weer zorgen voor opwarming in de meterkast. Met uiteindelijk brandgevaar tot gevolg.”

Zet hem op een veilige plek

Straal- of infraroodkacheltjes zijn bestemd voor binnen en zullen naar verwachting met de huidige energiekosten deze winter ook ingezet worden. “Ook hier geldt; lees de gebruiksaanwijzing en gebruik je gezonde verstand. Zet zo’n kachel bijvoorbeeld niet op een kunststof vloerbedekking of op een stel kartonnen dozen. Besluit je om op deze manier je woning te verwarmen, bedenk dan dat zo’n apparaat ontworpen is om warmte af te geven. Plaats de kachel dus niet op een plek waar brandgevaarlijke materialen aanwezig zijn. Komen die materialen tot ontsteking, dan heb je een ander probleem.”

Open haard en houtkachel

In de wintermaanden bij de open haard of houtkachel zitten, is het toppunt van gezelligheid. De open haard zal de woning niet zozeer opwarmen, maar ga je erbij in de buurt zitten, dan zal je zeker warmte ervaren. De houtkachel daarentegen zorgt wel voor warmteafgifte in de ruimte en kan een alternatief zijn voor de cv.

“Zowel voor de open haard als de houtkachel geldt dat ze gebruik maken van een rookkanaal met schoorsteen. Het rookkanaal dient uiteraard open te zijn en ten minste een keer per jaar door een specialist van buitenaf geveegd te worden. En weet dat een rookkanaal geschikt voor de open haard, ongeschikt kan zijn voor een houtkachel. Een specialist van een erkend bedrijf kan je daar alles over vertellen. Is het rookkanaal gecheckt en wil je stoken op vaste brandstof, dus hout, dan moet je vervolgens weten wát je in de open haard of kachel stopt. Weet dus wat je stookt. Nat/verontreinigd hout en bijvoorbeeld kunststof zijn uit den boze en de ingrediënten voor een schoorsteenbrand. Met soms flinke schade aan de woning tot gevolg.”

Laatste blogs

Adviseur aan het woord: Tom Ootes

Tom Ootes, een bevlogen agrarisch adviseur bij Univé Noord-Holland, deelt zijn passie en ervaring in een inspirerend verhaal. Na wat omzwervingen vielen alle puzzelstukjes voor Tom Ootes op hun plek. Nu voelt hij zich als een vis in het water. “Ik kom bij de mooiste bedrijven en mag de hele dag gesprekken voeren en koffiedrinken. Én ik mag ondernemers behoeden voor financiële ellende. Mooier wordt het niet!”

Voedseltuin IJplein

Aan de gedempte insteekhaven in Amsterdam-Noord kweekt een groep vrijwilligers groenten en kruiden voor de voedselbank. Buurtbewoners helpen volop mee en maken gebruik van de buitenruimte om te wandelen, spelen en zelfs barbecueën. Om de hoeveelheid groenten te vergroten schafte de vereniging - met hulp van het Univé Buurtfonds en Univé Ledenfonds - een grotere kas aan, die meerdere compartimenten heeft.

Bewoners verpleeghuis De Venser op avontuur met virtual reality-brillen

Bij verpleeghuis De Venser in Amsterdam-Zuidoost gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Binnenkort kunnen bewoners digitaal een bezoekje brengen aan hun geboorteland en andere adembenemende bestemmingen, allemaal door de komst van virtual reality-brillen. Onder leiding van Marga Baggelaar, een van de drijvende krachten achter het nieuwe project van De Venser, worden deze brillen geïntroduceerd.

Boerencamping: Kamperen tussen bollen, duinen en strand

In het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland ligt camping Duinzoomhoeve. Een kleinschalige boerencamping, gerund door het echtpaar Mary en Jan Romar en hun dochter Suzan. “Wie hier in de juiste periode komt kamperen, wordt wakker tussen de fleurige en kleurrijke bloeiende tulpenvelden.”

Nieuw: FinFuture

MBO’ers lijken de opleiding bank- en verzekeringswezen steeds vaker links te laten liggen. Dat vinden wij van Univé natuurlijk ontzettend jammer. Het is een prachtig vak, waar je veel kanten mee op kunt. Om meer scholieren te enthousiasmeren voor ons mooie vak, bedacht een aantal ondernemers, een opleiding die zo aantrekkelijk en interessant is, dat MBO’ers er geen nee tegen kunnen zeggen: De Finance Academy.