‘Niet heel lang geleden stond hier nog jongvee in de stolpboerderij’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Roos en Vincent Smit wonen samen met hun drie jonge kinderen op een stolpboerderij in Stompetoren. “Ons pand behoort tot een van de eerste stolpboerderijen in de Schermer.”

Ruim 300 jaar oud is de grote vierkante stolpboerderij met piramidevormig dak aan de Noord-Hollandse Noordervaart. Dit is de plek waar ruim 90 jaar geleden boer Smit zijn boerenbedrijf startte. “Onze melkveehouderij is een familiebedrijf waar nu generatie drie en vier gezamenlijk aan het roer staan” vertelt Roos. “Mijn schoonvader Co en schoonmoeder Sandra wonen hier op het erf in het huis waar de ouders van Co ooit woonden. Gezamenlijk runnen we de boerderij.”

Boerenleven zit in je poriën

In die vier eeuwen is er wel een hoop veranderd. Vroeger hield de familie in de staart van de grote stolpboerderij kalfjes en werd het hooi in het middendeel opgeslagen. “Wanneer ik in de supermarkt liep, konden mensen gewoon ruiken dat ik op een boerderij leef”, lacht Roos. “De geuren van het boerenleven zitten gewoon in je poriën. Daar hebben we inmiddels verandering in gebracht; sinds 2014 staat het jongvee in een gloednieuwe stal. Buiten de hond en twee katten om lopen hier dus geen dieren meer in de stolpboerderij rond.”

MRIJ-koeien

In de 90 jaar dat de boerderij in de familie zit, is het aantal dieren flink gegroeid. “We houden op dit moment 95 melkkoeien en 60 jongvee. Allemaal rode Maas Rijn IJsselvee (MRIJ) koeien. Een oud-Hollands ras, legt Roos uit. “Het werk hebben we goed verdeeld: schoonvader Co verzorgt de melkkoeien en mijn man houdt zich bezig met de fokkerij, de zuivelproductie en het jongvee. Om het voor Co wat makkelijker te maken hebben we in 2014 een melkrobot aangeschaft. De robots draaien 24 per dag. Dit houdt in dat de koeien zelf kunnen bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Eigenlijk bepalen ze hun hele eigen dagschema: wanneer ze eten, slapen, drinken, gemolken of gemasseerd willen worden door de massageborstel.”

Kakelvers en eerlijke prijs

Vincent en Roos werken zichzelf het bedrijf in. Dit houdt in dat de jonge ouders nog extra geld bij moeten verdienen, buiten het boeren om. “Gelukkig is dat steeds minder nodig”, vertelt Roos. “Werken op de boerderij vinden wij het leukst om te doen. Om wat bij te verdienen ben ik twee jaar geleden de boerenwinkel begonnen; Smit’s Boer&Goed. Het idee ontstond midden in de pandemie. Ik zag veel mensen langsfietsen en dacht; wat nou als ik die fietsende voorbijgangers een litertje melk aan zou kunnen bieden? Wij hebben dat mooie, onbewerkte verse product. Daar is vast vraag naar. En ja hoor, onze melktap – een soort koelkast met een tapsysteem – sloeg aan.”

Na het succes van de melktap, zijn Roos en Vincent op hun idee voortgaan borduren. “Buiten de melk verkopen we ons eigen vlees en sinds vorig jaar ook onze eigen zuivelproducten; door Vincent gemaakt in onze eigen zuivelruimte. Verder bieden we veel producten uit de omgeving aan, aangeleverd door boeren en leveranciers. Denk hierbij aan groente, fruit, granen, koffie, nootjes en ga zo maar door. Allemaal kakelverse producten waar de consument een eerlijke prijs voor betaalt. Geen aardappels uit Egypte, maar gewoon uit Noord-Holland. Eigenlijk hoef je alleen nog voor je wc-papier naar de supermarkt”, lacht Roos.

Klant bij Univé

Uiteraard heeft de familie Smit hun prachtige bijna 400-jaar oude stolpboerderij goed verzekerd. “Zolang ik op de boerderij woon, zijn we bij Univé verzekerd. Alles onder één dak, dat vind ik fijn. Wat ik belangrijk vind? Persoonlijke contact. Ik hoef de adviseurs Annet of Marjorie maar te bellen of te appen, en het wordt geregeld. We hebben in de loop der jaren echt een band opgebouwd. Dat vertrouwen in elkaar, dat vind ik heel belangrijk.”

Als agrarisch ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer je personeel inhuurt?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als ondernemer met personeel. Wist je bijvoorbeeld dat jij niet alleen aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die jij veroorzaakt, maar ook voor schade die wordt veroorzaakt door je (ingehuurde) personeel? We geven graag tips om je meer inzicht te geven in de risico’s die jouw bedrijf met zich meebrengt.

Gezond en vitaal ondernemen

Als ondernemer is niet alleen je zaak belangrijk, ook of je goed in je vel zit is relevant. Immers, alleen als je je fit en vitaal voelt, kun je lekker ondernemen en is de kans op arbeidsongeschiktheid een stuk kleiner. Daarom zit er in jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering een gezond en vitaal budget.

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht.

Hoe werd Kaartje2go een succesvolle webshop?

Online een mooie kaart kiezen, laten afdrukken én versturen, voor welke gelegenheid dan ook. Met dat idee voor een webshop ging Foppe Strikwerda samen met zijn neef Klaas Korte aan de slag – nu zo’n 16 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot de beste Webshop in Nederland. Maar hoe hebben ze dat nou voor elkaar gekregen?

Zuiderzeemuseum: elk jaar bij de top drie leukste uitjes

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.” Lees onze blog en laat je meenemen in de wereld van één van de leukste uitjes in Noord-Holland.