‘Er warmpjes bijzitten wil iedereen, maar gebruik wel je gezonde verstand’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Langzaam maar zeker daalt de temperatuur. Om de centrale verwarming maar niet aan te hoeven zetten, gaan mensen op zoek naar alternatieve verwarmingsbronnen. “We willen er allermaal warmpjes bijzitten, maar wees je bewust van de brandrisico’s”, luidt het advies van verzekeraar Univé Noord-Holland.

Een extra laagje kleding, een warme deken, kruik of behaaglijke pantoffels. Het zijn prima manieren om jezelf warm te houden zonder de thermostaat op standje tropisch te zetten. Univé snapt dat mensen na gaan denken over alternatieven nu de energieprijzen zo hoog zijn. Toch wil de coöperatie daar een kanttekening bij plaatsen.

“Uiteraard is het aantrekken van een extra dikke trui of een lekkere deken een veilige manier om er warmpjes bij te zitten, maar je hoort ook andere verhalen. Mensen die bijvoorbeeld de terrasverwarmer naar binnen halen. De naam zegt het al; dit apparaat is uitsluitend bestemd voor het verwarmen van terras, veranda of balkon. Gebruik je hem binnenshuis, dan verhoog je de kans op schade.”

Gevaren rondom verkeerd gebruik terrasverwarming

De infraroodstralen van een elektrische terrasverwarmer, ook wel heater genoemd, zorgen voor aangename warmte waardoor we net iets langer van onze tuin of terras kunnen genieten. “De heater is voor dit gebruik uitvoerig getest”, legt een inspecteur van de schadeafdeling uit. “Immers, veel productgroepen mogen pas binnen Europa worden verhandeld als deze aan relevante veiligheids- en prestatie-eisen voldoen, afgestemd op het doelmatig gebruik. Bij elk goedgekeurd product behoort vervolgens een specifiek gebruiksvoorschrift.

Zo staat in de omschrijving van heaters duidelijk te lezen dat de buitenzijde van dit product zeer warm wordt en bijvoorbeeld niet afgedekt mag worden. Een terrasverwarming is dus zeer zeker niet bestemd om bijvoorbeeld een woonkamer te verwarmen. De hoge temperatuurafgifte van een dergelijk apparaat is feitelijk een ontstekingsbron die brandbare spullen in de nabijheid kan doen ontbranden met alle gevolgen van dien. En dan heb ik het nog niet eens over het gevaar van zo’n hittebron voor jonge kinderen…”

Overbelaste elektriciteitsgroep

Een infrarood heater straalt dus niet alleen aangename warmte uit, ook de buitenzijde wordt heet. “En dat is ook niet zo verwonderlijk, de heaters kunnen een vermogen hebben van wel 2000 watt of hoger. Dat brengt me bij het volgende probleem; de stekker van dit product kan je niet zomaar in elk stopcontact steken. De elektriciteitsgroep in huis, waar bijvoorbeeld ook al de tv, muziekinstallatie en verlichting op aangesloten zit, kan overbelast raken. Dit kan vervolgens weer zorgen voor opwarming in de meterkast. Met uiteindelijk brandgevaar tot gevolg.”

Zet hem op een veilige plek

Straal- of infraroodkacheltjes zijn bestemd voor binnen en zullen naar verwachting met de huidige energiekosten deze winter ook ingezet worden. “Ook hier geldt; lees de gebruiksaanwijzing en gebruik je gezonde verstand. Zet zo’n kachel bijvoorbeeld niet op een kunststof vloerbedekking of op een stel kartonnen dozen. Besluit je om op deze manier je woning te verwarmen, bedenk dan dat zo’n apparaat ontworpen is om warmte af te geven. Plaats de kachel dus niet op een plek waar brandgevaarlijke materialen aanwezig zijn. Komen die materialen tot ontsteking, dan heb je een ander probleem.”

Open haard en houtkachel

In de wintermaanden bij de open haard of houtkachel zitten, is het toppunt van gezelligheid. De open haard zal de woning niet zozeer opwarmen, maar ga je erbij in de buurt zitten, dan zal je zeker warmte ervaren. De houtkachel daarentegen zorgt wel voor warmteafgifte in de ruimte en kan een alternatief zijn voor de cv.

“Zowel voor de open haard als de houtkachel geldt dat ze gebruik maken van een rookkanaal met schoorsteen. Het rookkanaal dient uiteraard open te zijn en ten minste een keer per jaar door een specialist van buitenaf geveegd te worden. En weet dat een rookkanaal geschikt voor de open haard, ongeschikt kan zijn voor een houtkachel. Een specialist van een erkend bedrijf kan je daar alles over vertellen. Is het rookkanaal gecheckt en wil je stoken op vaste brandstof, dus hout, dan moet je vervolgens weten wát je in de open haard of kachel stopt. Weet dus wat je stookt. Nat/verontreinigd hout en bijvoorbeeld kunststof zijn uit den boze en de ingrediënten voor een schoorsteenbrand. Met soms flinke schade aan de woning tot gevolg.”

Laatste blogs

Nieuwe wetgeving voor noodstroomaggregaat

In stallen met kunstmatige ventilatie moet de stroomvoorziening altijd op orde zijn. Bij stroomuitval moet daarom direct een noodstroomaggregaat in werking treden. Sinds 1 juli is hiervoor een nieuwe wetgeving van kracht. In onze blog lees je waar je aan moet voldoen?

"Wat zeg je?" Door slimme oplossingen hoeft gehoorverlies geen beperking te zijn

Kunnen vertrouwen op je gehoor is een groot goed. En zo lang alles goed gaat, is je fijn functionerende gehoor iets vanzelfsprekends. Maar wat als je merkt dat je niet meer alles hoort? Dat je mensen niet goed verstaat en de tv steeds harder zet? Weet dat je niet de enige bent en dat je er iets aan kunt doen.

‘De premierestitutie van Univé gebruiken we voor ons welverdiende teamuitje’

Bij positieve bedrijfsresultaten profiteren onze leden, met een woon-, gebouwen- en/of roerende zakenverzekering, mee van de winst. Ook dit jaar ontving familiebedrijf Provak Amsterdam een deel van hun betaalde premie terug. In onze blog deelt Cathy Supino hoe ze dit bedrag gebruiken voor een welverdiend teamuitje.

‘Dankzij de gift vanuit het Ledenfonds kunnen we weer veilig de uitkijktoren op’

Mikal Folkertsma is boswachter in het polderbos in Wieringermeer. Een natuurgebied in het noordelijkste puntje van Noord-Holland waar je reeën, zeldzame vogels én met een beetje geluk zelfs een vosje kunt spotten. Wie dieren wil spotten, kan het beste de zes meter hoge uitkijktoren op. De uitkijktoren, gemaakt van hout, is langzaam maar zeker toe aan een renovatiebeurt. “Om de uitkijktoren veilig te houden is er dus werk aan de winkel”, legt Mikal uit. Het probleem is echter dat we geen budget hebben voor dit soort zaken. Daarom heb ik een aanvraag ingediend bij het Univé Ledenfonds.

‘In het Repair Café krijgen kapotte apparaten een tweede leven’

Een stofzuiger die niet zuigt, een platenspeler die niet speelt, een broodrooster dat niet roostert. Het is maar een kleine opsomming van de apparaten die mensen meenemen naar het Repair Café van Wonen Plus Welzijn. “Heb je een kapot apparaat, met of zonder stekker, dan ben je bij ons aan het goede adres.”