Werken aan techniek en social skills tijdens BroekerBouwdorp

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Mirjam Kaijer

‘We hebben er weer zin in’, zegt de 23-jarige Michael Kelderman enthousiast als ik hem bel. Hij heeft het over Broekerbouwdorp. Hij is Voorzitter van het event en deed ooit zelf mee als deelnemer en is nu alweer een aantal jaren één van de vrijwilligers.

Getimmer van jewelste in Broek op Langedijk

Sinds 2004 is Broekerbouwdorp een feit. Dit jaar is de 17e editie en iedere jaar komen er ronde 250 enthousiaste kinderen op af, van Groep 5 tot en met groep 8. In Broek op Langedijk is het dan een getimmer van jewelste. Soms wordt er op een duim geslagen of in een spijker getrapt, maar meestal gaat het goed’, legt de vrijwilliger uit. Met oude pallets en plaatmaterialen wordt er in vier dagen een hut in elkaar gezet. Dinsdag 17 augustus arriveren de kinderen en dan is de rust voorbij’’, zegt Michael lachend.  

Vorig jaar werd vanwege corona het event afgeblazen dus het wordt dit jaar extra genieten voor zowel de vrijwilligers als de kinderen.  

Wie heeft de mooiste hut?

Het thema van dit jaar is het Wilde Westen. Het is de kunst om met je pallets en plaatmaterialen  dit onderwerp vorm te geven. 

BroekerBouwdorp betekent voor de kinderen vier dagen lang plezier maken met vriendjes en vriendinnetjes. Soms bekenden van elkaar, maar er zijn ook kinderen die elkaar in die week voor het eerst leren kennen. ‘Ze kunnen samen timmeren, schilderen, maar ook meewerken aan diverse randactiviteiten, denkend aan poffertjes maken of een naambord schilderen voor hun hut.

Dinsdag beginnen ze met het bouwen van de hut en donderdag mag het bouwsel geschilderd worden. Vrijdag gaan de kinderen de hut aankleden en versieren, waarna een jury komt kijken en beoordeelt wie het mooiste bouwsel heeft. Vanaf 13:30 uur tot 14:00 uur word het bouwdorp geopend voor publiek waarbij om 14:00 uur de prijsuitreiking is.  

Spelen in de buitenlucht

‘Het is heel leuk om te doen als vrijwilliger omdat je de meeste mensen al vele jaren kent. Voor ons is het een uitje, een bouwdorp familie zeggen we wel eens, maar zo voelt het ook echt’, legt de voorzitter uit. ‘Je doet alles met elkaar. 
Het mooiste moment vind ik op de vrijdag, als de prijsuitreiking plaatsvindt en je het gevoel hebt dat alles goed is gegaan. Iedereen wil natuurlijk winnen en gaat voor de eerste prijs. We hebben 3 prijzen en daarnaast wordt er een originaliteitsprijs uitgereikt, door een jury van twee oud-organisatoren en twee mensen van plaatselijke bouwbedrijven. Het mooie is dat kinderen door het bouwen ook in aanraking komen met techniek.’

Werken aan sociale skills

BroekerBouwdorp vindt plaats in de laatste week van de zomervakantie, na het bouwdorp gaan de kinderen weer naar school toe. ‘Dit is eigenlijk een afsluiter van de zomer voor hen’, vertelt Michael. ‘We blijven dit event nog jaren doen, het is veel te leuk. Het is een festijn waar niet alleen aan hutten wordt gebouwd, maar ook aan sociale vaardigheden. In plaats dat ze de hele dag op social media zitten, spelen ze nu buiten – ontzettend belangrijk in deze tijd!’  

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie voor bijvoorbeeld het BroekerBouwdorp in Broek op Langedijk, dragen we bij aan een wereld waarin we elkaar helpen.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op.

Laatste blogs

Roerende zakenverzekering

Het belang van een Roerende zakenverzekering

Niemand zit te wachten op schade door extreme weersomstandigheden, brand, cybercriminaliteit, diefstal en vandalisme. En toch is de kans aanwezig dat je het mee gaat maken. Een gebouwen en/of roerende zaken verzekering is dan van groot belang.
Horrorschuur

Horrorschuren

Ben jij onbewust verhuurder van een 'horrorschuur' en kom je bij een inval pas achter de criminele activiteiten? Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Wij vertellen je daarom waar je op moet letten bij de verhuur van je pand.

Gegroeid als zzp'er? Denk aan mogelijke risico's

Ben jij gegroeid als zzp’er? Dan komen er ook ineens risico’s om de hoek kijken waar je misschien niet meteen aan denkt. Gelukkig kun je de risico’s flink verkleinen. Bij Univé denken we mee met jou als groeiende zzp’er.
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen: waar moet je op letten?

Zonnepanelen op het dak van jouw bedrijfspand, kantoorgebouw, ligboxenstal of bollen- of akkerbouwschuur? Je bent niet de enige. Logisch ook: het is duurzaam, je bespaart energiekosten en draagt je steentje bij aan de doelen in het klimaatakkoord. Maar waar moet je nou op letten als je zonnepanelen wilt plaatsen?