‘Univé biedt meer dan alleen het uitkeren van een bepaalt bedrag’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Dorothee Blaauw, Specialist Personenschade, werkt al 36 jaar bij Univé. Allerlei schades heeft ze behandeld, maar op dit moment is ze werkzaam als specialist binnen de afdeling Personenschade. “Mijn aandachtsgebied is de claimbehandeling arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, de AOV.”

Fijne positie

Dorothee is blij met haar functie. Wat maakt het werk van Dorothee zo belangrijk? “Ten eerste heb je natuurlijk het financiële aspect. Ondernemers die uitvallen worden niet door de Overheid gesteund. Het is dus belangrijk dat de klant een AOV heeft afgesloten en de klap voor zijn onderneming kan opvangen. Maar Univé biedt meer dan alleen het uitkeren van een bepaalt bedrag. We denken mee. Gaat het om een simpele verzwikte enkel, dan is deze klant hoogstwaarschijnlijk binnen 6 weken weer op de been, maar is het probleem groter, dan gaan we verder kijken. Wat kunnen we betekenen? Hoe lang verwacht hij/zij uit de running te zijn? Is er bijvoorbeeld vervangend personeel nodig?”

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Vanuit die beredenering kijkt Dorothee ook naar preventie. “Mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten, merken vaak rond hun 55e dat hun lichaam begint te protesteren. Denk bijvoorbeeld aan het werk van een stukadoor. Goed gereedschap is hierbij ontzettend belangrijk. Het gebruik van een exoskelet kan dan uitkomst bieden. Dit apparaat biedt verlichting waardoor het lichaam minder belast wordt. Ander voorbeeld: een agrariër kan zijn werk langer volhouden als hij gebruik maakt van een voermachine of melkrobot. We kijken hoe we deze zelfstandigen kunnen adviseren en helpen graag bij de aanschaf van deze middelen.”

Psychische klachten

Dorothee heeft niet alleen te maken met uitval door lichamelijke ziekten. Ze ziet ook genoeg ondernemers omvallen door psychische klachten. “Dat gebeurt bijvoorbeeld veel in de bouwwereld. Sinds de coronacrisis hebben bouwvakkers het gigantisch druk. Ze willen elke klus aannemen, want als zelfstandige weet je natuurlijk nooit wat de toekomst brengt. Dat is de valkuil waardoor mensen overspannen raken. Soms trekken ze bij ons aan de bel, maar het kan ook zijn dat we van onze adviseurs te horen krijgen dat deze klant op het punt van omvallen staat. Wij bieden dan hulp aan in de vorm van een coach of psycholoog. Met de AOV ondersteunen we mensen dus al voordat ze omvallen. Zo mag je als klant gebruikmaken van een preventief arbeidsdeskundig onderzoek, een health-check, vitaliteitsprogramma en verschillende sparring- en coaching sessies.”

Lang traject, maar met goede afloop

Vroeger moest een boer eerst doodziek in bed liggen voordat hij aan de bel trok. Gelukkig is daar verandering in gekomen. “Ook deze beroepsgroep vindt het fijn om met iemand te praten”, vertelt Dorothee. “Zo helpen we op dit moment een jonge agrariër. Zijn vader, die de boerderij runde, is ziek en de zoon neemt het bedrijf over. Alles kwam van de ene op de andere dag op zijn schouders neer. Vader vindt het lastig de regie uit handen te geven en de zoon vindt het overnemen van het bedrijf spannend. Zo spannend dat hij overspanningsklachten vertoont en het werk niet langer aankan. Buiten dat we voor de zoon agrarisch bedrijfshulp hebben geregeld, hebben we ook een agrarische coach ingeschakeld. Alle koppies moeten dezelfde kant op en daar helpt de coach bij. Dit is een lang traject, maar een goed voorbeeld van hoe we de klant, buiten de uitkering, helpen. Langzaam maar zeker begint er op de boerderij meer begrip van beide partijen te ontstaan. En dat is precies waar we het voor doen.” 

Ondernemen is mooi, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Stel dat je door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Als ondernemer heb je dan geen vangnet vanuit de overheid. Voor deze situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé.

Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Wij hebben ook veel aandacht voor je herstel. Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kan je experts om advies vragen over je bedrijfsvoering en gezondheid.

Gratis informatiegesprek

Wat kun je van ons verwachten?
Onze AOV-adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens een gratis informatiegesprek van ongeveer 30 minuten geven zij je informatie over de mogelijkheden en inzicht in de financiële gevolgen wanneer je arbeidsongeschikt mocht raken. 

Laatste blogs

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.