Voorkom een burn-out met mindfulness

Leestijd: twee minuten | geschreven door Univé

‘Werk zoveel mogelijk thuis.’ Dat is al sinds maart het advies van de overheid aan miljoenen werkende Nederlanders. En dat advies lijkt ook niet op korte termijn te gaan veranderen. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen: niet meer elke ochtend in de file, geen waterige kantoorkoffie meer en in je lunchpauze alvast de boodschappen doen. Maar de voordelen wegen voor veel mensen niet langer op tegen de nadelen.

Minder werkmotivatie

Uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out blijkt dat thuiswerken zorgt voor minder werkmotivatie en productiviteit. Veel mensen missen het sociale contact. Even een praatje met een klant, of dat praatje met die collega bij de koffieautomaat op maandagochtend. Het zorgt voor eenzaamheid. Depressie en stress liggen op de loer. 

Het centrum concludeerde uit hun onderzoek dat voor de helft van de Nederlanders een burn-out binnen nu en een half jaar dreigt, als niet wordt ingegrepen. Toen hetzelfde onderzoek vorig jaar werd uitgevoerd, ging het om zeventien procent van de Nederlanders. Een flink verschil dus. 

Mindfulness

Misschien merk je zelf ook wel dat het thuiswerken je steeds meer stress geeft. Of je nu juist alleen in je appartement zit en mensen om je heen mist, of gek wordt van de kinderen die door het huis rennen en vliegen terwijl je aan het werk bent. Gelukkig kun je zelf ingrijpen voordat het daadwerkelijk tot een burn-out komt, bijvoorbeeld met mindfulness. 

In een mindfulnesstraining leer je om beter om te gaan met stress en klachten, zoals slecht slapen of ademhalingsproblemen. Ook bij Univé zien we dat mindfulnesstrainingen steeds vaker gebruikt worden. Vanuit je aanvullende zorgverzekering krijg je bij ons dan ook een vergoeding tot € 350 per jaar voor mindfulness, omdat we het belangrijk vinden dat jij je goed voelt. 

Vijf tips om mindfulness direct toe te passen

De site relaxmore deelt vijf mindfulness tips, die je helpen bewuster te leven. Geen grote tips, maar juist perfect om vandaag nog toe te passen. Baadt het niet…

Gedachten: Realiseer dat je gedachten niet de waarheid zijn, maar een eigen interpretatie van een bepaalde situatie. Verspil geen energie met het eeuwige verzet tegen hoe de dingen nu zijn.

In gesprek: luister volledig en met volle aandacht. Hoe vaak heb je niet dat je iemand onderbreekt of al weet wat je gaat antwoorden?

Eten en drinken: het is heel aantrekkelijk om tijdens het werken een broodje naar binnen te proppen. Geen tijd, druk. En wat nog aantrekkelijker is: voor de tv eten. Maar juist het moment dat je eet is een fijn moment om even tot rust te komen. Om het eten dat je eet daadwerkelijk te proeven.

Adem: wat is ademen toch een bijzonder fenomeen. Het gebeurt zonder dat je erbij nadenkt, alles gereguleerd vanuit jouw systeem. Let eens vaker op je ademhaling. Enkel de aandacht erop zorgt al voor meer rust.

Niet proberen maar doen: wanneer je dus morgenochtend je bed uitstapt, raak niet gelijk gestrest van de berg werk die op je wacht, of het drukke schema wat je af moet werken. Zet een kop koffie, luister naar het geratel terwijl je alvast een mok klaarzet. Het is een mooie dag!

Wat is mindfulness?

Een hoop mensen leven continu in de toekomst. Zijn voornamelijk bezig met wat ze nog moeten doen. Het plannen van de weekboodschappen, kinderen naar de sport brengen, die ene vriendin bellen.

Mindfulness stimuleert je wat meer in het moment te leven, in het nu. Zo raak je meer bewust waar je mee bezig bent en wat je op dit moment bezighoudt. Zo’n andere manier van denken kan je stress verlagen, omdat je niet continu denkt wat er nog moet gebeuren.